Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Z Putinova bláta do Stalinovy louže

Politologové mají kvůli ruským volbám žně. Tolik materiálu, jak v praxi vypadá stav v zemi, kde diktatura sice vyloučila z volebního procesu nezávislé aktéry, ale samotné volby nezrušila, se hned tak nenaskytne. Od pátku do neděle bude co pozorovat.

Foto: Novinky

Očima Saši Mitrofanova

Článek

Jedním z unikátních rysů se ještě před začátkem volební procedury stal vášnivý, s prvky vzájemné zášti, veřejný spor odpůrců Vladimira Putina, zda mají uposlechnout pokynů Alexeje Navalného, které uvedli do veřejného prostoru jeho spolupracovníci, anebo zda mají zapojit vlastní rozum a cit.

Navalného lidé zveřejnili seznam tzv. chytrého hlasování, tedy jména kandidátů, kterým mají protivníci současného ruského režimu odevzdat svůj hlas ve volbách, aby oslabili Putinovo Jednotné Rusko. Jenže výsledek je velmi kontroverzní.

Za situace, kdy nejsou povolené fakticky žádné opoziční síly, vyzval Navalnyj k masivní podpoře stalinistických komunistů. Pro ně bylo vydáno 137 doporučení, pro nacionalistické seskupení Spravedlivé Rusko – Za pravdu 48 doporučení, podpora se také má mimo jiné vyjádřit 20 kandidátům supernacionalistické LDSR a 10 kandidátům liberálního Jabloka.

Sám Navalnyj vzkázal z lágru v poměrně naštvaném tónu, že se nad těmito doporučeními nemá mudrovat a mají se plnit. „Od roku 2003, tedy TÉMĚŘ 20 LET ve volbách do Státní dumy nevítězili jednotliví samostatní kandidáti,“ uvedl jako svůj hlavní argument. Jenže tyto kandidáty lze stěží považovat za samostatné, natož ty, které řídí komunistická strana.

Putinovi odpůrci tak zapomněli na svého hlavního soupeře, Kreml, a hádají se mezi sebou na malém mediálním náměstíčku, které jim Putin zatím ponechal, jestli mají podpořit Stalinovy potomky, nebo nikoliv.

Známý liberál Leonid Gozman tvrdí, že hlasovat pro komunisty se má, protože podle něj jde o ránu zasazenou systému. Zároveň píše, že „místo jednoho grázla z Jednotného Ruska, pomůžete jinému grázlovi z Komunistické strany Ruské federace nebo LDSR, který bude stejně podřízený Kremlu a bude stejně hlasovat pro jeho lidožroutské zákony“. Gozmanův závěr je nečekaný: „Tak se zjistí, že společnost něco dokáže, a proto s ní musí státní moc počítat.“

Známý publicista, spisovatel a bývalý disident, 85letý Lev Timofějev však namítá, že Navalného chytré hlasování může natolik posílit komunisty, že ti pocítí nutkání „odhodit šaškovské roucho a začít si činit nárok na reálnou moc. Znárodnění? Stalinizace? Co ještě budou chtít nastolit?“ klade Timofějev otázku a pokračuje: „Budeme záhy svědky války v teráriu? Anebo zažijeme plnohodnotnou občanskou válku, ve které se nikomu nepodaří zůstat pouhým pozorovatelem?“

V nedávném průzkumu agentury Levada Centr podpořilo 49 procent dotázaných návrat k politickému a ekonomickému systému Sovětského svazu. Na přechod z Putinova bláta do Stalinovy louže je tak téměř polovina Rusů připravena.

Očima Saši Mitrofanova

Alexandr Mitrofanov komentuje nejčastěji vnitropolitické dění a témata spojená s vývojem v Rusku. Přehrát si tento podcast můžete také na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám