Hlavní obsah

DOKUMENT: Text dopisu Václava Klause Syndikátu novinářů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus nebude vetovat novelu trestního řádu, která mimo jiné zakazuje zveřejňování odposlechů. Uvedl to v dopisu, kterým reagoval na žádost Syndikátu novinářů České republiky, který se na něj s touto žádostí obrátil. Syndikát zveřejnil text dopisu adresovaný předsedovi Syndikátu Miroslavu Jelínkovi na svých stránkách.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Václav Klaus

Článek

Vážený pane předsedo,

obdržel jsem Váš dopis, kterým mne jako představitel profesní novinářské organizace žádáte, abych vrátil Poslanecké sněmovně PČR k novému projednání novelu trestního řádu, jehož součástí je také ustanovení zvyšující rozsah sankcí proti tomu, kdo protiprávně zveřejní odposlechy telefonních hovorů občanů.

Vašemu zájmu, respektive zájmu novinářské obce a majitelů médií, rozumím. Rolí prezidenta však není stát na pozicích jakékoli zájmové organizace, byť má v rukou mocné sdělovací prostředky, ale sledovat pokud možno zájem celku. Protizákonné zveřejňování policejních a jiných odposlechů před jejich soudním projednáním významně zkracuje a ohrožuje práva nevinných občanů. Jen soud může říci, zda odposlech přispěl k odhalení případné trestné činnosti či nikoli. Tuto roli v demokratickém státě nemůže nahrazovat kdokoli jiný, tím méně různí senzacechtiví novináři.

Chci současně zdůraznit, že dlouhodobě oponuji snahám policie (ale i soukromých služeb) pořizovat stále větší počet odposlechů telefonních hovorů, a tím zásadně vstupovat do soukromí občanů a omezovat je. Ilegální zveřejňování těchto odposlechů pak navíc jen zvyšuje „poptávku“ po této sporné policejní metodě. Protože ani z hlediska ústavnosti nevidím v tomto zákoně, který Poslanecká sněmovna přijala velkou většinou, žádný zjevný problém, zákon k novému projednávání parlamentu vracet nebudu.

Věřím, že pokud se odmyslíte od své funkce v Syndikátu novinářů, moje rozhodnutí jako občan pochopíte.

S pozdravem

Václav Klaus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám