Hlavní obsah

Naučte se žít i s vážnou nemocí

K úspěšné léčbě rakoviny patří i vyrovnaná mysl. Dosáhnout toho, ale může být velmi náročné. Ne každý člověk si dokáže poradit se zaháněním negativních myšlenek, s vážnou diagnózou jich přichází mnoho. Je proto dobré mít během léčby podporu blízkých lidí, pokud je to jen trochu možné, ale hlavně důvěřovat svým lékařům.

Foto: Shutterstock.com

Naučit se žít s vážnou nemocí lze, v Protonovém centru vám s tím pomohou

Článek

Zatímco někteří pacienti se s diagnózou vyrovnají poměrně rychle, jiní potřebují čas, aby našli sílu s nemocí bojovat. Najdou se i tací, kteří se rozhodnou nemoc ignorovat, zlehčují ji nebo ji odmítají. Všechny tyto cesty jsou pochopitelné a jsou důsledkem mnoha faktorů. To jediné, čeho byste se měli vyvarovat, je upadnout na dlouhou dobu do beznaděje.

„Dlouhodobý stres může napomáhat k rozvoji rakoviny a během léčby snižovat její účinnost, protože se s ním tělo musí vypořádat, a tak spotřebovává hodně energie. Prožívat strach je v takové situaci přirozené, důležité je ale vědět, že je vždy jen na nás, zda necháme stres, aby se stal centrem našeho života,” říká Kristýna Maulenková, psycholožka ze spolku Amelie, který nabízí pomoc onkologicky nemocným a jejich blízkým.

Lepší se vyhlídky a změnil se i přístup

V současnosti jsou vyhlídky na vyléčení daleko lepší než před dvaceti lety a změnil se i přístup k pacientům. „Ke každému pacientovi přistupujeme trpělivě a s pokorou. Pacienty podporujeme v průběhu léčby, mohou se na nás spolehnout. Známe jejich situaci a jsme jim k dispozici, i když třeba nemají dobrou náladu, trápí je bolesti nebo strach,“ říká Veronika Galušková, ředitelka Klientského servisu Protonového centra v Praze.

Klientský servis Protonového centra v PrazeVideo: Matouš Vaněk/Seznam Brand Studio

Díky moderní medicíně lze onkologická onemocnění stále úspěšněji léčit. Pro zdárné vyléčení je kromě mentální pohody a odhodlání potřebná také důvěra vůči léčbě a ošetřujícím lékařům. Ačkoliv je zdravotnictví v Česku na velmi vysoké úrovni, někteří pacienti se setkávají s nepochopením a nedostatečnou empatií ze strany odborníků.

Citlivé podávání informací

„Často k nám přicházejí lidé, kterým byla jejich diagnóza sdělena natvrdo, ve spěchu. Mají spoustu otázek a obav. Informování pacienta by mělo být citlivé a opatrné, s ohledem na pacientův fyzický i psychický stav. Vzít nemocnému naději je obrovská chyba,“ říká docent Jiří Kubeš z pražského Protonového centra, které se specializuje na protonovou léčbu mnoha onkologických diagnóz u dospělých i dětských pacientů. Ta je pacientům hrazena ze zdravotního pojištění.

Foto: Proton Therapy Center

Protonové centrum v Praze

Podle odborníků z Protonového centra je úkolem lékařů poskytnout každému pacientovi dostatek informací, věnovat mu pozornost a zodpovědět všechny jeho otázky. „Rakovina je zásahem do života nemocného i lidí v jeho nejbližším okolí. Pro každého pacienta je to složitá situace, na kterou se nedá připravit. Zakládáme si na tom, že se ke každému pacientovi chováme lidsky, s pochopením. Každému věnujeme dostatek času i pozornosti a podporujeme ho v léčbě,“ říká Veronika Galušková.

Klientské centrum

Součástí pražského Protonového centra, jak už bylo zmíněno, je klientské centrum, které poskytuje pacientům podrobné informace o možnostech léčby. Osobní koordinátoři poskytují každému pacientovi důležitou podporu, domlouvají schůzky s lékaři, vyřizují za pacienty veškerou administrativu a jsou pacientům k dispozici po celou dobu léčby. „Naši pacienti vědí, že se na nás mohou kdykoliv s důvěrou obrátit,“ připomíná Veronika Galušková.

Foto: Proton Therapy Center

Protonové centrum disponuje nejmodernějšími lékařskými přístroji

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám