Hlavní obsah

Vladimír Franz

Foto: vladimirfranz.cz
Článek

Vladimír Franz je mužem mnoha zájmů a profesí, na první pohled ale zaujme hlavně tetováním, které pokrývá velkou část jeho těla, a piercingy. Vysokoškolský profesor a všestranný umělec nejvíce překvapil veřejnost v roce 2012, kdy ohlásil svou kandidaturu na prezidenta.

Vladimír Franz se narodil 25. května 1959 v Praze. Na přelomu 70. a 80. let absolvoval Právnickou fakultu Karlovy univerzity. Zároveň studoval soukromě u renomovaných odborníků malbu, skladbu, dějiny umění a dějiny hudby.

Ačkoli má Franz doktorský titul z práv, rozhodl se po studiích této profesi nevěnovat a spíše se zabýval uměním. Praxe totalitního práva ho podle jeho slov nikterak neoslovovala, naopak v umění prý spatřoval ostrůvky nezávislosti. Kvůli režimu byl ale nucen zpočátku pracovat v nejrůznějších dělnických profesích. V polovině 80. let pak našel uplatnění v učňovském školství.

Jak uvádí ve svém životopise, profesionalizaci v oboru mu přineslo angažmá v tehdejším Divadle pracujících v Mostě, kam nastoupil jako korepetitor a autor hudby.

Překvapil kandidaturou na prezidenta

V současnosti Franz působí jako pedagog Divadelní fakulty Akademie múzických umění v Praze, kde vede Kabinet scénické hudby. Rovněž přednáší na Filmové fakultě AMU. V letech 1996 až 2000 stál v čele Akademického senátu AMU. Jako pedagog působil i na brněnské FAVU.

Franz na sebe upoutal pozornost široké veřejnosti v polovině roku 2012, kdy oznámil, že se ujme kandidatury na prezidenta v případě, že sežene 50 tisíc podpisů nutných pro zahájení oficiální cesty na Hrad.

Foto: vladimirfranz.cz

Vladimír Franz

Jeho příznivcům se nakonec pod petici podařilo sehnat přes 75 tisíc platných podpisů. Prezidentský kandidát, kterého si kvůli jeho vizáži výrazně všímala i zahraniční média, dokázal získat velkou podporu české internetové komunity a hlavně mladých lidí.

V prvním kole prezidentské volby skončil na pátém místě. Získal 6,84 procenta hlasů. Přestože neměl žádnou předchozí politickou zkušenost, porazil politické matadory jako europoslankyni Zuzanu Roithovou (KDU-ČSL) nebo místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva Miloš Zeman, Vladimír Franz a Jiří Dienstbier se připravují na debatu.

Pedagog, umělec a vystudovaný právník získal za svou tvorbu řadu ocenění. Je například šestinásobným držitelem ceny Alfreda Radoka, Ceny Divadelních novin a ceny OSA.

Franz nebyl nikdy v žádné politické straně, je rozvedený, má dceru. Jeho partnerkou je fotografka Ida Saudková.

Články k tématu