Hlavní obsah

Liberec jen remizoval a je bod před Žižkovem

– ČESKÁ REPUBLIKA

Fotbalisté Liberce se po dnešní remíze v Českých Budějovicích 3:3 dostal před Viktorii Žižkov na třetí místo prvoligové tabulky za Spartu a Slavii. Pražané však mohou obhájce titulu znovu přeskočit, pokud v pondělí dohrávce budou bodovat v Příbrami.

Článek

Fotbalisté Liberce přijeli na jih Čech s úmyslem naznačit svoje ambice na špici tabulky, ale svoji vůli potvrdili až v závěru obou poločasů. Většina toho nejdůležitějšího se odehrála v první půli, kdy padlo pět gólů.

Zatímco hosté nastoupili v očekávané sestavě, domácí trenér Tobiáš po utkání na Spartě sestavil novou útočnou dvojici Bouchal-Svoboda. "Většinou se do sestavy trefíme, ale tentokrát jsem myslel, že domácí postaví Jůna, který přišel od nás," usmál se trenér Liberce Ladislav Škorpil.

Severočeši začali aktivněji a hnacím motorem jejich tlaku byl neúnavný Koloušek. Téměř všechny míče šly přes něj, ale i při své vytíženosti si našel čas na fotbalové parádičky, kterými těšil obecenstvo. Hosté se také po zásluze ve 14. minutě ujali vedení, když po nedorozumění českobudějovické obrany poslal míč za Semanova záda důrazný Nezmar. "V předchozích zápasech jsme vždy inkasovali jako první a ta branka rozhodovala. Tentokrát to bylo naopak, ale bohužel jsme si sami pod sebou začali podřezávat větev," přiznal Škorpil.

Ale pak přišly chvíle českobudějovických hráčů. O šest minut později po chybě gólmana Kinského vyrovnal Chlebek, po sólu ve 36. minutě otočil stav utkání Svoboda a do třetice překonal libereckého brankáře po akci Bouchala Vozábal. Přesto poslední slovo patřilo hostům, když se minutu před koncem poločasu po trestném kopu Kolouška trefil Zápotočný

I po přestávce se obě mužstva předváděla, kdo bude hrát lepší fotbal, takže diváci odměňovali hráče potleskem na otevřené scéně. I v závěru utkání se jako poslední trefili hosté a stav skóre na konečných 3:3 uzavřel Lukáš. "Ve druhém poločase rozhodovalo, jestli domácí ještě něco přidají, nebo my vyrovnáme. Naše snaha a úsilí byly nakonec zhodnoceny," uzavřel trenér z Liberce Škorpil.

"Viděli jsme výborné utkání, které muselo diváky uspokojit. Liberec nastoupil líp a bylo jen otázkou času, kdy dostaneme gól. Výkon soupeře byl v celém zápase nadprůměrný," ohodnotil výkon Liberce domácí trenér Pavel Tobiáš.

Čecké Budějovice vs Liberec 3:3
Branky: 19. Chlebek, 36. Svoboda, 41. Vozábal - 14. Nezmar, 44. Zápotočný, 89. Lukáš. Rozhodčí Matějek, žluté karty Vozábal, Chlebek - Langer, Janů, 3247 diváků, poločas 3:2.
Č. Budějovice: Seman - Horejš, Konečný, Penner - Plocek, Vozábal (86. Jirousek), Chlebek, Latka (67. Rožbout), Sedláček - Svoboda, Bouchal (61. Jůn).
Liberec: Kinský - Zápotočný, Lukáš, Holeňák, Janů - Čapek (52. Slepička), Langer (70. Gyan), Koloušek, Ančic - Hološko (90. Valachovič), Nezmar.

Sestupem ohrožená Bohemka jen remizovala

Domácí ztratili další body v boji o záchranu, přestože hráli skoro celou druhou půli proti deseti. Branku sice dali, ale rozhodčí Beneš ji kvůli údajné ruce neuznal."Dali jsme gól, ale nevyhráli jsme. Tu ruku viděl asi jenom pan Beneš. Jestli tam byla, tak maximálně nastřelená. Byl to regulérní gól," nechápal kouč Bohemians Dušan Uhrin mladší.

Domácí si příliš uvědomovali nutnost výhry a dlouho se nemohli chytit. Přesto si vypracovali první velkou šanci - centr Zoubka ve 23. min. poslal Polodna hlavou těsně vedle. Hned z následného rohového kopu skončil pokus Obermajera přes hlavu na břevně, míč se odrazil k Obajdinovi, ale ten ho trestuhodně poslal ze dvou metrů hlavou jen do náruče Chvalovského.

Horko před blšanskou brankou bylo i po přímém kopu Zoubka, který prošel až ke Kiselovi, jenže slovenský záložník trefil v pádu jen vyběhnuvšího blšanského gólmana. Soupeř odpověděl průnikem aktivního Josefa Němce, který poslal míč do vápna, Janáček zaváhal a Žemlíkova střela z otočky se otřela o břevno.

Po přestávce zahrozili jako první klokani. Dvořák prošel do vápna, našel na hranici šestnáctky volného Rajnocha, jenže tomu se připletl pod nohy dezorientovaný sudí Beneš a šance vzala za své. Pak už hráli hosté o deseti, protože rozhodčí bez váhání ukázal červenou Žemlíkovi, který ve vzduchu sestřelil loktem Obermajera.

Jenže ke gólu to nevedlo. Bohemians měli smůlu, v 65. min. vystřihl Zoubek nůžky z centru Kisela, ale jeho parádu zastavila tyč a Polodna z dorážky neuspěl. Hosté hlavně bránili bezgólový stav. V 76. min. se klokani po závaru gólu dočkali díky Polodnovi, ale sudí Beneš ho neuznal kvůli údajné ruce. Další čistou šanci spálil Obermajer, když z malého vápna hlavičkoval nad. Drtivý závěrečný nápor hosté přežili.

"Pro bod jsme sem jeli a jsem rád, že jsme to zvládli i v deseti. Zejména díky výborné organizaci hry Jirky Němce a skvělému výkonu brankáře Chvalovského," přiznal trenér Blšan Günter Bittengel.

Bohemians vs Blšany 0:0
Rozhodčí Beneš, žluté karty: Zoubek - Jiří Němec, ČK: 50. Žemlík (Blš.), 4019 diváků.
Bohemians: Holec - Janáček, Obermajer, Kozel, Lesák - Kisel, Rajnoch, Dvořák (73. Bednář), Zoubek - Polodna, Obajdin.
Blšany: Chvalovský - Tichota - Horáček, Pleško - Vorel, Sýkora, Jiří Němec, Šelicha, Bureš - Josef Němec (78. Hogen) - Žemlík.

Ostravě chyběl Svěrkoš a prohrála

Šestiminutový výpadek v koncentraci Ostravanů a účelná, velice produktivní hra Synotu rozhodly o tom, že domácí po čtyřech zápasech ukončili sérii zápasů bez výhry. Baníku chyběl distancovaný střelec Svěrkoš, ovšem Jihomoravané odhalili mezery i v defenzívě soupeře. "Byl to pro nás velký zápas, přálo nám i štěstí," řekl kouč vítězů Radek Rabušic.

Na sílu Synotu na domácím hřišti upozornila hosty rána Němčického, Ostravané si však varování k srdci nevzali. Po rohu Palínka tak neatakovaný Slončík snadno otevřel hlavou skóre, o šest minut později se Kowalík na hranici šestnácky otočil kolem Dvorníka, poslal míč k tyči a dotáhl se s jedenácti góly do čela tabulky střelců. "Čekali jsme tlak domácích, měli jsme podržet míč vpředu, ale nepovedlo se to," tvrdil trenér Baníku Erich Cviertna.

Šoku z pokažených dvaceti minut se hostující celek s pohárovými ambicemi mohl zbavit po narážečce Lukeše s Ličkou, který ale v koncovce selhal. Synot dál spoléhal na hru ze zajištěné obrany, proti níž byli hosté bezradní. Hrozili jen po standardních situacích, kdy dvakrát Čížek posadil míč ideálně na Drozdovu hlavu, Drobisz však nemusel zasahovat. "To už jsme zahustili prostor před vápnem a čekali jen na brejky," poznamenal Rabušic.

Domácí byli produktivní. V závěru první půle ještě zakončil Slončík průnik ranou do tyče, jenže v 52. min. Šumulikoski unikl Bolfovi, položil si Dvorníka a geniálním lobem obsadil Laštůvku do role statisty. "Obranná čtveřice hrála slaběji než obvykle," všiml si Cviertna. Potěšila ho pak alespoň premiérová trefa Papadopulose v 57. min. po rohu Čížka.

Baník měl dost času na korekci skóre, nutil se do útočení, ovšem bez Svěrkoše byl tlak hostů platonický. Naopak Laštůvka se zapotil při dělovce Kowalíka. Jedenáct minut před koncem se v šanci ocitl Matušovič, nechal však jenom vyniknout Drobisze, který chytal i přesto, že mu v pátek zemřel otec. "Jsem rád, že černá série je u konce," dodal Rabušic.

Synot vs Baník Ostrava 3:1
Branky: 14. P. Slončík, 20. Kowalík, 52. Šumulikoski - 57. Papadopulos, rozhodčí Liba, žluté karty Kostka, Kowalík - Lukeš, Hoffmann, 3138 diváků. Poločas 2:0.
Synot: Drobisz - Němčický, Kostka, Palínek, Abrahám - Malár (81. Marek Seman), Šumulikoski, Polách (90. C. Horváth), Činčala - Kowalík (76. O. Voříšek), P. Slončík.
Ostrava: Laštůvka - Pospěch, Bolf, Dvorník, Drozd - Matušovič, Látal, Bystroň (46. Papadopulos), M. Čížek (66. Hoffmann) - Lukeš, Mario Lička.

Tuma zařídil Sigmě tři body

Sigma se sice dlouhé minuty trápila, ale nakonec ji spasil kanonýr Tuma.

"Musím chlapce pochválit, protože chtěli, bojovali do úmoru, byli trpěliví a nakonec tři nesmírně důležité body doslova vydolovali. Ale zaslouženě," tvrdil kouč Hanáků Petr Uličný.

Hned do první šance se dostal Mucha již v první minutě a naznačil tak, že Sigma bude mít problémy. Pak sice zlínskou branku dvakrát ohrozil Rojka a jednou Siegl, ale to bylo ze strany domácích na dlouhé minuty vše. Naopak v 17. minutě nebezpečně střílel Babnič. Gólman Vaniak však jeho ránu vytáhl na roh. Další nebezpečné příležitosti měli Lasota a Koubský, ale Vaniak byl znovu na místě.

Hra Sigmy se výrazně zlepšila až po přestávce, kdy nevýrazného Rojku vystřídal Reiter a výrazně svou aktivitou přispěl ke kvalitě Hanáků. V 58. minutě právě slovenský útočník po přihrávce Siegla hlavou těsně minul a o sedm minut později zase po nádherné střele orazítkoval tyč Rzeszotovy branky. V 71. minutě se pro změnu vyznamenal domácí Vaniak po střele Babniče.

Vzápětí ale Tuma vyskočil nejvýše na rohový kop Siegla a hlavou dostal Sigmu do vedení. V 81. a 82. minutě mohl vedení domácích potvrdit Reiter, ale poprvé přestřelil a podruhé ho vychytal Rzeszoto. A protože pozorně bránící domácí už hráče Zlína k ničemu nepustili, získali veledůležité body v boji o záchranu.

"Nechtěli jsme v Olomouci prohrát a tomu odpovídal i náš kvalitní výkon. Na rozdíl od domácích jsme ale nedali gól, a proto jsme neuspěli," uvedl trenér Zlína Vlastimil Mareček.

Oloumouc vs Zlín 1:0
Branky: 71. Tuma 1:0. Rozhodčí Puček, žluté karty Zbožínek - Vidlička, Lukaštík, 4740 diváků, poločas 0:0.
Olomouc: Vaniak - Rozehnal, Hubník, Kučera - Vlček, Siegl, Zbožínek, Kováč, Urbánek (74. Randa) - Rojka (46. Reiter), Tuma (88. Ševela).
Zlín: Rzeszoto - Vidlička, Koubský, Klhůfek, Kroča - Červenka, Mucha (66. Zemánek), Lasota, Dobeš (74. Blaha) - Švach, Babnič (81. Lukaštík)

V Jablonci branka nepadla

V Jablonci se diváci gólu nedočkali. Při pohledu na tabulku byli domácí favoritem, ale v zápase byli nakonec blíže vítězství hradečtí fotbalisté. "Každý bod je dobrý, ale tady jsme potřebovali a také mohli vyhrát a bodovat naplno. Připravili jsme si řadu šancí, ale bohužel jsme je neproměnili," litoval hradecký trenér Leoš Kalvoda.

V prvním poločase se hrál fotbal, který měl daleko do úrovně, jakou bychom od prvoligového zápasu očekávali. Míč létal převážně vzduchem a nikdo z hráčů ho nedokázal trvale zkrotit.

Z hlediště se ozýval pískot, především domácí fanoušci byli zklamáni hrou svého týmu. Hradecký brankář Podhajský, kterému jablonecká branka není neznámá, musel poprvé zasahovat až v 37. minutě při střele Herzána z úhlu. Herzán ho pak vyzkoušel ještě jednou pěknou bombou z dvaceti metrů. Ale i s ní si zkušený Podhajský poradil. A tahle rána jakoby byla signálem ke zvýšené aktivitě v závěru poločasu, pohříchu však ze strany hradeckého mužstva. Nejprve Krmaš pěkně uvolnil Šmardu, ten však Lovásika nepřekonal. Vzápětí se v ještě slibnější šanci objevil Breda, ale jabloneckou branku netrefil.

Po přestávce se hra přece jen trochu zklidnila, ale bylo to hlavně zásluhou hradeckých fotbalistů. Zkušený Breda a Šmarda dokázali přidržet míč, přesně přihráli a hosté se dostávali častěji k jablonecké brance a připravili domácím zadákům pár nepříjemných chvilek. Po rohovém kopu Krmaš hlavičkoval těsně nad branku a vůbec největší šance měl v 70. minutě Klapka. Prošel až neuvěřitelně lehce jabloneckou obranou a pak ve výhodné pozici poslal míč vedle branky.

Jablonecký trenér ve snaze zlepšit výkon svého mužstva poslal na hřiště v poločase Webera a později útočníky Maška se Šenkeříkem, ale domácí neměli svůj den a Podhajského už vážněji neohrozili. "Jsem zklamán, byl to nejhorší výkon našeho mužstva, co jsem tady. Utkání jsme nezvládli," přiznal jablonecký trenér Vlastimil Palička.

Jablonec vs Hradec Králové 0:0
Rozhodčí Poledník, žlutá karta Herzán (Jablonec), 3610 diváků.
Jablonec: Lovásik - Hochmeister, Hrotek, Vít, Čáp - Laštovka, Herzán, Novák, Gula (46. Weber) - Majsniar (69. Šenkeřík), Vodehnal (53. Mašek).
Hradec: Podhajský - Kubeš, Rolko, Zemánek, Pilný - Bouška (75. Kalousek), Breda, Krmaš, Šmarda - Klapka, Kučera (83. Mooc).

Teplice si rozdělily body s Brnem

Dělba bodů na teplických Stínadlech musí mrzet více domácí fotbalisty, kteří doplatili na spoustu neproměněných šancí a jedinou chybu v defenzivě. Svoje premiérové trefy v lize zaznamenali Rilke a hostující T. Abrahám, jehož vyrovnávací gól současně ukončil černou brněnskou šňůru sedmi porážek venku v řadě.

"Výsledek je pro nás krutý. Utkání jsme měli dlouho ve své režii a zasloužili jsme si vyhrát. V závěru nám ale asi scházely síly po náročném programu z posledních dní," konstatoval trenér Teplic František Straka. Jeho protějšek z lavičky Brna Karel Večeřa naopak netajil spokojenost: "Při soupeřově tlaku a jeho standardních situacích nám přálo štěstí. Remíza ze hřiště favorita je cenná, hráči ji urvali díky velké vůli a bojovnosti."

Sérii rušných okamžiků v úvodní dvacetiminutovce odstartovala v 6. min. Pacandova ošemetná rána, kterou brankář Poštulka zneškodnil. Záhy na opačné straně agilní Rezek obelstil v pokutovém území Schustra, ale hosté ještě stačili odvrátit na roh. Po jeho rozehrání Verbířem se míč dostal přes skrumáž hráčů až k Rilkemu, který hlavou dopravil míč do sítě. O chvíli později mohlo být srovnáno, když Pacanda nastřelil tyč. Vzápětí Voříšek s Tesaříkem připravili ideální pozici k zakončení Grossovi, jenž mířil vedle. Poté Lengyel v 16. min. trefil břevno a Verbířovu dělovku vyrazil Belic. Závěrečná fáze 1. poločasu přinesla Skálovu střelu do tyče a Pacandův trestný kop, s nímž si Poštulka poradil.

Po přestávce promarnil slibnou příležitost ke zvýšení teplického náskoku Gross, jehož hlavičku stačil M. Abrahám v poslední chvíli zblokovat na roh. Brzy na to se tentýž brněnský záložník ocitl po Doškově vyhraném hlavičkovém souboji s teplickými obránci sám před brankářem a chladnokrevným zakončením zařídil smazání gólového manka. "Došek nastoupil se zdravotními problémy, přesto byl ústřední postavou zápasu," uzavřel Večeřa.

Teplice vs Brno 1:1
Branka: 9. Rilke - 62. T. Abrahám. Rozhodčí Čuřín, žluté karty: Rilke, Skála - Zúbek, Schuster, 5015 diváků, poločas 1:0.
Teplice: Poštulka - Lengyel, K. Rada, Hunal, Gross - Verbíř (88. M. Doležal),Voříšek, Skála, Tesařík - Rezek (68. Zelenka), Rilke (75. Kolomazník).
Brno: Belic - Živný, Schuster, Kotůlek, Křap - Musil (86. Drga), Pacanda, Zúbek, T. Abrahám - Lib. Došek (73. M. Svoboda), Šustr.
Tabulka:
1. Sparta23173340:1054
2. Slavia23138248:1747
3. Liberec23123836:3239
4. Žižkov22115631:2638
5. Ostrava23114834:2637
6. Teplice23114827:2637
7. Synot2395928:2932
8. České Budějovice23841131:4328
9. Příbram2276927:2527
10. Zlín2368923:3226
11. Brno23671025:2625
12. Olomouc23671020:2425
13. Blšany23741223:2925
14. Jablonec23510823:3325
15. Bohemians23471230:4619
16. Hradec Králové232111019:4117

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám