Hlavní obsah

Čeští volejbalisté si zahrají Světovou ligu

– PRAHA

Čeští volejbalisté dostali poprvé v historii šanci zahrát si prestižní Světovou ligu. Do společnosti šestnácti špičkových národních týmů jim pomohlo vyloučení Argentiny, kterou mezinárodní federace FIVB potrestala za nerespektování směrnic.

Foto: Jana Bečková

M. Imrich a B. Janda

Článek

FIVB místo Argentinců zařadila do soutěže český tým, který byl pro Světovou ligu prvním náhradníkem. Ve skupině D narazí Češi na bronzového medailistu z MS Francii, dále na Řecko a Japonsko. Soutěž začne 16. května, všechny domácí zápasy odehrají reprezentanti v Ostravě-Porubě před kamerami České televize. "Čtyři budou v přímých přenosech a dva ze záznamu," řekl ČTK šéfredaktor sportovní redakce České televize Otakar Černý.

Český volejbal se ucházel o místo mezi světovou elitou v posledních letech několikrát a na základě dvou čtvrtých míst z mistrovství Evropy 1999 a 2001 si dělal naději na přijetí. Jenže i letos měli původně Světovou ligu hrát stejní účastníci jako před rokem, takže na ně původně zbyla jen role náhradníků. Právě nedostatkem zkušeností z těžkých zápasů s nejsilnějšími soupeři vysvětlovali v nedávné minulosti trenéři, proč na velkých soutěžích nedosáhnou Češi až na medaile.

Argentina může "poděkovat" předsedovi svazu

Správní rada FIVB však dnes v Lausanne rozhodla, že kvůli nerespektování směrnic vyloučí ze všech soutěží Argentinu. Ta doplatila na chování předsedy svazu Maria Goijmana, který se po loňském mistrovství světa mužů v Argentině dostal s FIVB do ostrého sporu; světová organizace ho nyní zbavila všech funkcí a zřejmě až do nových voleb potrestala i celý argentinský volejbal.

"Je to pro nás obrovská příležitost a výzva, ale teď nás čeká hektické období. Na co měla ostatní mužstva několik měsíců čas, my jsme museli zvládnout za pár dnů," uvědomuje si trenér Pavel Řeřábek. Od základu musel přebudovat program přípravy, původně směřující k zářijovému mistrovství Evropy. Tým se sejde již ve čtvrtek v Jablonci, k prvnímu dvojzápasu odletí do Grenoblu 14. května.

Kubala s Léblem oželí olympijský beach

Český svaz rovněž musel bleskově nahlásit 18 jmen pro Světovou ligu. Budou ji hrát i Přemysl Kubala s Martinem Léblem, kteří původně chtěli přes léto začít bojovat o účast na aténské olympiádě na písku. "Bylo to nejtěžší rozhodnutí, protože tím vlastně končí naše snažení pro účast na olympiádě v beachi. Světová liga je ale takové lákadlo, že se nedala odmítnout," řekl Lébl.

Jeho spoluhráč Kubala původně nechtěl letos v šestkové reprezentaci hrát vůbec. "Teď ale budeme mít konečně konfrontaci s nejlepšími celky na světě, takže se o olympiádu popereme v hale," věří. Další dlouholetá opora, smečař Jiří Novák z Paříže, nicméně své rozhodnutí nezměnila a letošní sezonu vynechá.

Změny doznala i skupina C, z níž kvůli epidemii SARS po jednání s vedením FIVB dobrovolně odstoupila Čína. V soutěži ji nahradí Bulharsko, které čekají zápasy s reprezentanty Srbska a Černé Hory, Nizozemska a Kuby.

Světová liga je lukrativním podnikem s dotací 15 milionů dolarů. Čeští volejbalisté v ní mají jistých dvanáct zápasů v základní skupině; do dalšího kola postoupí z 16 startujících polovina. Soutěž vyvrcholí 13. července v Madridu. Titul obhajují Rusové, kteří loni ve finále porazili Brazílii.

Rozpis dvojzápasů ve skupině D
16.-18. května:
Francie - ČR, Řecko - Japonsko
23.-25. května:
Francie - Japonsko, Řecko - ČR
30. května-1. června:
ČR - Francie, Japonsko - Řecko
6.-8. června:
ČR - Japonsko, Řecko - Francie
13.-15. června:
Francie - Řecko, Japonsko - ČR
20.-22. června:
ČR - Řecko, Japonsko - France

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám