Hlavní obsah

Londýn ovládlo nadšení z olympijských her

LONDÝN

Jásot, konfety, klaksony a slzy štěstí přivítaly ve středu na Trafalgarském náměstí v Londýně rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru přidělit pořadatelství olympiády v roce 2012 britskému hlavnímu městu. Bude to poprvé od roku 1948, co se budou olympijské hry konat na britské půdě.

Článek

Trafalgarské náměstí bylo plné očekávání a napětí od časného dopoledne. I když Londýňané původně nebyli kandidaturou svého města všeobecně nadšeni, nakonec se za ni postavili. Soupeření s tradičním rivalem Paříží dodalo jejich kandidatuře dodatečné napětí a kouzlo. Vítězství je pro Londýn právě o to sladší, že nakonec šlo o přímý souboj s metropolí na Seině.

Jistá si nebyla ani královna

Londýňané ovšem vždy dávali najevo, že považují za favorita Paříž - dokonce to jednou uklouzlo i královně Alžbětě II., která za více než 50 let vlády mnoho faux pas neudělala.

Britský premiér Tony Blair dnes ovšem na tiskové konferenci v hotelu Gleneagles, kde předsedá summitu skupiny G8, jakékoli prohlubování francouzsko-britské rivality odmítl. Británie podle něj díky olympiádě získala obrovskou příležitost k regeneraci východu Londýna a motivaci pro mladé lidi ke sportu. Blair se přiznal, že neměl nervy sledovat zdlouhavý přímý přenos z vyhlašování výsledku hlasování a šel se raději projít.

Londýňané: Jsme nejlepší

Na Trafalgarském náměstí, které je přirozeným společenským centrem Londýna, připravila radnice a pořadatelský výbor od dopoledne koncert a dvě obří obrazovky s přímým přenosem ze Singapuru. Podobná akce se konala i v londýnském Stratfordu, který bude centrem olympijské vesnice. "Jsme na mapě světa," vykládal všem okolo jeden z místních radních.

Po ohlášení výsledku se náměstí rozburácelo, přidaly se klaksony projíždějících automobilů a začala party. "Londýn," skandovali lidé a na některých tvářích byly vidět slzy štěstí. "To je naprosto úžasné," vyznala se mladá černoška ze svého nadšení. "Je to zázrak," zkusil ji trumfnout její partner. Peter shrnul hlasování prostě: "Jsme nejlepší."  

Pořadatelství znamená závazek

"Vyhráli jsme, ale je to jen začátek," řekl jeden z reportérů na náměstí. Británie nemá v poslední době slavnou reputaci při naplňování velkých projektů. Zpožďuje se například stavba stadionu ve Wembley, který bude součástí olympijských sportovišť, nefunguje dostatečně městská doprava, takže pořadatelství znamená obrovský závazek.

Na Trafalgarském náměstí, které bylo dnes v poledne místního času před vyhlášením rozhodnutí MOV zaplněno do posledního místečka, však žádné pochybnosti nezazněly. "Do poslední chvíle jsem si myslel, že jsme to nedokázali," řekl ze Singapuru londýnský starosta Ken Livingstone. "Olympiáda znamená kompletní oživení východní části metropole. Bude to jako bychom budovali úplně nové město."

Reklama

Související témata:

Související články

Letní olympijské hry 2012 uspořádá Londýn

Pořadatelem letních olympijských her v roce 2012 bude Londýn. Ve finálovém kole voleb v Singapuru dostala britská metropole od členů Mezinárodního olympijského...

Výběr článků

Načítám