Hlavní obsah

Bohemians se přiblížili záchraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Utkání dvou sestupem nejakutněji ohrožených týmů, pražských Bohemians a Hradce Králové, nepřineslo atraktivní fotbal. Nakonec se z vítězství radovali domácí, kteří ještě žijí, zatímco Hradec už může sledovat potenciální druholigové soupeře. UVNITŘ ČLÁNKU: SOUHRN 1. FOTBALOVÉ LIGY.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

"Začali jsme špatně, ale gól, který podle mne nebyl regulérní, nás nabudil. Začali jsme hrát aktivně a ve druhé půli jsme zlepšeným výkonem zápas otočili. Hráči měli v tomto utkání zvýšené prémie," přiznal trenér Bohemians Dušan Uhrin, který pochválil i Kozla, jenž byl podle něho vůdčí osobností obrany, zatímco z horní části tribuny vypadal jako její největší slabina.

Po téměř dvacetiminutovém oťukávání totiž udělal Kozel, jenž poprvé na jaře nastoupil za Bohemku, chybu, míče se zmocnil Breda a po zemi nedal Holcovi šanci. Když o chvíli později Bouška nastřelil tyč a domácí nebyli schopni dvakrát si přesně přihrát, vypadalo to, že Východočeši se ve Vršovicích napijí živé vody. Jejich bývalý spoluhráč Zoubek však byl proti a po trestném kopu Rajnocha trefil míč přesně k tyči a před půlí vyrovnal.

Po změně stran už se hrálo pouze podle domácích not. Szabovu střelu ještě Podhajský vyrazil, ale na hlavičku Rajnocha po trestném kopu Zoubka už neměl nárok. Bohemka si udržovala výraznou územní převahu, byla důraznější a hosty už k ničemu nepustila. Navíc čtvrt hodiny před koncem musel předčasně pod sprchy po druhé žluté kartě Pilný za faul na Polodnu, který v závěru po dalším trestném kopu Zoubka a skvělém vrácení míče před branku Kiselem dorazil hosty přesnou hlavičkou.

"Začali jsme dobře, ale nakonec jsme veledůležitý zápas prohráli. Inkasovali jsme přitom po standardních situacích, na které jsme se pečlivě připravovali. Ještě však zůstává jiskřička naděje," konstatoval smutně kouč hostí Leoš Kalvoda.

O vítězství Jihočechů rozhodla penalta

Raritou utkání byly dva nařízené pokutové kopy během dvou minut první půle. Rozhodčí Puček rozdělil svoji přízeň, respektive nepřízeň rovnoměrně mezi obě mužstva. Více důvodů k radosti měli nakonec Jihočeši, kteří doma naplno bodovali.

"Do vstřelení branky jsme byli lepší, ale po gólu jsme přestali hrát. V ofenzívě nám chyběla agresivita Lafaty, ale vítězství jsme si zasloužili," konstatoval domácí kouč Pavel Tobiáš.

Protože domácím chyběl kvůli zápalu plic nejlepší střelec Lafata, jeho úlohy se chopil Vozábal. Stačil nejenom napadat obránce hostí při rozehrávce, ale sám zakládat útočné akce. V 16. minutě vydařenou střelou navíc otevřel skóre.

Útočnou snahu hostí Jihočeši úspěšně eliminovali, když od Malára se nehnul Sedláček a Kowalíka s Medunou si úspěšně přebírali Horejš s Pennerem. Nejnebezpečnějším mužem Moravanů se tak stal agilní Činčala, který brankáři domácích Semanovi nedovolil polevit v pozornosti.

Ve 40. min. Seman fauloval právě Činčalu, který se znenadání objevil za budějovickou obranou, a umožnil tak Kowalíkovi z nařízené penalty srovnat na 1:1. Hned po rozehrání o dvě minuty později unikal Svoboda a ve vápně ho nedovoleně zastavil Abrahám. Úspěšný exekutor pokutového kopu Sedláček tak vrátil Jihočechům zasloužené vedení.

Po přestávce se trenér hostí Rabušic snažil útočnou hru oživit Micou a Slončíkem a vyrovnání viselo ve vzduchu. Domácím jako by docházely síly, přenechávali hostům stále více prostoru, ale ti toho nedokázali využít. "Prohráli jsme si zápas sami. Přizpůsobili jsme se domácím v nakopávaných míčích. Teprve ve druhém poločase jsme začali hrát kombinačně a ovládli hru," litoval trenér Synotu Radek Rabušic.

Jablonec se konečně dočkal vítězství

Po jedenáctizápasovém půstu se fotbalisté Jablonce dočkali ligového vítězství. O tříbodovém zisku rozhodl dvěma góly v rozmezí osmi minut první půle útočník Vodehnal. Hosté, jejichž kapitán Jiří Němec hrál 500. utkání v součtu československé, německé a české ligy, korigovali až v závěru Žemlíkem.

Trenér domácích Vlastimil Palička si po utkání oddechl: "Řada hráčů nastupovala po chřipce a nevěděli jsme, co to s nimi udělá. Vyšel nám však začátek a za výkon v prvním poločase jsme si výhru zasloužili." Blšanský kouč Günter Bittengel jen ztěžka skrýval rozladění: "Nevím, kde moji svěřenci byli v první půlhodině. Vypadalo to, že vůbec nejsou na prvoligovém hřišti. Z hlediska bojovnosti a nasazení nic nepředvedli, soupeř nás předčil po kondiční i taktické stránce. Kdybychom v závěru vyrovnali, bod by byl asi trochu nespravedlivý."

Domácí nešetřili od úvodního hvizdu elánem. Ve slibných příležitostech se ocitl dvakrát Majsniar, který nejprve mířil těsně nad břevno a poté vedle branky. Jablonečtí se dočkali kýženého střeleckého úspěchu na sklonku první dvacetiminutovky.

Majsniarovu ránu brankář Chvalovský vyrazil jen před sebe a dobíhající Vodehnal neměl se zakončením problémy. Záhy po Gulově centru z levé strany tři domácí hráči minuli míč v blšanské šestnáctce. O zvýšení náskoku se ve 27. min. postaral svým druhým gólem agilní Vodehnal, když využil zaváhání soupeřovy obrany a lehce poslal míč do sítě.

Hosté zareagovali na nepříznivý vývoj dvěma změnami v sestavě, ale jejich útočnou snahu dlouho brzdily nepřesnosti v kombinaci i při zakončení. V 54. min. to zkoušel hlavičkou Horáček a vzápětí na opačné straně Gula trefil z trestného kopu tyč. Blšany nakonec alespoň na pár okamžiků zdramatizovaly zápas zásluhou Žemlíka, který z vyložené pozice prostřelil Lovásika.

Olomouc lituje ztracených dvou bodů

Hanáci už popáté v řadě neprohráli, ale tentokrát při tom ztratili dva důležité body. "Jsme trochu zklamaní, ale na druhé straně buďme realisti. Už bylo znát, že někteří kluci jsou z náročného programu unaveni. Neměli jiskru a chyběla jim i obvyklá agresivita. Život mě ale naučil, že v boji o záchranu je i bod cenný, byť z celkového pohledu jsme zaznamenali ztrátu," hodnotil trenér Sigmy Petr Uličný.

Viktorka se na Hané prezentovala úpornou a v první půli i aktivní defenzívou, s níž si Sigma nevěděla rady. Zejména zpočátku se tak hrálo vesměs na její polovině. První sice střílel už ve třetí minutě Reiter, ale o sedm minut později již poprvé zahrozila Viktorka Buryánem.

Největší šanci měli hosté ve 32. minutě, když se do šestnáctky řítil Mikulík, ale Kučera mu v poslední chvíli míč ukopl na roh. Vzápětí hlavou střílel těsně vedle Chihuri.

Očekávaný tlak Sigmy přišel až po přestávce, najednou se hrálo jen na jednu branku. Hráči Žižkova míče jen odkopávali z vlastní poloviny, kouskovali hru a zdržovali za každou cenu. Hanáci na tuto hru recept nenašli, byť do několika šancí se přece jen dostali.

Nejblíže gólu byl v 51. minutě Urbánek, ale jeho bombu Pižanowski vytáhl na roh. V 58. minutě se mohl radovat i Kučera, ale po rohu Černého hlavou těsně minul. Další vyložená šance již nepřišla a tak zápas skončil asi spravedlivou dělbou bodů.

"Vsadili jsme na zodpovědnou defenzívu a to se nám vyplatilo. Věděli jsme, že Sigmě nesmíme dát prostor. Hráči taktické pokyny splnili do puntíku a proto jsme neinkasovali," řekl žižkovský kouč Vítězslav Lavička.

Zasloužené vítězství Příbrami

Utkání v Příbrami skončilo těsným, ale naprosto zaslouženým vítězstvím domácích. "Po špatném výkonu v Blšanech jsme měli možnost dokázat, že doma hrajeme lépe. Cením si hlavně toho, že za stavu 0:1 jsme dokázali otočit výsledek," pochvaloval si trenér Příbrami Jozef Chovanec.

Půl hodiny byli domácí útočnější, udržovali si mírnou převahu a zaměstnávali ostravskou obranu. Útoky zakládali především po levé straně, kde se dařilo aktivnímu Adamcovi. Ten po čtvrthodině vtipně prošel až před ostravskou branku, ale brankář Laštůvka nohou vyrazil, potom tvrdě vystřelil a do třetice poslal míč na hlavu Siegla, ale Laštůvka byl opět na místě.

Ostravští se jen těžko prosazovali proti příbramské obraně, Svěrkoš byl nenápadný, ale pak z útoku, který nevypadal nijak nebezpečně se hosté ujali vedení. Zasloužil se o to Matušovič, který si všiml, že brankář Kafka stojí před brankou a přesným obloučkem do horního rohu ho překonal.

Ostravská radost neměla dlouhého trvání. O šest minut později unikl po pravé straně Otepka, odcentroval a nekrytý Siegl hlavou vyrovnal. Po přestávce se zdálo, že se hosté nechtějí smířit s nerozhodným výsledkem, přidali a do dobré pozice se poprvé dostal Svěrkoš. Neměl však přesnou mušku. O chvíli později další nebezpečný útok Ostravy zakončil přízemní střelou Drozd, ale Kafka jeho ránu kryl.

Pak přišli ke slovu opět domácí. Opakovala se situace z první půle, zprava odcentroval Turtenwald a Kulič hlavou vstřelil druhý gól. Vedení pak mohli domácí ještě zvýšit. Kulič vyhrál souboj s Látalem, ideálně přihrál Otepkovi, ten však brankáře Laštůvku nepřekonal. Další příležitost promarnil střídající Janů, který unikl z poloviny hřiště, ale nepřesně přihrál.

"Jsme zklamáni výsledkem, přijeli jsme s cílem neprohrát, ale to se nám nepodařilo," přiznal trenér Ostravy Erich Cviertna.

Sparta rozhodla až minutu před koncem

Minutu před závěrečným hvizdem rozhodli fotbalisté Sparty Praha o své těsné výhře nad Brnem. Autorem vítězné branky byl po Michalíkově centru Pergl, pro něhož to byla první trefa v dresu letenského celku. Sparťané se díky tomu vzdálili v souboji o titul Slavii už na čtyři body.

Domácí měli ideální možnost zápas strhnout na svou stranu hned v úvodu. Zelenka se protáhl jak úhoř do šestnáctky, při souboji s Belicem se skácel k zemi a rozhodčí Beneš ukázal na penaltu, pro Spartu první v této sezóně. Stejně jako loni se k ní hrnul Grygera, jenže slovenský gólman jeho pokus vystihl.

Sparťané měli více ze hry i nadále a propustná brněnská obrana je často k vedoucímu gólu přímo vybízela, ale muška domácích byla značně vychýlená. Vedení neobstaral ani Jun po Zelenkově uličce, ani Poborský, jehož trestný kop znovu zmařil pozorný Belic.

Hosté se osmělili až v závěrečné čtvrthodině první půle a nejvíce vystrašili Blažka především dalekonosnými pokusy. Střídající Živný svou skákavou střelou sice ještě branku netrefil, ale Schusterův přímý kop ze 40. minuty byl už mnohem slibnější; Blažek totiž ránu jen srazil na svou levou tyč.

Trenér Kotrba se skomírající ofenzívu svých svěřenců snažil posílit zařazením Michalíka, který nahradil obránce Flachbarta, ale hosté už bránili lépe. Přesto sparťanské šance přibývaly. Při střelách Grygery a Poborského dokonce Drga s Krškem zachraňovali už na brankové čáře za překonaným Belicem.

Závěrečný tlak skončil nakonec pro Spartu, jak si přála. Minutu před koncem poslal Michalík centr do shluku před brankou, kam naběhl Pergl a hlavou získal pro Spartu tři důležité body.

Utkání Teplice - Liberec se hraje v pondělí 24. 3. od 16,40 h.

Tabulka po neúplném 21.kole:
1. Sparta21143335:948
2. Slavia21128142:1444
3. Žižkov21105629:2635
4. Liberec20112730:2735
5. Ostrava21104731:2334
6. Teplice20103724:2233
7. Synot2185824:2429
8. Příbram2176827:2427
9. Č. Budějovice21831027:3427
10. Blšany21731122:2724
11. Jablonec2159723:3124
12. Zlín2158822:3123
13. Olomouc2157918:2222
14. Brno2156920:2321
15. Bohemians21461130:4418
16. Hradec Králové211101017:4013

Reklama

Související témata:

Související články

Hradec půjde z ligy, říká Vízek

"Dvacáté kolo fotbalové ligy napovědělo o prvním sestupujícím. Myslím, že jím bude Hradec," soudí bývalý fotbalový internacionál Ladislav Vízek ve svém...

Slávisté opět klopýtli v boji o titul

Fotbalisté pražské Slavie si opět zkomplikovali boj o titul, když ve Zlíně v utkání 21. kola uhráli jen remízu 1:1. Sparťané, pokud zítra doma porazí Brno,...

Výběr článků

Načítám