Hlavní obsah

SPECIÁL: Úplatkářská aféra Kořistka

PRAHA/OSTRAVA

Mohla to být poklidná předvolební kampaň, kterých Česko zažilo mnoho. Koncem srpna ale přišel šok. Mf Dnes zveřejnila informaci, že poslanci někdo nabídl milióny za pád vlády. Poslancem byl Zdeněk Kořistka z US - DEU. V té době byl ale poslanec jen "na půl cesty". Funkci měl sice jistou, protože jeho předchůdce Marian Bielesz již rezignoval, ale nesložil ještě poslanecký slib.

Foto: město Dobruška (archiv)

Vyhlášení nejlepších sportovců Dobrušky roku 2016 proběhne 19. ledna ve Společenském centru.

Článek

Už v té době se spekulovalo o tom, že rebelující poslanec Marian Bielesz, který nechtěl jako 101. poslanec podpořit právě vznikající vládu Stanislava Grosse, dostal za odchod ze Sněmovny také úplatek. Dokonce se objevila částka 15 miliónů korun.

; ;

Celá kauza podle Kořistky začala v jedné ostravské kavárně. Tam mu podle jeho slov tajemník předsedy ODS Mirka Topolánka Marek Dalík a lobbista Jan Večerek nabídli za pád vlády 10 miliónů korun. Kořistka odmítl sdělit, který z těchto dvou mužů konkrétně nabídku vyřkl. Nabídka měla platit do konce roku, pak už prý nebyla pro ODS zajímavá.

Pak už nabraly události rychlý spád. ODS zprávu tvrdě odmítá. Prezident Klaus označuje Kořistku za nedůvěryhodného, policie vyslýchá účastníky schůzky, zve si i předsedu ODS Topolánka.

Kořistka podstupuje výslech na detektoru lži. Podle policie mluví pravdu, potvrzuje to i ministr vnitra, nestraník František Bublan. Dalík s Večerkem detektor odmítají.

; ;

Poslední zářijový den policie Dalíka s Večerkem zatýká a sděluje jim obvinění z podplácení, následuje transport vrtulníkem do Ostravy. Policie žádá vazbu. Neúspěšně. Druhý den jsou oba na svobodě.

Případ už naplno zaměstnává politickou scénu. ODS napadá soc. dem. z vytváření policejního státu a opět vytahuje pojem grosstapo, který na premiéra Grosse působí jako červený hadr na býka. To vše se odehrává při zahájení volebních kampaní před listopadovými krajskými a senátními volbami.

Následuje mediální přestřelka mezi státními zástupci, která má za výsledek zpochybnění Kořistkovy výpovědi na detektoru lži. Nakonec i zrušení obvinění Dalíka a Večerka. Policie připouští, že se bude muset zabývat i variantou, že kauza měla poškodit ODS. Případ nechal ještě přezkoumat vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan.

Reklama

Související články

ODS zažaluje Kořistku o 10 miliónů

Představitelé ODS se na úterní schůzce před jednáním Sněmovny rozhodli, že zažalují unionistického poslance Zdeňka Kořistku za poškozování dobrého jména jejich...

Výběr článků

Načítám