Hlavní obsah

Osmdesátiletá dcera české odbojářky zjistila, že má pět sourozenců

Právo, Petr Zídek

Milena Ručková (80) si celý život myslela, že je sirotek a jedináček. Její matku umučili nacisté v koncentračním táboře a otec měl zahynout krátce po válce při lodním neštěstí. Nyní se dozvěděla, že žil až do 80. let v Anglii. A hlavně, že má tři nevlastní sestry a dva bratry. Rodinu propojil až odborný článek historičky Pavly Plaché.

Foto: Novinky

Jiný hrníček

Článek

Pavla Plachá (44) z Ústavu pro studium totalitních režimů se léta zabývá osudy českých žen vězněných za války v koncentračním táboře v Ravensbrücku.

Jiný hrníček

Zajímavosti zachycené redaktory serveru Novinky.cz, na které nezbyla vlastní škatulka. Podcast o tom co hýbe, nebo hýbalo světem. Přehrajte si Jiný hrníček na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

„Na příběh Marie Pětrošové jsem narazila poprvé před pěti lety, když jsem procházela materiály brněnského gestapa v Moravském zemském archivu,“ říká historička. „Tehdy mě zaujala její fotka, kterou pořídili na gestapu po jejím zatčení. Tvářila se na ní vzdorovitě a posměšně, jako by se vůbec nebála.“

Devatenáctiletá švadlena z Frýdku měla skutečně pro strach uděláno. Po okupaci českých zemí v březnu 1939 se zapojila spolu se svým přítelem, o rok starším Františkem Příborským, do ilegálního převádění lidí do Polska. Svou základnu měli v Morávce, která se po polském záboru Těšínska stala pohraniční obcí.

František Příborský, který před okupací narukoval na základní vojenskou službu, byl napojen na vojenskou odbojovou organizaci Obrana národa. Lidé, kteří prchali ze země – nejčastěji šlo o Židy, levicové aktivisty a důstojníky rozpuštěné Československé armády – přijížděli do Frýdku k Mariiným rodičům.

Zaujal vás tento příběh? Už zítra si jej můžete přečíst na našich stránkách, případně již nyní si jej můžete poslechnout celý v rámci našeho podcastu v přehrávači výše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám