Hlavní obsah

DOKUMENT: Bratislavská deklarace slibuje vizi atraktivní EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účastníci neformálního summitu 27 členských států Evropské unie v pátek v Bratislavě přijali dokument Bratislavská deklarace.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Summit lídrů 27 zemí Evropské unie se konal 16. září v Bratislavě.

Článek

Bratislavská deklarace

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):  

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.  

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.  

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.  

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.  

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.    Konkrétní opatření

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.    Konkrétní opatření  a) Intenzivnější spolupráce a výměna informací mezi bezpečnostními složkami členských států.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.    Konkrétní opatření  a) Intenzivnější spolupráce a výměna informací mezi bezpečnostními složkami členských států.  b) Přijetí nutných opatření, aby bylo zajištěno, že všechny osoby, včetně občanů členských států EU, budou při překračování vnější hranice EU prověřeny na základě příslušných databází, které musejí být propojeny.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.    Konkrétní opatření  a) Intenzivnější spolupráce a výměna informací mezi bezpečnostními složkami členských států.  b) Přijetí nutných opatření, aby bylo zajištěno, že všechny osoby, včetně občanů členských států EU, budou při překračování vnější hranice EU prověřeny na základě příslušných databází, které musejí být propojeny.  c) Zahájení tvorby Systému EU pro cestovní informace a povolení (ETIAS), aby byly umožněny předběžné kontroly a, pokud to bude nutné, mohl být zamítnut vstup i těm cestujícím, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.    Konkrétní opatření  a) Intenzivnější spolupráce a výměna informací mezi bezpečnostními složkami členských států.  b) Přijetí nutných opatření, aby bylo zajištěno, že všechny osoby, včetně občanů členských států EU, budou při překračování vnější hranice EU prověřeny na základě příslušných databází, které musejí být propojeny.  c) Zahájení tvorby Systému EU pro cestovní informace a povolení (ETIAS), aby byly umožněny předběžné kontroly a, pokud to bude nutné, mohl být zamítnut vstup i těm cestujícím, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti.  d) Systematické úsilí namířené proti radikalizaci, včetně vyhošťování a zákazů vstupu, kde je to žádoucí, a podpora preventivním akcím členských států EU.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.    Konkrétní opatření  a) Intenzivnější spolupráce a výměna informací mezi bezpečnostními složkami členských států.  b) Přijetí nutných opatření, aby bylo zajištěno, že všechny osoby, včetně občanů členských států EU, budou při překračování vnější hranice EU prověřeny na základě příslušných databází, které musejí být propojeny.  c) Zahájení tvorby Systému EU pro cestovní informace a povolení (ETIAS), aby byly umožněny předběžné kontroly a, pokud to bude nutné, mohl být zamítnut vstup i těm cestujícím, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti.  d) Systematické úsilí namířené proti radikalizaci, včetně vyhošťování a zákazů vstupu, kde je to žádoucí, a podpora preventivním akcím členských států EU.  

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.    Konkrétní opatření  a) Intenzivnější spolupráce a výměna informací mezi bezpečnostními složkami členských států.  b) Přijetí nutných opatření, aby bylo zajištěno, že všechny osoby, včetně občanů členských států EU, budou při překračování vnější hranice EU prověřeny na základě příslušných databází, které musejí být propojeny.  c) Zahájení tvorby Systému EU pro cestovní informace a povolení (ETIAS), aby byly umožněny předběžné kontroly a, pokud to bude nutné, mohl být zamítnut vstup i těm cestujícím, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti.  d) Systematické úsilí namířené proti radikalizaci, včetně vyhošťování a zákazů vstupu, kde je to žádoucí, a podpora preventivním akcím členských států EU.    Vnější bezpečnost a obrana

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.    Konkrétní opatření  a) Intenzivnější spolupráce a výměna informací mezi bezpečnostními složkami členských států.  b) Přijetí nutných opatření, aby bylo zajištěno, že všechny osoby, včetně občanů členských států EU, budou při překračování vnější hranice EU prověřeny na základě příslušných databází, které musejí být propojeny.  c) Zahájení tvorby Systému EU pro cestovní informace a povolení (ETIAS), aby byly umožněny předběžné kontroly a, pokud to bude nutné, mohl být zamítnut vstup i těm cestujícím, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti.  d) Systematické úsilí namířené proti radikalizaci, včetně vyhošťování a zákazů vstupu, kde je to žádoucí, a podpora preventivním akcím členských států EU.    Vnější bezpečnost a obrana  Cíl:

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.    Konkrétní opatření  a) Intenzivnější spolupráce a výměna informací mezi bezpečnostními složkami členských států.  b) Přijetí nutných opatření, aby bylo zajištěno, že všechny osoby, včetně občanů členských států EU, budou při překračování vnější hranice EU prověřeny na základě příslušných databází, které musejí být propojeny.  c) Zahájení tvorby Systému EU pro cestovní informace a povolení (ETIAS), aby byly umožněny předběžné kontroly a, pokud to bude nutné, mohl být zamítnut vstup i těm cestujícím, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti.  d) Systematické úsilí namířené proti radikalizaci, včetně vyhošťování a zákazů vstupu, kde je to žádoucí, a podpora preventivním akcím členských států EU.    Vnější bezpečnost a obrana  Cíl:  V komplikovaném geopolitickém prostředí posílit spolupráci EU v oblasti vnější bezpečnosti a obrany.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.    Konkrétní opatření  a) Intenzivnější spolupráce a výměna informací mezi bezpečnostními složkami členských států.  b) Přijetí nutných opatření, aby bylo zajištěno, že všechny osoby, včetně občanů členských států EU, budou při překračování vnější hranice EU prověřeny na základě příslušných databází, které musejí být propojeny.  c) Zahájení tvorby Systému EU pro cestovní informace a povolení (ETIAS), aby byly umožněny předběžné kontroly a, pokud to bude nutné, mohl být zamítnut vstup i těm cestujícím, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti.  d) Systematické úsilí namířené proti radikalizaci, včetně vyhošťování a zákazů vstupu, kde je to žádoucí, a podpora preventivním akcím členských států EU.    Vnější bezpečnost a obrana  Cíl:  V komplikovaném geopolitickém prostředí posílit spolupráci EU v oblasti vnější bezpečnosti a obrany.  

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.    Konkrétní opatření  a) Intenzivnější spolupráce a výměna informací mezi bezpečnostními složkami členských států.  b) Přijetí nutných opatření, aby bylo zajištěno, že všechny osoby, včetně občanů členských států EU, budou při překračování vnější hranice EU prověřeny na základě příslušných databází, které musejí být propojeny.  c) Zahájení tvorby Systému EU pro cestovní informace a povolení (ETIAS), aby byly umožněny předběžné kontroly a, pokud to bude nutné, mohl být zamítnut vstup i těm cestujícím, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti.  d) Systematické úsilí namířené proti radikalizaci, včetně vyhošťování a zákazů vstupu, kde je to žádoucí, a podpora preventivním akcím členských států EU.    Vnější bezpečnost a obrana  Cíl:  V komplikovaném geopolitickém prostředí posílit spolupráci EU v oblasti vnější bezpečnosti a obrany.    Konkrétní opatření

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.    Konkrétní opatření  a) Intenzivnější spolupráce a výměna informací mezi bezpečnostními složkami členských států.  b) Přijetí nutných opatření, aby bylo zajištěno, že všechny osoby, včetně občanů členských států EU, budou při překračování vnější hranice EU prověřeny na základě příslušných databází, které musejí být propojeny.  c) Zahájení tvorby Systému EU pro cestovní informace a povolení (ETIAS), aby byly umožněny předběžné kontroly a, pokud to bude nutné, mohl být zamítnut vstup i těm cestujícím, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti.  d) Systematické úsilí namířené proti radikalizaci, včetně vyhošťování a zákazů vstupu, kde je to žádoucí, a podpora preventivním akcím členských států EU.    Vnější bezpečnost a obrana  Cíl:  V komplikovaném geopolitickém prostředí posílit spolupráci EU v oblasti vnější bezpečnosti a obrany.    Konkrétní opatření  a) Na prosincovém zasedání Evropské rady rozhodnout o konkrétním naplňování plánu pro bezpečnost a obranu a o tom, jak lépe využívat možnosti stanovené v unijních dohodách.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.    Konkrétní opatření  a) Intenzivnější spolupráce a výměna informací mezi bezpečnostními složkami členských států.  b) Přijetí nutných opatření, aby bylo zajištěno, že všechny osoby, včetně občanů členských států EU, budou při překračování vnější hranice EU prověřeny na základě příslušných databází, které musejí být propojeny.  c) Zahájení tvorby Systému EU pro cestovní informace a povolení (ETIAS), aby byly umožněny předběžné kontroly a, pokud to bude nutné, mohl být zamítnut vstup i těm cestujícím, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti.  d) Systematické úsilí namířené proti radikalizaci, včetně vyhošťování a zákazů vstupu, kde je to žádoucí, a podpora preventivním akcím členských států EU.    Vnější bezpečnost a obrana  Cíl:  V komplikovaném geopolitickém prostředí posílit spolupráci EU v oblasti vnější bezpečnosti a obrany.    Konkrétní opatření  a) Na prosincovém zasedání Evropské rady rozhodnout o konkrétním naplňování plánu pro bezpečnost a obranu a o tom, jak lépe využívat možnosti stanovené v unijních dohodách.  b) Okamžitě začít naplňovat společnou deklaraci s NATO.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.    Konkrétní opatření  a) Intenzivnější spolupráce a výměna informací mezi bezpečnostními složkami členských států.  b) Přijetí nutných opatření, aby bylo zajištěno, že všechny osoby, včetně občanů členských států EU, budou při překračování vnější hranice EU prověřeny na základě příslušných databází, které musejí být propojeny.  c) Zahájení tvorby Systému EU pro cestovní informace a povolení (ETIAS), aby byly umožněny předběžné kontroly a, pokud to bude nutné, mohl být zamítnut vstup i těm cestujícím, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti.  d) Systematické úsilí namířené proti radikalizaci, včetně vyhošťování a zákazů vstupu, kde je to žádoucí, a podpora preventivním akcím členských států EU.    Vnější bezpečnost a obrana  Cíl:  V komplikovaném geopolitickém prostředí posílit spolupráci EU v oblasti vnější bezpečnosti a obrany.    Konkrétní opatření  a) Na prosincovém zasedání Evropské rady rozhodnout o konkrétním naplňování plánu pro bezpečnost a obranu a o tom, jak lépe využívat možnosti stanovené v unijních dohodách.  b) Okamžitě začít naplňovat společnou deklaraci s NATO.  

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.    Konkrétní opatření  a) Intenzivnější spolupráce a výměna informací mezi bezpečnostními složkami členských států.  b) Přijetí nutných opatření, aby bylo zajištěno, že všechny osoby, včetně občanů členských států EU, budou při překračování vnější hranice EU prověřeny na základě příslušných databází, které musejí být propojeny.  c) Zahájení tvorby Systému EU pro cestovní informace a povolení (ETIAS), aby byly umožněny předběžné kontroly a, pokud to bude nutné, mohl být zamítnut vstup i těm cestujícím, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti.  d) Systematické úsilí namířené proti radikalizaci, včetně vyhošťování a zákazů vstupu, kde je to žádoucí, a podpora preventivním akcím členských států EU.    Vnější bezpečnost a obrana  Cíl:  V komplikovaném geopolitickém prostředí posílit spolupráci EU v oblasti vnější bezpečnosti a obrany.    Konkrétní opatření  a) Na prosincovém zasedání Evropské rady rozhodnout o konkrétním naplňování plánu pro bezpečnost a obranu a o tom, jak lépe využívat možnosti stanovené v unijních dohodách.  b) Okamžitě začít naplňovat společnou deklaraci s NATO.    IV. Hospodářský a společenský rozvoj, mládež

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.    Konkrétní opatření  a) Intenzivnější spolupráce a výměna informací mezi bezpečnostními složkami členských států.  b) Přijetí nutných opatření, aby bylo zajištěno, že všechny osoby, včetně občanů členských států EU, budou při překračování vnější hranice EU prověřeny na základě příslušných databází, které musejí být propojeny.  c) Zahájení tvorby Systému EU pro cestovní informace a povolení (ETIAS), aby byly umožněny předběžné kontroly a, pokud to bude nutné, mohl být zamítnut vstup i těm cestujícím, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti.  d) Systematické úsilí namířené proti radikalizaci, včetně vyhošťování a zákazů vstupu, kde je to žádoucí, a podpora preventivním akcím členských států EU.    Vnější bezpečnost a obrana  Cíl:  V komplikovaném geopolitickém prostředí posílit spolupráci EU v oblasti vnější bezpečnosti a obrany.    Konkrétní opatření  a) Na prosincovém zasedání Evropské rady rozhodnout o konkrétním naplňování plánu pro bezpečnost a obranu a o tom, jak lépe využívat možnosti stanovené v unijních dohodách.  b) Okamžitě začít naplňovat společnou deklaraci s NATO.    IV. Hospodářský a společenský rozvoj, mládež  Cíl:

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.    Konkrétní opatření  a) Intenzivnější spolupráce a výměna informací mezi bezpečnostními složkami členských států.  b) Přijetí nutných opatření, aby bylo zajištěno, že všechny osoby, včetně občanů členských států EU, budou při překračování vnější hranice EU prověřeny na základě příslušných databází, které musejí být propojeny.  c) Zahájení tvorby Systému EU pro cestovní informace a povolení (ETIAS), aby byly umožněny předběžné kontroly a, pokud to bude nutné, mohl být zamítnut vstup i těm cestujícím, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti.  d) Systematické úsilí namířené proti radikalizaci, včetně vyhošťování a zákazů vstupu, kde je to žádoucí, a podpora preventivním akcím členských států EU.    Vnější bezpečnost a obrana  Cíl:  V komplikovaném geopolitickém prostředí posílit spolupráci EU v oblasti vnější bezpečnosti a obrany.    Konkrétní opatření  a) Na prosincovém zasedání Evropské rady rozhodnout o konkrétním naplňování plánu pro bezpečnost a obranu a o tom, jak lépe využívat možnosti stanovené v unijních dohodách.  b) Okamžitě začít naplňovat společnou deklaraci s NATO.    IV. Hospodářský a společenský rozvoj, mládež  Cíl:  Vytvořit slibnou ekonomickou budoucnost pro všechny, chránit náš způsob života a poskytovat lepší příležitosti pro mládež.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.    Konkrétní opatření  a) Intenzivnější spolupráce a výměna informací mezi bezpečnostními složkami členských států.  b) Přijetí nutných opatření, aby bylo zajištěno, že všechny osoby, včetně občanů členských států EU, budou při překračování vnější hranice EU prověřeny na základě příslušných databází, které musejí být propojeny.  c) Zahájení tvorby Systému EU pro cestovní informace a povolení (ETIAS), aby byly umožněny předběžné kontroly a, pokud to bude nutné, mohl být zamítnut vstup i těm cestujícím, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti.  d) Systematické úsilí namířené proti radikalizaci, včetně vyhošťování a zákazů vstupu, kde je to žádoucí, a podpora preventivním akcím členských států EU.    Vnější bezpečnost a obrana  Cíl:  V komplikovaném geopolitickém prostředí posílit spolupráci EU v oblasti vnější bezpečnosti a obrany.    Konkrétní opatření  a) Na prosincovém zasedání Evropské rady rozhodnout o konkrétním naplňování plánu pro bezpečnost a obranu a o tom, jak lépe využívat možnosti stanovené v unijních dohodách.  b) Okamžitě začít naplňovat společnou deklaraci s NATO.    IV. Hospodářský a společenský rozvoj, mládež  Cíl:  Vytvořit slibnou ekonomickou budoucnost pro všechny, chránit náš způsob života a poskytovat lepší příležitosti pro mládež.  

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.    Konkrétní opatření  a) Intenzivnější spolupráce a výměna informací mezi bezpečnostními složkami členských států.  b) Přijetí nutných opatření, aby bylo zajištěno, že všechny osoby, včetně občanů členských států EU, budou při překračování vnější hranice EU prověřeny na základě příslušných databází, které musejí být propojeny.  c) Zahájení tvorby Systému EU pro cestovní informace a povolení (ETIAS), aby byly umožněny předběžné kontroly a, pokud to bude nutné, mohl být zamítnut vstup i těm cestujícím, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti.  d) Systematické úsilí namířené proti radikalizaci, včetně vyhošťování a zákazů vstupu, kde je to žádoucí, a podpora preventivním akcím členských států EU.    Vnější bezpečnost a obrana  Cíl:  V komplikovaném geopolitickém prostředí posílit spolupráci EU v oblasti vnější bezpečnosti a obrany.    Konkrétní opatření  a) Na prosincovém zasedání Evropské rady rozhodnout o konkrétním naplňování plánu pro bezpečnost a obranu a o tom, jak lépe využívat možnosti stanovené v unijních dohodách.  b) Okamžitě začít naplňovat společnou deklaraci s NATO.    IV. Hospodářský a společenský rozvoj, mládež  Cíl:  Vytvořit slibnou ekonomickou budoucnost pro všechny, chránit náš způsob života a poskytovat lepší příležitosti pro mládež.    Konkrétní opatření

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.    Konkrétní opatření  a) Intenzivnější spolupráce a výměna informací mezi bezpečnostními složkami členských států.  b) Přijetí nutných opatření, aby bylo zajištěno, že všechny osoby, včetně občanů členských států EU, budou při překračování vnější hranice EU prověřeny na základě příslušných databází, které musejí být propojeny.  c) Zahájení tvorby Systému EU pro cestovní informace a povolení (ETIAS), aby byly umožněny předběžné kontroly a, pokud to bude nutné, mohl být zamítnut vstup i těm cestujícím, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti.  d) Systematické úsilí namířené proti radikalizaci, včetně vyhošťování a zákazů vstupu, kde je to žádoucí, a podpora preventivním akcím členských států EU.    Vnější bezpečnost a obrana  Cíl:  V komplikovaném geopolitickém prostředí posílit spolupráci EU v oblasti vnější bezpečnosti a obrany.    Konkrétní opatření  a) Na prosincovém zasedání Evropské rady rozhodnout o konkrétním naplňování plánu pro bezpečnost a obranu a o tom, jak lépe využívat možnosti stanovené v unijních dohodách.  b) Okamžitě začít naplňovat společnou deklaraci s NATO.    IV. Hospodářský a společenský rozvoj, mládež  Cíl:  Vytvořit slibnou ekonomickou budoucnost pro všechny, chránit náš způsob života a poskytovat lepší příležitosti pro mládež.    Konkrétní opatření  a) Prosinec: rozhodnutí o prodloužení Evropského fondu pro strategické investice.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.    Konkrétní opatření  a) Intenzivnější spolupráce a výměna informací mezi bezpečnostními složkami členských států.  b) Přijetí nutných opatření, aby bylo zajištěno, že všechny osoby, včetně občanů členských států EU, budou při překračování vnější hranice EU prověřeny na základě příslušných databází, které musejí být propojeny.  c) Zahájení tvorby Systému EU pro cestovní informace a povolení (ETIAS), aby byly umožněny předběžné kontroly a, pokud to bude nutné, mohl být zamítnut vstup i těm cestujícím, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti.  d) Systematické úsilí namířené proti radikalizaci, včetně vyhošťování a zákazů vstupu, kde je to žádoucí, a podpora preventivním akcím členských států EU.    Vnější bezpečnost a obrana  Cíl:  V komplikovaném geopolitickém prostředí posílit spolupráci EU v oblasti vnější bezpečnosti a obrany.    Konkrétní opatření  a) Na prosincovém zasedání Evropské rady rozhodnout o konkrétním naplňování plánu pro bezpečnost a obranu a o tom, jak lépe využívat možnosti stanovené v unijních dohodách.  b) Okamžitě začít naplňovat společnou deklaraci s NATO.    IV. Hospodářský a společenský rozvoj, mládež  Cíl:  Vytvořit slibnou ekonomickou budoucnost pro všechny, chránit náš způsob života a poskytovat lepší příležitosti pro mládež.    Konkrétní opatření  a) Prosinec: rozhodnutí o prodloužení Evropského fondu pro strategické investice.  b) Jaro 2017, Evropská rada: zhodnocení pokroku ohledně plnění různých strategií jednotného trhu (včetně Jednotného digitálního trhu, Unie kapitálových trhů, Energetické unie).

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.    Konkrétní opatření  a) Intenzivnější spolupráce a výměna informací mezi bezpečnostními složkami členských států.  b) Přijetí nutných opatření, aby bylo zajištěno, že všechny osoby, včetně občanů členských států EU, budou při překračování vnější hranice EU prověřeny na základě příslušných databází, které musejí být propojeny.  c) Zahájení tvorby Systému EU pro cestovní informace a povolení (ETIAS), aby byly umožněny předběžné kontroly a, pokud to bude nutné, mohl být zamítnut vstup i těm cestujícím, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti.  d) Systematické úsilí namířené proti radikalizaci, včetně vyhošťování a zákazů vstupu, kde je to žádoucí, a podpora preventivním akcím členských států EU.    Vnější bezpečnost a obrana  Cíl:  V komplikovaném geopolitickém prostředí posílit spolupráci EU v oblasti vnější bezpečnosti a obrany.    Konkrétní opatření  a) Na prosincovém zasedání Evropské rady rozhodnout o konkrétním naplňování plánu pro bezpečnost a obranu a o tom, jak lépe využívat možnosti stanovené v unijních dohodách.  b) Okamžitě začít naplňovat společnou deklaraci s NATO.    IV. Hospodářský a společenský rozvoj, mládež  Cíl:  Vytvořit slibnou ekonomickou budoucnost pro všechny, chránit náš způsob života a poskytovat lepší příležitosti pro mládež.    Konkrétní opatření  a) Prosinec: rozhodnutí o prodloužení Evropského fondu pro strategické investice.  b) Jaro 2017, Evropská rada: zhodnocení pokroku ohledně plnění různých strategií jednotného trhu (včetně Jednotného digitálního trhu, Unie kapitálových trhů, Energetické unie).  c) Říjen, Evropská rada: řešení otázky, jak zajistit silnou obchodní politiku, která bude těžit z výhod otevřeného trhu a současně bude brát v úvahu zájmy občanů.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.    Konkrétní opatření  a) Intenzivnější spolupráce a výměna informací mezi bezpečnostními složkami členských států.  b) Přijetí nutných opatření, aby bylo zajištěno, že všechny osoby, včetně občanů členských států EU, budou při překračování vnější hranice EU prověřeny na základě příslušných databází, které musejí být propojeny.  c) Zahájení tvorby Systému EU pro cestovní informace a povolení (ETIAS), aby byly umožněny předběžné kontroly a, pokud to bude nutné, mohl být zamítnut vstup i těm cestujícím, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti.  d) Systematické úsilí namířené proti radikalizaci, včetně vyhošťování a zákazů vstupu, kde je to žádoucí, a podpora preventivním akcím členských států EU.    Vnější bezpečnost a obrana  Cíl:  V komplikovaném geopolitickém prostředí posílit spolupráci EU v oblasti vnější bezpečnosti a obrany.    Konkrétní opatření  a) Na prosincovém zasedání Evropské rady rozhodnout o konkrétním naplňování plánu pro bezpečnost a obranu a o tom, jak lépe využívat možnosti stanovené v unijních dohodách.  b) Okamžitě začít naplňovat společnou deklaraci s NATO.    IV. Hospodářský a společenský rozvoj, mládež  Cíl:  Vytvořit slibnou ekonomickou budoucnost pro všechny, chránit náš způsob života a poskytovat lepší příležitosti pro mládež.    Konkrétní opatření  a) Prosinec: rozhodnutí o prodloužení Evropského fondu pro strategické investice.  b) Jaro 2017, Evropská rada: zhodnocení pokroku ohledně plnění různých strategií jednotného trhu (včetně Jednotného digitálního trhu, Unie kapitálových trhů, Energetické unie).  c) Říjen, Evropská rada: řešení otázky, jak zajistit silnou obchodní politiku, která bude těžit z výhod otevřeného trhu a současně bude brát v úvahu zájmy občanů.  d) Prosinec: rozhodnutí o podpoře EU členským státům v boji proti nezaměstnanosti mladých a o rozšířených programech EU pro mladé lidi.

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.    Konkrétní opatření  a) Intenzivnější spolupráce a výměna informací mezi bezpečnostními složkami členských států.  b) Přijetí nutných opatření, aby bylo zajištěno, že všechny osoby, včetně občanů členských států EU, budou při překračování vnější hranice EU prověřeny na základě příslušných databází, které musejí být propojeny.  c) Zahájení tvorby Systému EU pro cestovní informace a povolení (ETIAS), aby byly umožněny předběžné kontroly a, pokud to bude nutné, mohl být zamítnut vstup i těm cestujícím, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti.  d) Systematické úsilí namířené proti radikalizaci, včetně vyhošťování a zákazů vstupu, kde je to žádoucí, a podpora preventivním akcím členských států EU.    Vnější bezpečnost a obrana  Cíl:  V komplikovaném geopolitickém prostředí posílit spolupráci EU v oblasti vnější bezpečnosti a obrany.    Konkrétní opatření  a) Na prosincovém zasedání Evropské rady rozhodnout o konkrétním naplňování plánu pro bezpečnost a obranu a o tom, jak lépe využívat možnosti stanovené v unijních dohodách.  b) Okamžitě začít naplňovat společnou deklaraci s NATO.    IV. Hospodářský a společenský rozvoj, mládež  Cíl:  Vytvořit slibnou ekonomickou budoucnost pro všechny, chránit náš způsob života a poskytovat lepší příležitosti pro mládež.    Konkrétní opatření  a) Prosinec: rozhodnutí o prodloužení Evropského fondu pro strategické investice.  b) Jaro 2017, Evropská rada: zhodnocení pokroku ohledně plnění různých strategií jednotného trhu (včetně Jednotného digitálního trhu, Unie kapitálových trhů, Energetické unie).  c) Říjen, Evropská rada: řešení otázky, jak zajistit silnou obchodní politiku, která bude těžit z výhod otevřeného trhu a současně bude brát v úvahu zájmy občanů.  d) Prosinec: rozhodnutí o podpoře EU členským státům v boji proti nezaměstnanosti mladých a o rozšířených programech EU pro mladé lidi.  

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.    Konkrétní opatření  a) Intenzivnější spolupráce a výměna informací mezi bezpečnostními složkami členských států.  b) Přijetí nutných opatření, aby bylo zajištěno, že všechny osoby, včetně občanů členských států EU, budou při překračování vnější hranice EU prověřeny na základě příslušných databází, které musejí být propojeny.  c) Zahájení tvorby Systému EU pro cestovní informace a povolení (ETIAS), aby byly umožněny předběžné kontroly a, pokud to bude nutné, mohl být zamítnut vstup i těm cestujícím, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti.  d) Systematické úsilí namířené proti radikalizaci, včetně vyhošťování a zákazů vstupu, kde je to žádoucí, a podpora preventivním akcím členských států EU.    Vnější bezpečnost a obrana  Cíl:  V komplikovaném geopolitickém prostředí posílit spolupráci EU v oblasti vnější bezpečnosti a obrany.    Konkrétní opatření  a) Na prosincovém zasedání Evropské rady rozhodnout o konkrétním naplňování plánu pro bezpečnost a obranu a o tom, jak lépe využívat možnosti stanovené v unijních dohodách.  b) Okamžitě začít naplňovat společnou deklaraci s NATO.    IV. Hospodářský a společenský rozvoj, mládež  Cíl:  Vytvořit slibnou ekonomickou budoucnost pro všechny, chránit náš způsob života a poskytovat lepší příležitosti pro mládež.    Konkrétní opatření  a) Prosinec: rozhodnutí o prodloužení Evropského fondu pro strategické investice.  b) Jaro 2017, Evropská rada: zhodnocení pokroku ohledně plnění různých strategií jednotného trhu (včetně Jednotného digitálního trhu, Unie kapitálových trhů, Energetické unie).  c) Říjen, Evropská rada: řešení otázky, jak zajistit silnou obchodní politiku, která bude těžit z výhod otevřeného trhu a současně bude brát v úvahu zájmy občanů.  d) Prosinec: rozhodnutí o podpoře EU členským státům v boji proti nezaměstnanosti mladých a o rozšířených programech EU pro mladé lidi.    V. Cesta vpřed

Bratislavská deklarace  Dnes jsme se sešli v Bratislavě v kritické době pro náš evropský projekt. Bratislavský summit 27 členských států byl zasvěcen společné diagnóze nynějšího stavu Evropské unie a diskusi o naší společné budoucnosti. Všichni jsme se shodli na následujících všeobecných zásadách.  I když se jedna země rozhodla odejít, EU zůstává pro nás ostatní nepostradatelnou. Po následcích válek a hlubokém rozdělení našeho kontinentu zajistila EU mír a demokracii a umožnila prosperitu našich zemí. Mnoho států a regionů stojících mimo o takové úspěchy dosud jenom usilují. Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27 členskými státy a budeme stavět na těchto společných dějinách.  EU není dokonalá, ale je to nejlepší nástroj, který máme, abychom se věnovali novým výzvám, kterým čelíme. Potřebujeme, aby EU nejen zajistila mír a demokracii, ale také bezpečnost našich lidí. Potřebujeme, aby EU lépe sloužila jejich potřebám a přání žít, studovat, pracovat, cestovat a prospívat svobodně napříč naším kontinentem a těžit z bohatého evropského kulturního dědictví.  Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.  V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.  Vítáme projev o stavu unie předsedy (Evropské) komise.  Uspořádali jsme širokou debatu o klíčových prioritách pro příští měsíce. Na tomto základě předseda Evropské rady, předsednictvo Rady EU a (Evropská) komise navrhli následující pracovní program ("Bratislavskou cestovní mapu"):   Bratislavská cestovní mapa  I. Všeobecná diagnóza a cíle  - Jsme rozhodnuti zajistit úspěch EU s 27.  - Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.  - Bude-li spolupracovat, má EU27 nástroje, aby tyto výzvy zvládla. Jsme odhodláni nalézt rovněž společné řešení, pokud jde o otázky, v nichž jsme rozděleni; především zde a okamžitě prokázat jednotu a zajistit politickou kontrolu vývoje, abychom vybudovali naši společnou budoucnost.  - Musí být jasno v tom, co může učinit EU a co je na členských státech, aby bylo vykonáno pro splnění našich slibů.    II. Migrace a vnější hranice  Cíl  - Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.  - Zajistit plnou kontrolu našich vnějších hranic a vrátit se k Schengenu.  - Rozšířit v EU shodu o dlouhodobé migrační politice a uplatnit zásady odpovědnosti a solidarity.    Konkrétní opatření:  a) Odhodlané naplňování dohody EU-Turecko a pokračující podpora zemím západního Balkánu.  b) Dnešní závazek řady členských států nabídnout okamžitou pomoc k posílení ochrany bulharské hranice s Tureckem a pokračující podpora dalším státům přední linie.  c) Před koncem roku dosažení plné kapacity jednotek rychlé reakce na hranicích EU a u pobřežní stráže, schváleno podpisem jako zákon.  d) Na prosincovém zasedání Evropské rady posouzení smluv o spolupráci a dialogu s třetími zeměmi v oblasti migrace, které mají vést ke snížení přílivu nelegálních migrantů a zvýšení počtu vrácených migrantů.  e) Pokračování práce na širším konsenzu EU, co se týče dlouhodobé migrační politiky, včetně toho, jak aplikovat zásady odpovědnosti a solidarity v budoucnu.    III. Vnitřní a vnější bezpečnost  Vnitřní bezpečnost  Cíl:  Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.    Konkrétní opatření  a) Intenzivnější spolupráce a výměna informací mezi bezpečnostními složkami členských států.  b) Přijetí nutných opatření, aby bylo zajištěno, že všechny osoby, včetně občanů členských států EU, budou při překračování vnější hranice EU prověřeny na základě příslušných databází, které musejí být propojeny.  c) Zahájení tvorby Systému EU pro cestovní informace a povolení (ETIAS), aby byly umožněny předběžné kontroly a, pokud to bude nutné, mohl být zamítnut vstup i těm cestujícím, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti.  d) Systematické úsilí namířené proti radikalizaci, včetně vyhošťování a zákazů vstupu, kde je to žádoucí, a podpora preventivním akcím členských států EU.    Vnější bezpečnost a obrana  Cíl:  V komplikovaném geopolitickém prostředí posílit spolupráci EU v oblasti vnější bezpečnosti a obrany.    Konkrétní opatření  a) Na prosincovém zasedání Evropské rady rozhodnout o konkrétním naplňování plánu pro bezpečnost a obranu a o tom, jak lépe využívat možnosti stanovené v unijních dohodách.  b) Okamžitě začít naplňovat společnou deklaraci s NATO.    IV. Hospodářský a společenský rozvoj, mládež  Cíl:  Vytvořit slibnou ekonomickou budoucnost pro všechny, chránit náš způsob života a poskytovat lepší příležitosti pro mládež.    Konkrétní opatření  a) Prosinec: rozhodnutí o prodloužení Evropského fondu pro strategické investice.  b) Jaro 2017, Evropská rada: zhodnocení pokroku ohledně plnění různých strategií jednotného trhu (včetně Jednotného digitálního trhu, Unie kapitálových trhů, Energetické unie).  c) Říjen, Evropská rada: řešení otázky, jak zajistit silnou obchodní politiku, která bude těžit z výhod otevřeného trhu a současně bude brát v úvahu zájmy občanů.  d) Prosinec: rozhodnutí o podpoře EU členským státům v boji proti nezaměstnanosti mladých a o rozšířených programech EU pro mladé lidi.    V. Cesta vpřed  - Plnění slibů: posílit mechanismus pro kontrolu plnění přijatých rozhodnutí. Loajální spolupráce a komunikace členských států a institucí.

 - Bratislava je začátkem procesu. Nadcházející oficiální zasedání Evropské rady umožní konkrétní sledování témat, která jsou zde zmíněna. Vůdci sedmadvacítky se neformálně sejdou začátkem roku 2017 ve Valettě. V březnu 2017 se u příležitosti oslav 60. výročí Římských smluv šéfové (sedmadvacítky) shromáždí v Římě, čehož se využije k završení procesu zahájeného v Bratislavě a stanovení orientace pro naši společnou budoucnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Sobotka: Musíme zastavit nelegální migraci

Boj s nelegální migrací a hrozbou terorismu je podle premiéra Bohuslava Sobotky jednou ze dvou priorit, na něž se chce Česko soustředit při jednáních pátečního...

Výběr článků

Načítám