Hlavní obsah

Havlát s Bonkem vyhnali Čechmánka z branky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Na sobotní pátý zápas semifinálové série Východní konference nebude gólman Philadelphie Roman Čechmánek vzpomínat s láskou. Ottawa čtyři z úvodních šestnácti ran zamířila do černého, a tak se český brankář v polovině utkání z klece poroučel. Mezi skórujícími Senátory byli i Češi Martin Havlát a Radek Bonk.

Foto: Martin Šalek

ORTO REHA

Článek

Právě tito dva vyhnali krajana na lavičku. Oba se trefili těsně po sobě ve 29. a 30. minutě a znechuceného Čechmánka musel nahradit Robert Esche. "Při prvním gólu se mi puk odrazil od ramene a při druhém jsem vůbec neviděl, protože přede mnou stál hráč," líčil po zápase český brankář. "Nemyslím si, že Roman byl slabý. My jsme prostě sehráli svůj nejlepší zápas," zastal se gólmana soupeře obránce Ottawy Wade Redden.

Přitom zápas začal pro Flyers dobře. Už ve 21. sekundě vedli gólem Clauda Lapointa, ale Bryan Smolinski a Daniel Alfredsson s gólovou asistencí Bonka utkání otočili. "Po inkasované brance jsme nijak nezpanikařili. Věděli jsme, že máme ještě celé utkání na vyrovnání," nelámal si ottawský Marián Hossa hlavu se špatným vstupem do zápasu.

Philadelphia po brzkém vedení odpadla a na branku Patricka Lalima vystřelili její hráči už jen pouhých 18 puků. "Všichni víme, že se do pondělí musíme zlepšit. Roman si to uvědomuje, já si to uvědomuji, každý hráč si to musí uvědomit," kritizoval sebe i svoje spoluhráče Jeremy Roenick.

Šestý zápas série, v níž je o krůček napřed Ottawa (3:2), se hraje v pondělí na ledě Philadelphie. "Nezáleží na tom, jestli jsme prohráli 1:0 nebo 5:2, je to jen jeden zápas a teprve v pondělí se uvidí," doufal v obrat série Čechmánek.

Východní konference
Ottawa - Philadelphia 5:2
Třetiny: 2:1, 2:0, 1:1. Branky: 8. Smolinski, 16. Alfredsson (Bonk), 29. Havlát, 30. Bonk, 47. Schaefer - 1. Lapointe, 48. Somík. Střely na branku: 30:19. Roman Čechmánek (Philadelphia) odchytal 29:56 minut čelil 16 střelám a čtyřikrát inkasoval. Diváci: 18.500. Výsledky předešlých zápasů: 4:2, 0:2, 3:2 v prodl., 0:1. Stav série: 3:2.

Dallas zboural zeď

Hvězdám z Dallasu se konečně podařilo prorazit zeď jménem Jean-Sebastien Giguere. Gólman Anaheimu třikrát inkasoval a poslední třetinu sledoval jen ze střídačky. Dallas nakonec zvítězil 4:1 a snížil stav série na 2:3. Mighty Ducks však budou mít v pondělí na vlastním ledě druhý mečbol, jehož proměnění by znamenalo postupu do finále Západní konference.

Recept na hostující obranu našel dvakrát finský útočník Niko Kapanen. Nováček NHL dal každý z gólů jinému brankáři. Poprvé prostřelil v oslabení Giguera a ve třetí třetině překonal Švýcara Martina Gerbera. "Niko hrál skvěle. Překvapil mě, jak hrál chytře, ale i tvrdě. Nedělá žádné parádičky. Prostě si plní svojí práci," pochválil svého svěřence trenér Dallasu Dave Tippett.

Klíčem k vítězství Dallasu byly tři puky za zády Giguera, brankářské hvězdy letošního play off. Díky němu během prvních osmi zápasů play off žádný ze soupeřů nedokázal vést nad Anaheimem o více než jednu branku. Giguere vykázal skvělý průměr 1,27 inkasované branky na zápas a 96 procent úspěšnosti zákroků. Pátý zápas s Dallasem mu však nevyšel.

"Teď na ten zápas mohu akorát tak zapomenout. Byla to lekce," přiznal gólman, který byl už v základní části proti Dallasu dvakrát střídán. "Nemůžeme vyhrát každý zápas. Nové utkání je nová výzva," dodal.

Západní konference
Dallas - Anaheim 4:1
Třetiny: 2:0, 1:0, 1:1. Branky: 39. a 56. N. Kapanen, 10. DiMaio, 15. Barnes - 45. Karyia. Střely na branku: 25:15. Diváci: 18.532. Výsledky předešlých zápasů: 3:4 v 5. prodl., 2:3 v prodl., 2:1, 0:1. Stav série: 2:3.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám