Hlavní obsah

DOKUMENT: Prohlášení Michala Pohanky k situaci v ČSSD

Poslanec ČSSD Michal Pohanka v úterý vystoupil z ČSSD. Zdůvodnil to tím, že jej strana nutila k odchodu a on ve straně, která se svými členy nediskutuje, nechce zůstávat. Přinášíme prohlášení Michala Pohanky v plném znění.

Článek

Před několika dny mne vyzval předseda poslaneckého klubu ČSSD Mgr. Michal Hašek, abych se vzdal poslaneckého mandátu a vystoupil z ČSSD. Jako důvod uvedl informace uvedené v reportáži TV NOVA.

Tato skutečnost na mne hluboce zapůsobila, zjistil jsem, že ČSSD začíná být stranou, ve které se nediskutuje, ale poroučí. Jsem členem ČSSD 16 let, ve straně jsem pracoval, když ČSSD patřila k nevýznamným stranám a myslím, že jsem se svojí prací na vzestupu ČSSD také zasloužil.

Podle Mgr. Haška bych měl odstoupit na základě principu předpokládané viny, tedy principu který nebyl součástí žádného dokumentu ČSSD, a který je podle mého názoru v základním rozporu s principy demokratického právního státu. To mi připomíná 50. léta, kde byli lidé nuceni odcházet z funkcí přesto, že byli nevinní.

Skutečnost, že se v ČSSD takové názory uplatňují, mne vedla k rozhodnutí vystoupit z ČSSD a jejího poslaneckého klubu. Zvažoval jsem také vzdát se poslaneckého mandátu, protože jsem ho získal díky ČSSD. Hovořil jsem s několika lidmi a všichni jednoznačně interpretovali mou případnou rezignaci na poslanecký mandát jako přiznání viny. Vzal jsem v úvahu i skutečnosti týkající se Mgr. Jana Hanáčka a MUDr. Marie Součkové, kteří byli také bez důkazů obviněni a dnes se ukazuje, že byli obviněni neprávem.

Proto jsem se rozhodl, že se vzdám poslaneckého mandátu v tom případě, kdy soud pravomocně dojde k závěru, že jsem spáchal i bagatelní trestní čin, jak odpovídá principu právního státu. V případném soudním řízení jednoznačně prokážu, že negativní dojem, který vyvolala sestříhaná reportáž, se nezakládá na pravdě.

Řada lidí mi vyjádřila podporu a za to jim touto formou děkuji.

V Brně dne 25. října 2006

MUDr. Michal Pohanka, Ph.D., v.r.

Reklama

Související články

ČSSD: Pohanka má zřejmě "pistoli u hlavy"

Vedení ČSSD se stále nepodařilo spojit se poslancem Michalem Pohankou, který ve středu oznámil svůj odchod ze strany i z jejího poslaneckého klubu. Sociální...

Výběr článků

Načítám