Hlavní obsah

Koller s Rosickým budou mít v odvetě co dohánět

PRAHA

Nejblíž do základní skupiny Ligy mistrů mají po prvních zápasech třetího předkola fotbalisté Celtiku Glasgow. Naopak cestu do prestižní soutěže si zkomplikovala Borussia Dortmund a Jan Koller s Tomášem Rosickým budou mít v odvetě co dohánět.

Foto: Josef Zajíc

Před besedou v Domě knihy LIBREX. Zleva: Eric Trottier,režie a choreografie, Olga Borisová-Pračiková, sólistka baletu NDM, Filip Staněk.

Článek

 Borussia Dortmund totiž prohrála v Bruggách 1:2. Český špílmachr na sebe sice v prvním poločase upozornil parádním přímým kopem, ale to bylo ze strany hostí na dlouho všechno. Tón udával belgický mistr, v jehož obraně nechyběl exolomoucký Rozehnal. Převahu nejprve zužitkoval přesnou hlavičkou Slovinec Čeh a těsně před přestávkou využil Reuterovu hrubku Verheyen. Brazilec Amoroso však prohru zmírnil.

Skvěle připravený Celtik

Celtiku Glasgow, finalista Poháru UEFA ukázal, že je na novou sezónu skvěle připraven a vyhrál na hřišti MTK Budapešť 4:0. Kanonádu odstartoval jako obvykle švédský útočník Henrik Larsson, ale činili se i jeho spoluhráči. Zápas byl na několik minut přerušen, když na Puskásově stadionu náhle spustilo zavlažovací zařízení, ale pro Maďary to rozhodně nebyla živá voda.

Skvěle vyšel vstup do soutěže také fotbalistům Galatasaray Istanbul. Téměř sedmdesát tisíc diváků se na zbrusu novém Atatürkově stadionu ještě ani nestačilo usadit a domácí už vedli nad CSKA Sofie 2:0 brankami reprezentačních útočníků Hasana Sáse a Hakana Süküra. Bulharský mistr se už nevzpamatoval, do přestávky inkasoval potřetí a po změně stran přišel o vyloučeného Jordanova. Domácí mohli vyhrát ještě víc, ale střelu Nizozemce Franka De Boera zastavilo břevno.

Doněck porazil Lokomotiv díky penaltě

Souboj dvou bývalých soupeřů ze sovětské ligy Lokomotiv Moskva a Šachťor Doněck vyhrál Doněck díky penaltě, kterou proměnil Srb Vukič. Německý trenér Bernd Schuster má obdivuhodnou bilanci. Šachťor pod jeho vedením vyhrál všech šest zápasů. Zato jeho bývalý velký spoluhráč Lothar Matthäus tak úspěšný není. Jeho Partizan Bělehrad prohrál doma s Newcastlem 0:1 gólem Peruánce Solana.

Zítkovi a Vachouškovi se dařilo

Český brankář Zítka mezi tyčemi Anderlechtu dlouho držel v utkání s Wislou Krakov čisté konto. Kapituloval až z penalty, jejímž exekutorem byl Žurawski. V té době však už Belgičané vedli 3:0, takže je inkasovaný gól tolik nebolel. Také Vachoušek může být se svým debutem na evropské scéně v barvách Olympique Marseille spokojen, určitě víc než kdyby zůstal ve Slavii. Jeho nový zaměstnavatel vyhrál na hřišti Austrie Vídeň, když gól dal už ve čtvrté minutě Rus Syčev.

Žilina na Chelsea nestačila

Glasgow Rangers nechtěli zůstat za svým odvěkým městským rivalem pozadu a už po osmi minutách vedli nad FC Kodaň 1:0, když Dány nachytal jejich krajan Lövenkrands. Ale Jönsson z Faerských ostrovů vyrovnal a "Jezdce" čeká v odvetě perný úkol. Smírně skončil i souboj tradičních účastníků Ligy mistrů norského Trondheimu a La Coruni.

Chelsea dlouho působila v Žilině dojmem týmu, který se po velkých nákupech teprve sehrává. V útoku chyběl její nejlepší střelec Hasselbaink, jehož trenér Ranieri nečekaně posadil na lavičku. Až v závěru prvního poločasu se prosadil Islanďan Gudjohnsen a naděje slovenského mistra na remízu zmařil vlastní gól Drahna.

Výsledky 3. předkola Ligy mistrů
Vardar Skopje vs. Sparta Praha 2:3
Branky: 60. Oliveira, 73. Georgievski - 37. a 90. Poborský, 40. Gluščevič. [celá zpráva]
Galatasaray Istanbul vs. CSKA Sofie 3:0 (3:0)
Branky: 3. Hasan, 5. S. Hakan, 37. Arif. ČK: 59. Jordanov (CSKA)
Šachťor Doněck vs. Lokomotiv Moskva 1:0 (0:0)
Branka: 56. Vukič z pen. ČK: 88. Pachinin (Lokomotiv).
MTK Budapešť vs. Celtic Glasgow 0:4 (0:2)
Branky: 19. Larsson, 31. Agathe, 68. Petrov, 90. Sutton.
MŠK Žilina vs. Chelsea Londýn 0:2 (0:1)
Branky: 42. Gudjohnsen, 76. Drahno vlastní.
FC Bruggy vs. Borussia Dortmund 2:1 (2:0)
Branky: 33. Čeh, 45. Verheyen - 53. Amoroso.
Austria Vídeň vs. Olympique Marseille 0:1 (0:1)
Branky: 4. Syčev.
Partizan Bělehrad vs. Newcastle United 0:1 (0:1)
Branky: 38. Solano.
Anderlecht Brusel vs. Wisla Krakov 3:1 (2:0)
Branky: 12. Jestrovič, 38. Lovre, 60. Dindane - 76. Žurawski z pen.
Grasshoppers Curych vs. AEK Atény 1:0 (0:0)
Branka: 83. Nuněz.
Rosenborg Trondheim vs. Deportivo La Coruňa 0:0
Glasgow Rangers vs. FC Kodaň 1:1 (1:0)
Branky: 8. Lövenkrands - 51. Jönsson.
Lazio Řím vs. Benfica Lisabon 3:1 (1:0)
Branky: 16. Corradi, 52. Fiore, 80. Mihajlovič - 63. Simao

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám