Hlavní obsah

Jan Florián

Foto: Petr Hloušek, Právo
Článek

Při volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010 se Jan Florián zapsal jako největší "skokan", když se do křesla v dolní komoře vyhoupl až z 36. místa pražské kandidátky ODS.

V roce 1993 vystudoval střední odborné učiliště obchodní a od roku 2000 podniká. Nedlouho nato dokončil studium oboru podnikatelství pro obchod a peněžnictví na vyšší střední podnikatelské škole. Působil také v manažerských funkcích několika společností.

V roce 2002 vstoupil Jan Florián (* 1975) do ODS a stal se i členem její oblastní rady pro Prahu 10. Téhož roku byl také zvolen mezi zastupitele této městské části. Předsedá Komisi pro granty a strukturální fondy.

Od roku 2006 dělal poradce poslanci Borisi Šťastnému. V roce 2010 v této funkci ale skončil, když se sám dostal do Poslanecké sněmovny. Jeho zvolení bylo přitom velmi překvapivé, jelikož na kandidátce figuroval až na posledním 36. místě. Ve Sněmovně byl členem výboru pro zdravotnictví a volební komise.

Do povědomí se tento nepříliš výrazný poslanec dostal v roce 2013, kdy se spolustraníkem Tomášem Úlehlou odmítl vyslovit nedůvěru kabinetu Jiřího Rusnoka a tím de facto rozbil do té doby deklarovanou soudržnost ODS, TOP 09 a LIDEM. To vedlo k předčasným volbám. Florián ze strany odešel, ODS ho navíc i vyloučila, aby deklarovala, že podobné lidi ve straně nechce.

Články k tématu