Hlavní obsah

Češi chtějí zdolat za šest týdnů tři osmitisícovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jedenáctka českých horolezců se chystá ne ojedinělý výkon. Pod vedením 52letého Josefa Kubíčka z České Lípy se v průběhu šesti týdnů pokusí ve skupinách zdolat tři himálajské osmitisícovky, včetně Mt. Everestu.

Foto: Radek Blažek

Kanoistická vyprava Prahy na schodech při společném fotografování

Článek

Dvojice Roman Langr a Kamil Bortel si dává za cíl vylézt dokonce na dva osmitisícové vrcholy za sebou a třešničkou na dortu má být sjezd třicetiletého Petra Macholda z Teplic z nejvyšší hory světa na snowboardu, což se nikdy ještě žádnému Čechovi nepodařilo.

Česká televize natáčí dokument

Souběžně se dvě party českých horolezců chtějí dostat na Čho-oju (8201) a Šiša Pangmu (8046). V týmu na Čo-oju jsou Kubíček, Andrzej Kurowski, Jaroslav Edlman, Zdeněk Coubal a redaktor České televize Stanislav Bartůšek, který bude o celé výpravě natáčet dokumentární film.

Na západní vrchol Šiša Pangmy, kde ještě žádný Čech nebyl, polezou Josef Rybička, Pavel Plšek, Jaroslav Lundák, Bortel, Langr a Tomáš Kolomazník. Machold bude plnit roli lékaře výpravy a chystá se spolu s Langrem a Bortelem pouze na Mt. Everest.

Nezkušenost není překážkou

Ze sestavy českých nadšenců byli na osmitisícovce pouze Rybička s Plškem - v roce 1997 vylezli na 8035 metrů vysokou horu Gašerbrun II. Ostatní muži v týmu s výjimkou Kubíčka nepatří mezi nejzkušenější horolezce. "Víme, že je to hodně velké sousto, ale každý musí někdy začít. Dá se to vylézt, i když máme zkušenosti pouze z nižších vrcholů," komentoval Kubíček odvážné plány.

Chce prý být se svými kolegy co nejrychlejší. "Polezeme bez kyslíku s co nejmenším počtem lidí. Postavíme tak tři až čtyři výškové tábory," plánoval šéf expedice. "Za čtrnáct dní se dá vylézt do sedmi tisíc metrů," byl přesvědčen.

Základem úspěchu je aklimatizace

První část výpravy odlétá do Himálaje již dnes, další za týden a poslední členové za čtrnáct dní. Návrat účastníci expedic Šiša Pangma a Čho-oju plánují na 16. května, z Everestu by se čtveřice horolezců měla vrátit o týden později.

"Jde o to, aby si to člověk zkusil. Když budeme hory brát s pokorou, tak to půjde. Bude to hodně o aklimatizaci, o tom, jak budeme umět hospodařit s kyslíkem," vyprávěl Kubíček. Celou cestu, která řádově přijde na několik milionů korun, plánoval už od listopadu roku 2001.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám