Hlavní obsah

Ecclestone chce rozšíření seriálu F1 už příští rok

Novinky, Martin Kézr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Seriál mistrovství světa vozů formule 1 by se už v roce 2004 mohl rozšířit ze současných šestnácti až na osmnáct Velkých cen. Hlavní organizátor závodů a všemocný boss formule 1 Bernie Ecclestone sice BBC řekl, že kalendář pro příští sezónu je daleko před dokončením, avšak jasně přiznal, že chce víc závodů než letos.

Foto: Jana Bystrzonovská

Odhalení nové Tatry družstvem starších žáků

Článek

Ecclestone definitivně potvrdil jen přesun závodu v americkém Indianapolisu na červen. Internetové servery píšící o formuli 1 však už přinášejí provizorní návrhy termínové listiny pro příští rok. Ze všech stran zaznívá, že se určitě pojedou nové závody v Číně a Bahrajnu, pravděpodobný je i návrat GP Belgie do jezdci velmi oblíbeného Spa, protože tamní vláda zrušila zákaz tabákové reklamy.

Rakousko skončilo

Naopak už se nepočítá s GP Rakouska, která se letos jela naposledy, a otazník visí nad Grand Prix San Marina, britskou Velkou cenou a hlavně Kanadou, právě kvůli potížím s reklamou na cigarety.

"Definitivní kalendář na rok 2004 ještě není sestaven, ale vaše informace nemusí být nesprávné," reagoval na konkrétní možnosti změn v BBC Ecclestone, jenž doufá, že týmy podpoří jeho záměr přidat alespoň jeden podnik proti 2003, ale o počet závodů v kalendáři může být ještě dost velká bitva. Pokud se rozšíření seriálu nepodaří prosadit, odnese to zřejmě právě nejistý závod v Montrealu.

"Nemám nejmenší tušení, kde se tenhle příběh vzal," těmito slovy Eccelstone popřel tvrzení ředitele montrealského okruhu Normanda Legaulta, jenž tvrdí, že od formulového bosse dostal dopis se sdělením, že Grand Prix Kanady ztratí místo v kalendáři. Přes snahu přidat jednu dvě Velké ceny se však nevyhne škrtům, neboť vedle již potvrzených Bahrajnu a Číny si od roku 2005 brousí zuby Velkou cenu i Rusové, Turci a také Indové.

Zájemci se hlásí dál

Nejlépe jsou zatím připraveni v Turecku, Moskva momentálně hledá peníze na zápisné a v Dillí svůj okruh teprve kreslí do plánů. Pokud by však všechny tyto země uspěly, znamenalo by to další radikální řez kalendářem. Navíc je tu snaha o větší expanzi po USA a zájem projevil třeba i Egypt, Hongkong a Libanon.

Ecclestone také naznačil, že by se mu zamlouvalo stažení programu jednotlivých Velkých cen do dvou dnů. Volný trénink a první část kvalifikace by se tak jely v sobotu, druhá kvalifikace určující pořadí na startovním roštu pak v neděli dopoledne a samotný závod tentýž den po obědě.

Provizorní kalendář formule 1 na rok 2004
7. března: Austrálie, 21. března: Malajsie, 4. dubna: Bahrajn, 18. dubna: Španělsko, 25. dubna: San Marino, 9. května: GP Evropy (Nürburgring), 23. května: Monako, 6. června: Kanada, 20. června: USA, 4. července: Francie, 11. července: Velká Británie, 25. července: Německo, 11. srpna: Maďarsko, 29. srpna: Belgie, 12. září: Itálie, 26. září: Brazílie, 10. října: Japonsko, 24. října: Čína.

Anketa

Měla by dostat formule 1 v zemích, kde platí přísný zákaz tabákové reklamy, výjimku?
ano
56,6 %
ne
43,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 53 čtenářů.

Reklama

Související články

Ecclestone: Coulthard by měl opustit McLaren

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone se domnívá, že pro výkonnost Davida Coultharda by bylo nejlepší, kdyby opustil stáj McLaren. Skotský jezdec zažívá nejhorší...

Ecclestone slíbil Indii formuli 1

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone v rozhovoru pro list The Week vzkázal indickým příznivcům rychlých kol, že jejich země bude v budoucnu hostit závod populárního...

Kvalifikace formulí až v neděli?

Jak přilákat na závody formule 1 víc diváků, o tom se radili šéfové a manažeři deseti stájí na schůzce při Grand prix Německa. Křivka návštěvnosti totiž...

Výběr článků

Načítám