Hlavní obsah

O výhře Žižkova rozhodl penaltou kapitán Pikl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Fotbalisté Viktorie Žižkov v dnešním dopoledním klání porazili gólem z penalty neškodné České Budějovice. Čtvrt hodiny před koncem odpískal sudí Helebrant ruku budějovického Chlebka a domácí kapitán Pikl zařídil Žižkovu nejtěsnější vítězství. SOUHRN 24. KOLA 1. FOTBALOVÉ LIGY

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační foto

Článek

V prvním poločase sice měli domácí více ze hry, ale budějovický brankář Kolář chytající letos třetí prvoligový zápas byl bezchybný. Ve druhé minutě nejprve vyškrábl přímý kop Pikla a vzápětí si poradil i se slabou dorážkou Buryána. V 16. minutě se odražený míč dostal až k zapomenutému Klimplovi, jehož hlavička skončila v náruči spolehlivého Koláře.

Vzápětí se domácí radovali z Chihuryho gólu, ale ten nebyl uznán kvůli ofsajdu. Za čtvrt hodiny na Piklův centr těsně nedosáhl Buryán a na druhé straně hasil na poslední chvíli ve velkém vápně před Latkou stoper Klimpl. Vzápětí se na polovině hřiště srazili Horejš s Chihurym a budějovický obránce musel s přeraženým nosem a podezřením na otřes mozku střídat.

Těsně před závěrem poločasu se opět dvakrát vytáhl mladý budějovický gólman Kolář. Nejprve po Ščasného přistrčení lapil ránu slovenského kanonýra Oravce a za několik vteřin si poradil i s dalším pokusem domácího kapitána Pikla.

Rozhodla penalta

Po změně stran vyslal domácí kouč Lavička místo mladého Novotného ofenzivně laděného Janouška a Viktoria zahájila okamžitě náporem. Její šance přicházely především po standardních situacích, Ščasného roh v dobré pozici netrefil Chihury a pak z voleje pálil mimo Klimpl. Po dalším závaru v budějovické obraně Oravec dokonce nastřelil tyč.

Při žižkovském náporu se otevírala domácí obrana, ale Jihočeši vyrazili na její zteč jen jednou. Sedláček našel před pokutovým územím volného Svobodu, ale ten se místo střely zamotal mezi domácí obránce. Čtvrt hodiny před závěrem přišly domácí radost a budějovické rozčarování. Janouškova střela trefila v pokutovém území Chlebkovu ruku a sudí Helebrant nekompromisně nařídil penaltu. Tu s jistotou proměnil Pikl. Viktoria jednogólový náskok bezpečně uhájila, Budějovice si nevytvořily jedinou vážnější šanci a žižkovský brankář Pižanowski tak zůstal v celém zápase téměř bez práce.

Viktoria Žižkov - České Budějovice 1:0 (0:0)
Branka: 76. Pikl z pen. Rozhodčí: Helebrant - Amler, Míka. ŽK: Ščasný, Pikl, Sabou - Svoboda. Diváci: 1632

Jablonec se po bezbrankové remíze posunul výš

Fotbalisté Jablonce dnes podruhé za sebou na domácím hřišti remizovali 0:0. Před týdnem se rozešli s bezbrankovým výsledkem s Hradcem Králové a dnes stejně skončil jejich duel s Olomoucí.

Jablonec sice vyhrál 14:0 na rohy, ale střel mezi tyče bylo na obou stranách velice málo. Severočeši už v lize nedali gól 333 minut. V úvodu začal Jablonec agilně, ale jeho tlak byl neplodný, ačkoli během prvních šesti minut zahrávali domácí čtyři rohové kopy. Po čtvrthodině hry se dostal odražený míč k Pokornému, který z hranice šestnáctky mířil nad branku. Vedle branky skončil i míč po Majsniarově hlavičce.

Poté si vypracovala první šanci také Olomouc, když si na přetažený centr dobře naběhl Černý, ale mířil také mimo. Po něm to znovu zkoušel Pokorný, ale ani jeho druhá rána se nevešla mezi tyče. První přesnou střelu na branku viděli diváci až ve 41. minutě, kdy další pokus Pokorného chytil brankář Olomouce Vaniak.

Ani napočtvrté se aktivní záložník, který přišel v zimě ze Sparty, z gólu neradoval, neboť mířil těsně nad břevno. První a zároveň poslední přesná střela Olomouce přišla po hodině hry, kdy se mezi tyče trefil Kováč z dálky, ale gólman Lovásik si bez problémů poradil. Jablonci přesto bod stačil k tomu, aby se posunul na klidnější třinácté místo FK

Jablonec 97 - Sigma Olomouc 0:0
Rozhodčí: Dvořáček - Ondo, Goňa. ŽK: Hochmeister - Černý. Diváci: 3585.

Bohemians ztrácí naději na záchranu

Fotbalistům pražských Bohemians se vidina záchrany v lize opět o kousek vzdálila. V dnešním zápase 24. ligového kola prohráli ve Zlíně a na čerstvě 14. Blšany ztrácejí šest bodů.

Jedinou branku zápasu vstřelil pár sekund po svém příchodu na hřiště zlínský útočník Michal Nehoda. První poločas nabídl pouze podprůměrný fotbal. Trochu vzruchu přinesla 31. minuta, kdy unikl hostující Polodna do brejku, míč si však příliš předkopl a brankář Rzeszoto jeho akci vyběhnutím čistě zlikvidoval.

Druhá půle nabídla více šancí. Hned ve 46. minutě se ocitl blízko ke gólu Blaha, jeho střelu však obrana vytěsnila na roh. V 76. minutě se diváci konečně gólu dočkali. Na Hubáčkův přímý kop naskočil ve vápně Koubský, hlavou přiťukl střídajícímu Nehodovi, který po několika vteřinách svého pobytu na hřišti otevřel skóre. Zlín se i nadále tlačil do útoku, ale závěr patřil o vyrovnání se marně snažícím hostům.

Tescoma Zlín - Boheminans Praha 1:0 (0:0)
Branka: 76. Nehoda. Rozhodčí: Jára - Zlámal, Krátký. ŽK: Lesák, Holec, Kisel, Baláž (všichni Bohemians). Diváci: 3498

Liberečtí vyhráli v Ostravě o prsa

Fotbalisté Liberce zvítězili v Ostravě 1:0 a ze hry o účast v příštím ročníku Poháru UEFA zřejmě definitivně vyřadili jednoho z hlavních soupeřů. Gól, který udržel loňského mistra na třetím místě ligové tabulky, vsítil v 92. minutě hry útočník Jan Nezmar.

Liberec tak Baníku vrátil podzimní porážku z domácího trávníku a připsal si třetí výhru v tomto ročníku na hřištích soupeřů. Laštůvkovu pozornost prověřil po devíti minutách Koloušek a stejný fotbalista měl vzápětí možná na kopačce gól, jenže po Bystroňově minele netrefil míč z hranice pokutového území podle představ.

Pak už dal o sobě vědět i uzdravený kanonýr Svěrkoš a v rychlém sledu se podepsal pod dvě slibné příležitosti Ostravy. Soupeře sice drželi na jeho polovině, ale jejich územní převaha nepřinesla další šance. Jen gólman Kinský v 38. minutě nezvládl odkop od vlastní branky, avšak pohotový Ličkův lob se ke smůle domácích snesl jen na horní síť liberecké branky.

Obraz hry se příliš nezměnil ani po přestávce. Když už se zdálo, že utkání skončí bezbrankovou remízou, unikl po levé straně střídající Papoušek a nedůrazně obsazený Nezmar poslal míč ve druhé minutě nastavení zblízka lehce do sítě.

Baník Ostrava - Slovan Liberec 0:1 (0:0)
Branka: 90. Nezmar. Rozhodčí: Vidlák - Petřík, Bouše. ŽK: Bolf, Látal - Holeňák, Lukáš. Diváci: 6987

Hradec zůstal na chvostu

Hradečtí fotbalisté v cestě za uchováním ligové příslušnosti využili výhodu domácího prostředí jen částečně a v utkání s Teplicemi si připsali pouhý bod za bezbrankovou remízu. V tabulce zůstávají poslední a na vytouženou čtrnáctou příčku jim pořád schází sedm bodů.

Tepličtí fotbalisté při dvou posledních návštěvách pod "Lízátky" gól nedali, a ani tentokrát to nebylo lepší. Hosté po dvaceti minutách přišli o tvořivého Voříška, který odstoupil po srážce s Pilným. Další tahoun středové řady Horváth, který se vrátil do ligové sestavy po dvouzápasovém trestu, na sebe upozornil jen devátou žlutou kartou, čímž se vyhoupl do čela pořadí nejčastěji napomínaných hráčů.

Jinak diváci sledovali vyrovnaný boj, v němž by nezasvěcený fanoušek těžko rozlišil, kdo hraje o Pohár UEFA a kdo o udržení v lize. Hře nechybělo tempo, ale v prvním poločase se obě strany pokoušely jen o střely z dálky a ty postrádaly přesnost, takže se spolu s hledištěm nudili i oba gólmani.

Hned po změně stran se jako první trefil mezi tyče teplický obránce Leitner, ale Podhajského nepřekvapil. Trenér Straka ve snaze vylepšit ofenzívu poslal na hřiště dva čerstvé útočníky, ale nebylo to moc platné. A když těsně před koncem nevyužil šanci domácí Krmaš, bylo jasné, že se oba soupeři budou muset spokojit s bodem.

Hradec Králové - FK Teplice 0:0
Rozhodčí: Čecháček - Pustka, Gulajev. ŽK: Horváth, Rezek, Skála (všichni Teplice). Diváci: 2010

V Blšanech rozhodl čtyři minuty před koncem Šustr

Až čtyři minuty před koncem zrušil brněnský útočník Pavel Šustr bezbrankovou rovnováhu, která až do té doby v utkání Blšany - Brno. Pro moravský celek však může mít trefa střídajícího fotbalisty cenu zlata, protože se tím vzdálil sestupovým příčkám.

Oběma týmům ještě hodně teče do bot a průběh utkání tomu odpovídal. Všichni hráči si počínali až příliš opatrně v obavě, aby jejich nečekané zaváhání nepřineslo chybu. Brněnská příležitost se zrodila už v páté minutě, kdy Musil odcentroval a zblokovaná střela mířila pod domácí břevno, ale Chvalovskému se na poslední chvíli podařilo míč vytlačit na roh.

Na dlouhé minuty byla posledním nebezpečným okamžikem brněnská akce ze 17. minuty, která sice skončila gólem, ale Křap při dorážce u tyče stál v ofsajdu a rozhodčí to nepřehlédli. Druhý poločas sice začal svižněji, ale oběma týmům chyběla větší drzost při ofenzívních akcích, a tak všechny akce končily daleko před šestnáctkou. Ale nakonec se přece jen radovali hosté. Čtyři minuty před koncem střídající Šustr z trestného kopu trefil šibenici domácí branky a vystřelil tím svému týmu důležité tři body.

Blšany vedle bodů přišly i o kapitána Jiřího Němce, který viděl osmou žlutou kartu a v nejbližších dvou utkáních bude svým spoluhráčům chybět. Podobně dopadl i brněnský kanonýr Libor Došek.

Chmel Blšany - 1. FC Brno 0:1 (0:0)
Branka: 86. Šustr. Rozhodčí: Šedivý - Hojsík, Filípek. ŽK: Jiří Němec, Sýkora - Došek, Svoboda, Abrahám. Diváci: 2683
Tabulka po 24. kole:
1. Sparta24174342:1255
2. Slavia23138248:1747
3. Liberec24133837:3242
4. Žižkov24125732:2741
5. Teplice24115827:2638
6. Ostrava24114934:2737
7. Synot2395928:2932
8. Příbram2487930:2731
9. Zlín2478924:3229
10. Brno24771026:2628
11. České Budějovice24841231:4428
12. Olomouc24681020:2426
13. Jablonec24511823:3326
14. Blšany24741323:3025
15. Bohemians24471330:4719
16. Hradec Králové242121019:4118

Reklama

Související témata:

Související články

Siegl zkazil v Příbrami Spartě vítězství

Fotbalisté Sparty Praha si zkomplikovali cestu za mistrovským titulem. V předehrávce 24. kola totiž dokázali na hřišti Marily Příbram pouze remizovat 2:2,...

Výběr článků

Načítám