Hlavní obsah

Atletický král Lewis přiznal dopink

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Vrátit zlato za vítězství v olympijském sprintu v Soulu 1988? To někdejší zářivá hvězda atletického nebe Carl Lewis, potýkající se s obviněním z dopinku, odmítá. "Celé je to směšné, koho to zajímá," prohlásil Američan. Pozitivní test ale připustil: "Pocházelo to z volně prodejného čínského doplňku stravy. Tehdy za to bylo jen napomenutí."

Foto: Monika Čapková
Článek

Dnes by jej po podobném odhalení čekal tříměsíční distanc. Lewisovi se proto vůbec nelíbí srovnání s pozitivním testem na anabolika Kanaďana Bena Johnsona, jehož manažer Morris Chrobotek nyní celou kauzu drží při životě. "K ničemu dobrému to není. Závodil jsem osmnáct let a skončil jsem před pěti lety. A nyní se o mě opět hovoří," kroutil hlavou Lewis. "Je to už mrtvý případ, já bych to nechal být," uvedl Lewis, který v Soulu vyhrál také závod ve skoku do dálky.

A myšlenka, že by měl vrátit zlatou medaili ze sprintu na 100 metrů, ta už se mu zajídá úplně. "Takových případů byly v té době stovky," prohlásil Lewis. "Potrestán jsem navíc podle tehdejších pravidel vůbec být nemohl, proto nevím, o co tedy Exumovi jde," narážel atlet na slova někdejšího člena antidopinkové komise amerického olympijského výboru Wadea Exuma, který případ zveřejnil.

Namočení i další sportovci

Exum poskytl v minulém týdnu časopisu Sports Illustrated zprávu o více než 30.000 stránkách. Ta hovoří o utajených pozitivních testech amerických sportovců. Před Soulem prý měla dopingový nález také tenistka Mary Joe Fernandezová, přesto na olympiádě startovala. Stejný dokument má také k dispozici internetový zpravodajský server Orange County. Pozitivní testy měli tehdy také další sprinteři a Lewisovi tréninkoví partneři Joe DeLoach a Floyd Heard, i překážkář Andre Phillips.

Podle Exuma byl Lewis komisaři Mezinárodního olympijského výboru pozitivně testován na stimulátory třikrát při americké olympijské kvalifikaci poté, co si vzal léky proti nachlazení. Americký olympijský výbor Lewise údajně nejprve diskvalifikoval, ale pak své rozhodnutí vzal zpět na základě odvolání atleta. "Tehdejší pravidla nám nařizovala zjistit přesnou hladinu látky v krvi. A ta byla nižší než deset mikrogramů na mililitr, což naznačuje, že se jednalo o neúmyslné použití," prohlásil Pittenger, podle nějž by v dnešní době po zjištění takové hladiny ani nemusel kontaktovat dopingové autority.

"Při takové hladině nemá efedrin absolutně žádný vliv na výkon," potvrdil Lewis. Jeho slova potvrzuje fakt, že před dvěma lety Mezinárodní olympijský výbor ustanovil právě hladinu 10 mikrogramů na mililitr krve za pozitivní. Důkladné prošetření celého případu nicméně požaduje i bývalý světový rekordman v běhu na 100 metrů a olympijský vítěz Maurice Greene.

Další potíže

Lewis měl v pondělí nad ránem další potíže, neboť byl zatčen v Los Angeles po automobilové nehodě, kterou způsobil v opilosti. Devítinásobný olympijský vítěz naboural se svým luxusním vozem Maserati do protihlukové zdi a policisté mu naměřili 0,8 promile alkoholu v krvi. Tato hodnota překračuje povolený limit v Kalifornii.

Lewis nebyl při nehodě zraněn a po několika hodinách strávených za mřížemi odešel domů. Jeho přestupek bude v červenci řešit soud v Los Angeles.

Reklama

Související témata:

Související články

Atlet Lewis zatčen při havárii v opilosti

Legendární atlet Carl Lewis byl v pondělí ráno zatčen v Los Angeles, protože řídil v opilosti. Devítinásobný olympijský vítěz naboural se svým luxusním vozem...

Výběr článků

Načítám