Hlavní obsah

Keňa chce uspořádat olympijské hry v roce 2016

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NAIROBI

Keňa se chce stát první africkou zemí, která uspořádá olympijské hry. Tamní představitelé vyslyšeli výzvu šéfa Mezinárodního olympijského výboru Jacquesa Rogga a potvrdili, že podají přihlášku pro pořádání her v roce 2016. Rogge vyzval začátkem týdne v průběhu své první oficiální návštěvy na kontinentu africké země, aby se ucházely o pořádání největšího sportovního svátku.

Foto: zoo Děčín

Když ruce čarují

Článek

"Bez mrknutí oka můžu prohlásit, že Keňa podá pro olympiádu 2016 přihlášku. Vím, že prezident Mwai Kibaki touží po tom, aby se Keňa stala první africkou zemí, která bude hostit olympijské hry," prohlásil při příležitosti otevření nového sídla Keňského olympijského výboru ministr pro sport Ochillo Ayacko.

Rogge bezprostředně poté slíbil keňské straně podporu při přípravě kandidatury. "Když mohlo v roce 1968 pořádat olympiádu Mexiko, což byla chudá země, tak proč bychom teď nemohli my?" dodal Ayacko. Jeho země by tak teoreticky mohla být jedním ze soupeřů České republiky, která o podání přihlášky pro rok 2016 uvažuje.

Nejblíže uskutečnění olympijského snu bylo zatím z afrických zemí Kapské Město, které skončilo třetí při hlasování o hrách v roce 2004. Pro příští letní hry, jež se budou konat v Pekingu, byla ve hře i egyptská metropole Káhira, ta však byla vyřazena hned v úvodu. Do boje o hry v roce 2012 se žádná africká země nezapojila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám