Hlavní obsah

Ospalý se doma zase porve o zlato

Novinky, Václav Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S úlevou přijímal Filip Ospalý informace o tom, že evropský šampionát triatlonistů v Karlových Varech se neruší ani nepřekládá na jiný termín a že finanční kolaps pořadatelů se povedlo zažehnat. "Bral jsem a beru to jako vrchol sezóny," říká Ospalý před sobotním soubojem s kontinentální elitou.

Foto: Konto Bariéry

Předávání šeku - zleva Božena Jirků (KB) a Peta Vitoušová.

Článek

Před dvěma lety byl v západočeských lázních hrdinou dne. S vlajkou pózoval na kolonádě coby evropský mistr, vůbec první v dějinách českého triatlonu. Navíc při premiéře tohoto závodu na domácím území.

V děsivých stoupáních závěrečné běžecké části v centru pokořil Španěla Ivana Raňu. Loni na úplné rovině v maďarském Györu si pořadí prohodili. I teď se oba v hlavních rolích hodlají rvát o medaile.

"Španělská šéfka evropské triatlonové unie měla velký zájem, aby vše proběhlo podle plánu určitě i proto, že Ivan taky ladil formu právě do Varů," přemítá Ospalý.

Závodníci budou více tělo na tělo

Stoupání pro letošek ubylo i v západočeských lázních, prý se vyšlo vstříc cizím aktérům. Snadnější běh, při němž budou závodníci zdolávat čtyřikrát menší výběh, by neměl rozmetat pole tolik jako kdysi. Na předešlých cyklistických kopcích se ale nic nemění. "Asi to ale přece jen nebude tolik roztrhané a závěr určitě bude zajímavější než minule," předpokládá Ospalý.

Už dávno zapomenuté jsou jeho trable z konce minulého roku. Na Silvestra si probodl ruku. Odpoledne posledního dne roku trávil na operačním sále. S přípravou pak byl pár týdnů problém. "Vše je v pořádku, s přípravou jsem spokojen já i můj realizační tým. Snad tomu tak bude i v sobotu večer," nestěžuje si před startem ME vůbec na nic.

Při absenci zraněné Radové a Řehuly zůstali s Krňávkem dvěma velkými českými nadějemi pro individuální klání. "Oba mají formu a jsou na tom dobře, i Krňávek by měl skončit určitě do desítky," tvrdí koordinátor reprezentace Jiří Jelínek na adresu obou hvězd brněnského týmu Olympo.

Světový šampionát narušuje olympijskou přípravu

Další vrchol sezóny je v problematickém termínu. Až na sklonku roku se uskuteční světový šampionát na Novém Zélandu. I Ospalý už ale asi bude myslet na olympijskou bitvu. "A hlavně se na ni připravovat," s předstihem nevylučuje možnost, že ho MS až tolik nebude zajímat. O to víc hledí k sobotnímu závodu. Za dva roky od svého prvního triumfu pobral zkušenosti, je favoritem. Ve svých sedmadvaceti je už notně ošlehaný tvrdými triatlonovými bitvami.

Nepředpokládá, že by chvilkové přeložení závodu na podzim odradilo startující z ciziny. Obzvláště když kontinentální vrcholné klání se do žebříčku klíčového pro start na OH počítá stejně jako prestižní Světový pohár. "Seběhlo se to tak rychle, že s nadsázkou řečeno trable pořadatelů někteří možná ani nezregistrovali. Na trati se budu mít co ohánět," míní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám