Hlavní obsah

DOKUMENT: Prohlášení ČSSD k ukončení jednání o vytvoření nové vlády s ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČSSD se ve čtvrtek rozhodla ukončit jednání o podpoře menšinové vlády ODS. Předseda ČSSD Jiří Paroubek oznámil, že začne jednat o případné koalici s KDU-ČSL. ČSSD k ukončení jednání vydala následující prohlášení.

Článek

Politické grémium ČSSD rozšířené o ministry a vedení poslaneckého klubu ČSSD se dnes rozhodlo definitivně ukončit jednání s ODS vzhledem k tomu, že nevidí žádnou cestu ke vzájemné dohodě.

Potvrzením nemožnosti nalézt dohodu byl i neúspěch dnešních ranních jednání místopředsedů ODS a ČSSD o programových otázkách.

Současně v členské základně sociální demokracie vyvrcholil v těchto dnech odpor k umožnění vzniku a k toleranci menšinové vlády ODS. Důvodem je zejména neústupnost ODS v otázkách klíčových daňových a sociálních zákonů a stejně tak i v trvání na některých ministerských kandidátech, kteří jsou pro ČSSD nepřijatelní.

ČSSD se domnívá, že předseda ODS Mirek Topolánek měl velmi dlouhou dobu - téměř tří měsíců - na sestavení vlády a získání důvěry. Tento čas však efektivně nevyužil.

Naším zájmem je stabilita země, její fungování, zabezpečení sestavy kvalitně připraveného státního rozpočtu, příprava na předsednictví EU a mnoho dalších důležitých součástí politického a ekonomického života země.

Sociální demokracie se vzhledem k nekonstruktivnímu přístupu ODS rozhodla zahájit o řešení povolební situace jednání s předsedou KDU-ČSL Miroslavem Kalouskem.

Snahou těchto jednání bude nalézt řešení patové povolební situace cestou nabídky ke koaliční spolupráci. Předseda ČSSD proto dnes pozval předsedu KDU-ČSL k jednání ve 14:00 hod. v Kramářově vile a ten jeho pozvání přijal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám