Hlavní obsah

Zjistěte, jak to ve skutečnosti je: Je účinnější antiperspirant, nebo deodorant?

Většina z nás už si zvykla používat nějaký přípravek proti pocení a zápachu z něj, protože v některých chvílích je na to i ten nejlepší parfém krátký. Možná ale při nákupu tápete, jaký je vlastně rozdíl mezi antiperspirantem a deodorantem. Co byste si měli pořídit právě vy?

Foto: Shutterstock.com

Zjistěte, jak to ve skutečnosti je: Je účinnější antiperspirant, nebo deodorant?

Článek

Často se obojí označuje stejným výrazem deodorant, a přestože oba seženete v tuhé formě, ve spreji i jako roll-on, opravdu se jedná o dva naprosto jiné produkty s jiným účinkem. Jeden likviduje bakterie z potu a zajišťuje vůni, druhý pot rovnou úplně blokuje. Který je který a jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Co je antiperspirant?

Antiperspirant se může zdát účinnější, protože rovnou výrazně omezuje tvorbu potu. Člověk je tedy delší dobu v suchu a voní. Tento efekt však většinou zajišťují hliníkové soli, které dost možná nemají úplně příznivý vliv na lidské zdraví. Existuje totiž řada výzkumů, podle nichž tyto látky zvyšují riziko vzniku rakoviny. Kromě toho samotné pocení tělo potřebuje. S potem z těla odchází nepotřebné nebo škodlivé látky a pot také zajišťuje správnou termoregulaci a podporuje ochrannou funkci pokožky.

Co je deodorant?

Deodorant pocení nebrání, ani ho nijak neomezuje. Neobsahuje totiž zmíněné hliníkové soli a jim podobné, ale jen vonné látky a antibakteriální přísady, které blokují nežádoucí tělesný pach vznikající z množících se bakterií na pokožce. Pot tedy zůstává bez nepříjemného zápachu a pokožka může volně dýchat. Účinek dnešních deodorantů je přitom velmi spolehlivý a vydrží až 48 hodin.

Podobně dlouho účinkují i deodoranty italské značky Borotalco s téměř stopadesátiletou tradicí. Její přípravky mají navíc ještě výhodu v tom, že obsahují speciálně vyvinutou látku microtalco, která nezamezuje tělu, aby se potilo, ale dokáže pot pohltit. Představují tak perfektní kompromis mezi klasickými antiperspiranty a běžnými deodoranty.

Foto: Borotalco.cz

Teď už víte, jaký je rozdíl mezi antiperspirantem a deodorantem

Znáte tělový absorpční pudr?

Produkty značky Borotalco existují navíc v několika různých vůních a také ve formě invisible, která se stará o to, aby se na oblečení netvořily žluté skvrny od potu a zároveň bílé od deodorantu. Borotalco je k dostání jako sprej, tuhý deodorant i roll-on. Jejich účinek můžete ještě podpořit sprchovými gely, a značka dokonce nabízí i jemný absorpční tělový pudr.

Tento pudr má široké využití. Lze ho použít po koupeli, aby absorboval zbytek vody na kůži, před epilací, která je potom efektivnější a méně bolestivá. Můžete ho nanést před sportem nebo jinou náročnou aktivitou, kdy se zdaleka nepotíte jen v podpaží. Často se používá i proti pocení nohou, ale klidně může být aplikován i novorozencům.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám