Hlavní obsah

Konečný triumfoval v osmé etapě Závodu míru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLINGENTHAL

Cyklista Tomáš Konečný ze stáje eD'system ZVVZ vyhrál královskou osmou etapu 56. ročníku cyklistického Závodu míru, která vedla z Freyburgu do Klingenthalu a měřila 183 kilometrů. V průběžném pořadí se posunul na třetí místo za Ondřeje Sosenku, jehož odstup od vedoucího Němce Wesemanna se po předposlední etapě zvětšil.

Foto: www.letizia.cz

Přehlídka trendového i klasického zpracování vánočních dekorací pro tento rok bude k vidění v neděli na Dobříši

Článek

Německý závodník ze stáje Telekom dojel třetí za stájovým kolegou Američanem Bobbym Julichem. Před závěrečnou etapou má Wesemann náskok 26 sekund před obhájcem prvenství Ondřejem Sosenkou. "Blahopřání budu přijímat, teprve až přejedu cílovou čáru v Erfurtu. Ale je fakt, že teď už mám uklidňující náskok," řekl agentuře SID Wesemann.

Kopcovitá etapa rozhodující boje nepřinesla

Před startem závodu se čekalo, že právě kopce v okolí horského střediska Klingenthal rozhodnou o celkovém pořadí. Nakonec se v podstatě rozhodlo už ve čtvrté etapě a dnešní výsledky sled jezdců v průběžné klasifikaci potvrdily.

Souboj mezi Sosenkou a Wesemannem vyzněl ve prospěch německého jezdce, který je na nejlepší cestě vybojovat rekordní páté prvenství.

Konečný ve stoupáních bodoval

Hrdinou etapy byl Konečný, který v těžkých stoupáních všechny soupeře předčil, získal etapový vavřín a v celkovém hodnocení poskočil na vytouženou třetí příčku. Spolu s ním zářil Julich.

Američan již na 20. kilometru ujel s Polákem Zerebskim, Van Hyftem z Belgie, Italem Cortinovisem a Němcem Grabschem a největší náskok měli kolem pěti minut. Před závěrečnými třiceti kilometry však zůstal vpředu sám a záhy se na něj dotáhl Konečný, který zaútočil hned v prvním kopci.

Potom udával tempo, ve stoupáních Julichovi ujížděl, ale ten jej pokaždé ve sjezdech dojel. Za jejich zády sváděli souboj Wesemann se Sosenkou. Německý cyklista byl nalepen na zadním kole českého jezdce ze stáje CCC Polsat, ale jel hodně lehce. V závěrečném stoupání dokonce zrychlil a pravděpodobně rozhodl o celkovém vítězi.

Nástup Američanovi nevyšel

Julich se pokusil Konečnému 150 metrů před cílem nastoupit, ale ten jeho pokus zachytil a srovnal s ním krok, což Julicha to zlomilo a nakonec na krátkém úseku zaostal o osm sekund. Další jezdec celku eD'system-ZVVZ Petr Benčík skončil desátý a před závěrečnou etapou je osmý.

"Zkusil jsem si nastoupit hned v prvním kopci a nikdo se mě neudržel. Julich mi vůbec nestřídal, neměl zájem jet. Já si ale říkal, že je v úniku již déle a bude toho mít plné zuby. Konec byl hodně na morálku. Posledních padesát metrů bych šel snad rychleji, než jel na kole, ale i Julich byl zcela zlomený," řekl v cíli Konečný, který chtěl útočit hlavně na třetí místo průběžného pořadí.

"To se podařilo a navíc z toho bylo i etapové vítězství, které řadím moc vysoko," dodal při odchodu ze stupňů vítězů, kde držel v náručí syna Tomáška.

Sosenka se loučí s obhajobou

Sosenka byl naopak zklamaný. "Wesemannovi budu chtít porážku vrátit v závodu Okolo Švýcarska. S tím, že pojede za mnou, jsem počítal. To k cyklistice patří. Uvítal bych táhlejší kopce, protože tam bych uplatnil vytrvalost, zatímco Steffen využil svoji výbušnost. Několikrát jsem mu zkusil odjet, ale nešlo to. Když nastoupil on, neměl jsem již síly za ním vyrazit," řekl loňský vítěz.

"Dával jsem si na Sosenku pozor a v závěru vsadil všechno na jednu kartu," uvedl k souboji Wesemann, který v případě celkového vítězství dostane prémii osm tisíc eur.

Výsledky 8. etapy
Freyburg - Klingenthal, 183 km
1. Konečný (ČR)4:46:19 hod
2. Julich (USA)-8
3. Wesemann (Něm.)-44
4. Piil (Dán.)-46
5. Calvente (Šp.)- 56
6. Poitschke (Něm.)-1:00
7. Heppner (Něm.)
8. De Groote (Bel.)
9. Testi (It.)
10. Benčík (ČR)
...
17. Sosenka (ČR) -1:19
Průběžné pořadí:
1.Wesemann (Něm.)35:15:44
2. Sosenka (ČR)-49
3. Konečný(ČR)-6:29
4. Piil (Dán.)-7:21
5. Poitschke (Něm.)-7:31
6. Calvente (Šp.)-7:36
7. Heppner (Něm.)-7:40
8. Benčík (ČR)
9. Piatek (Pol.)-7:44
10. Pinotti (It.) - 7:46

Reklama

Výběr článků

Načítám