Hlavní obsah

Zdravé opalování neexistuje. Vaše kůže si pamatuje všechno, varuje dermatolog

Léto je tady! Hurá do plavek a k vodě. Ale pozor. Vitamín D sice všichni po dlouhé zimě potřebujeme, ale je nutné chránit kůži před nebezpečným zářením. Jak se řádně před slunečními paprsky chránit, abychom zabránili nejen spáleninám, ale i případnému melanomu, nám v podcastu Jiný hrníček poradí lékař Miroslav Důra.

Foto: Novinky.cz s Profimedia.cz a VFN

Podcast Jiný Hrníček: Vaše kůže si pamatuje každé spálení, jednou vám sečte všechny dovolené

Článek

Miroslav Důra z Dermatovenerologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze se prý vždycky chytá za hlavu, když v televizi slyší reklamu na opalovací krém, kde na vás lákají na takzvané zdravé opalování.

„Zdravé opalování neexistuje, je to oxymoron,“ tvrdí. A jedním dechem dodává, že kůže vám nikdy nic nezapomene. Pamatuje si každé spálení.

S přibývajícím věkem vám všechny dovolené připomene, a to předčasným stárnutím, vráskami. A nedej bože třeba melanomem. Podle dermatologa se mortalita na rakovinu kůže snižuje, a to především díky velké informovanosti obyvatelstva. Přesto ale ve své ordinaci vídá nevídané věci způsobené sluněním.

Povídání o opalování ale nemá jen negativní nádech, vše má i svá pozitiva. Více se dozvíte v podcastu.

Jiný hrníček

Zajímavosti zachycené redaktory serveru Novinky.cz, na které nezbyla vlastní škatulka. Podcast o tom co hýbe, nebo hýbalo světem. Přehrajte si Jiný hrníček na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám