Hlavní obsah

Kanonýr Hejduk za pět let dobyl zámoří

Novinky, Marek Burkert, Martin Kézr
PRAHA

Dokázal, co se žádnému českému hokejistovi ještě nikdy nepovedlo. Milan Hejduk je překvapivým králem střelců NHL, přičemž dosáhl i bájné hranice 50 branek ve dvaaosmdesáti zápasech.

Foto: Monika Čapková
Článek

"Jsem rád, že to takhle dopadlo. Jak se blížil závěr soutěže, byl to pro mě taky trošku cíl. Věděl jsem, že ta příležitost se už nemusí nikdy opakovat a těch padesát branek je vzrušující metou," přiznal v České televizi.

Sedmadvacetiletý Hejduk se ke střeleckému triumfu stihl propracovat během pěti sezón v zámoří, kde za tu dobu nastřílel celkem 162 branek. Tu první dal hned při svém debutu v dresu Colorada na podzim roku 1998 proti Ottawě.

Za oceán přicházel ozdoben senzačním olympijským zlatem z Nagana, kam jel původně jako náhradník, ale nakonec zazářil po boku Patery s Procházkou. Podílel se dokonce na jediném gólu finále s Ruskem.

Po vyhraném buly tehdy odclonil bránícího protihráče a Svoboda střelou do horního růžku zařídil historický úspěch českého hokeje. Hned po první sezóně v NHL byl Hejduk nominován na cenu pro nejlepšího nováčka a postupně se zařadil po bok největších hvězd Avalanche.

Výměna kouče prospěla

V průběhu letošní sezóny odešel z Colorada trenér Bob Hartley a nahradil ho Tony Granato. "První část sezóny se nám příliš nepodařila. Bylo to takové rozpačité," hodnotil Hejduk.

Po zranění kapitána Sakika napadla nového kouče spásná myšlenka sestavit řadu Hejduk, Forsberg, Tanguay, která se okamžitě stala nejúdernější jednotkou NHL. "Na jejich lajnu je opravdu radost se dívat," prohlásil útočník New Jersey Patrik Eliáš v rozhovoru pro Český rozhlas.

"Vše se v dobré obrátilo po výměně trenéra, kdy jsme začali hrát mnohem lépe. Já jsem chytil formu na přelomu listopadu a prosince. Vyhověli jsme si na ledě, skutečně nám to šlapalo. Dostával jsem se do spousty šancí, proto góly utěšeně přibývaly," byl rád český útočník, který svůj dosavadní střelecký rekord z předloňského ročníku překonal o devět branek.

S Forsbergem si rozumí

Hlavně se Švédem Forsbergem si letos kápnul do noty. Vítěz kanadského bodování mu připravuje šance, které technicky skvěle vybavený český útočník neomylně proměňuje. "Hraje se mi s ním skvěle," libuje si Hejduk, jenž měl jako jediný z celé NHL úspěšnost střelby nad dvacet procent.

"Milan je jeden z technicky nejlépe vybavených hráčů a hodně těží ze spolupráce s Forsbergem. On umí ty jeho přihrávky zužitkovat," uznal i Eliáš.

Když vstřelil expardubický útočník v zápase proti St. Louis padesátou branku v sezóně, nemohl být prvním gratulujícím nikdo jiný než Forsberg. "Jak se zápas chýlil ke konci, už jsem byl trochu nervózní," říkal Hejduk po utkání v rozhovoru pro deník Rocky Mountain News.

"Když máte v zápasu pár šancí a neproměníte je, zapracuje to na vaší psychice," vysvětloval. Nakonec se ale dočkal a vše svému nahrávači ještě oplatil. Při power-play Bluesmanů, kdy mohl střílet do prázdné branky, Švédovi ještě přihrával...

Trofej nechá v Denveru

Po utkání se dočkali spousty gratulací Hejduk i Forsberg. První slavil titul kanonýra, druhý Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče soutěže. "Byl jsem z toho hodně nervózní a když už jsem věděl, že je Milan opravdu nejlepším kanonýrem, tak jsem samým rozrušením nemohl usnout," prohlásil v Ústí nad Labem Hejdukův otec a prozradil, že cenu pro krále střelců NHL si potomek určitě vystaví v Denveru mezi svou vyhlášenou sbírku sportovních trofejí.

Maminka Blanka se v TV Nova přiznala: "Když se mě na Vánoce v Americe ptal, co chci od něj za dáreček, tak jsem řekla, že budu spokojená, když bude mezi deseti nejlepšími hokejisty v NHL a on mi to teď ještě vylepšil."

Hejdukovi se chystají do Toronta na galavečer NHL, při němž jejich syn převezme Richardovu trofej pro krále střelců. Na slavnosti určitě nebude chybět ani hráčova manželka Zlata a přátele hokejistu popichují, že právě listopadová svatba nastartovala jeho zlepšení.

Na zlato z MS stále čeká

Prsten za zisk Stanley cupu už Hejduk ve své sbírce má, s chutí by ale přidal do sbírky i druhý. První překážkou v play-off je Minnesota. "V minulém roce jsme prošli do semifinále, ale chceme spíš navázat na předchozí sezónu, kdy jsme Stanley cup vyhráli.

Bude to však nesmírně těžké. Mnozí našeho soupeře podceňují, ale oni přitom mají ve svém středu několik velmi dobrých jedinců. Rádi bychom si však zopakovali vítězné tažení za pohárem jako před dvěma lety," říkal.

Hejdukovi ale chybí zlato z vrcholné éry českého hokeje na světových šampionátech. Z MS ve Švýcarsku v roce 1998 odjížděl předčasně se zlomenou čelistí, naši pak skončili třetí. Další roky ho z nominace vyřadila účast Colorada ve vyřazovacích bojích NHL.

V případě neúspěchu Lavin už Hejduk potvrdil ochotu reprezentovat na letošní MS v Helsinkách. "Určitě bychom pro něj místo v sestavě našli," usmál se kouč národního týmu Slavomír Lener.

Reklama

Související témata:

Související články

Hejduk králem střelců

Je dobojováno. Nedělními zápasy skončila základní část NHL a současně byly vyřešeny i poslední otazníky, které se nad posledními zápasy před play off vznášely....

Zámořské trofeje pro Hejduka a Čechmánka

Z výsluní zámořské NHL se sice vytratil Jaromír Jágr, našel ale zdatné nástupce. Fantastickou sezónu prožívá elitní střelec Colorada Milan Hejduk, který poprvé...

Výběr článků

Načítám