Hlavní obsah

Vyberte správné víno k pokrmu a povzneste sváteční prožitek

O tom, že se k různým pokrmům hodí jiný druh vína, už asi slyšel každý. Proč se ale k něčemu hodí červené, k něčemu jinému zase bílé víno? Jde jen o barvu, nebo je za tím něco víc? A jakým vínem byste měli doplnit sváteční štědrovečerní tabuli?

Foto: Vinofol.cz

Vyberte správné víno k pokrmu a povyšte sváteční prožitek

Článek

Správně zvolené víno totiž svou chutí dokáže pokrm dokonale doplnit, vytáhnout nebo podpořit ty správné chutě a povýšit gastronomický zážitek. K dobrému jídlu zkrátka patří dobré víno. Najít správnou kombinaci vína a jídla není složité, jak by se možná mohlo na první pohled zdát.

Podpořte tradice

Na tradiční štědrovečerní stůl patří ryba. K rybám se doporučují spíše bílá vína. Záleží však také na tučnosti masa ryb a jejich úpravě. U jemnějšího masa a lehčí úpravě ryb se doporučuje Veltlínské zelené či Sauvignon. Ke smaženým úpravám ryb burgundské odrůdy jako jsou Rulandské bílé nebo Chardonnay. K hutnějším, tučnějším rybám nebo k mořským rybám se doporučují vína vyzrálejší nebo vína aromatická jako například Tramín červený nebo Pálava.

Foto: Vinofol.cz

Darujte pod stromeček kolekci, které potěší vytříbené chutě

Víno se samozřejmě hodí i k polévkám. K tradiční rybí polévce připravované na Štědrý večer je ideální například Ryzlink rýnský.

K syrovým rybám nebo mořským plodům je vhodné volit šumivá vína, která nemusejí být nutně jen na tabuli novoročních oslav.

Na závěr hostiny je obvykle servírován dezert, na Vánoce v podobě cukroví. K němu se nedoporučuje příliš suché víno, protože v kombinaci se sladkým jídlem může mít výrazně nahořklou příchuť. Volte tedy sladká vína, která podpoří sladkost dezertů. Ideální je například ledové. Skvělou službu v tomto případě udělá Pálava nebo slámové víno odrůdy Merlot.

Foto: Vinofol.cz

Na sváteční stůl patří i sváteční pití

Víno nejenže patří na slavnostní tabuli, ale je také vhodným dárkem, který potěší. Na Vinofol.cz najdete přesně to, co hledáte.

Kolekce PRESTIGE

Kolekce vín oceněných na tuzemských i zahraničních soutěžích. Můžete se těšit na vína, z nichž některá získávala lahvovou zralost po dobu jednoho roku v temnu a chladu historických sklepů pod Pálavou nebo v dřevěných sudech z francouzského dubu.

Kolekce MEDAILOVÁ

Dárková kolekce vybraných zástupců našich nejoblíbenějších vín. Najdete zde průřez naší produkcí, vína oceněná na tuzemských i mezinárodních vinařských výstavách. Ochutnejte vína zrozená v okolí Pálavy a cestujte alespoň s chutí domácí degustace.

Kolekce BÍLÝCH VÍN

Kolekce sestavená ze zajímavých, méně rozšířených odrůd vinné révy Kerner a Hibernal, doplněné oblíbenou a pro naši oblast typickou odrůdou Pálava. Najdete v ní zástupce tří vybraných kategorií cukernatosti, od suché až po polosladkou, tak aby v celku tvořila harmonickou kolekci. Všechna vína v této kolekci jsou z ročníku 2020.

Foto: Vinofol.cz

Darujte kolekci, které potěší vytříbené chutě

Kolekce EXCLUSIVE

Dárková sada sestavená z vín kolekcí Exclusive Collection Pavlov a Exclusive Collection Novosedly. V kolekci jsou zahrnuta vína oblíbená zejména u příznivců suchých vín. Zbytkový cukr u jednotlivých vín v této sadě nepřesahuje 4 g/l, přesto zde najdete rozmanitost chutí, svěží vína, aromatické odrůdy i vína, kde jde znát lahvová zralost.

Kolekce PÁLAVA

Kolekce zaměřená na oblíbenou aromatickou odrůdu Pálava. Při vychutnávání vín z této kolekce můžete prohlásit, že máte Pálavu z Pálavy. Tato vína pocházejí totiž z hroznů vypěstovaných na vinicích ve vinařské obci Pavlov na Pálavě. Zajímavostí je, že si tuto odrůdu můžete porovnat v různých úrovních cukernatosti –   suché, polosuché a polosladké.

Pokud si přece jen nevíte s výběrem vína rady, poradí vám proškolený personál vinoték, který navrhne vína vhodná, jak pro obdarování žen a mužů, tak vám pomůže s výběrem vína ke svátečně prostřenému stolu.

Foto: Vinofol.cz

Dárková sada sestavená z vín kolekcí Exclusive Collection Pavlov a Exclusive Collection Novosedly

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám