Hlavní obsah

Mladičká učitelka zachránila tisíce židovských dětí nacistům přímo před nosem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spravedlivý mezi národy. Tak se jmenuje titul, který uděluje stát Izrael těm lidem nežidovského původu, kteří za druhé světové války riskovali svůj život a život svých blízkých při ochraně Židů před holokaustem. Patří k nim i Belgičanka Andrée Geulen-Herscoviciová, která coby mladičká učitelka odmítla přihlížet, jak jsou její žáci odváděni do koncentračních táborů. Toto je příběh ženy, která v pondělí oslaví sto let.

Jiný hrníček: Andrée Geulenová

Článek

Je léto roku 1943, ulice okupovaného Bruselu skrápí vlahý letní deštík a mezi lidmi se proplétá mladičká učitelka s blond vlasy a zářivě modrýma očima. Nejeden z německých vojáků po ní laškovně hodí očima uchvácen její vpravdě árijskou krásou. Andreé Geulenová se jen lehce usměje. Kdyby jen tušili, co jim provádí přímo pod nosem.

Mladé učitelce bylo dvaadvacet let, když už nemohla zavírat oči před tím, jak nacisté v Belgii deportují jednu židovskou rodinu za druhou. Sir Nicholas Winton zachránil z Československa 669 dětí a pojem Wintonovy děti se stal symbolem statečnosti a solidarity. V Belgii (stejně jako v Nizozemsku, Francii či Polsku) pak mají pojem Schované děti.

Andrée Geulenová byla jednou ze statečných žen, které přes vlastní nebezpečí schovávaly židovské děti před nacisty. V pondělí 6. září oslaví Andrée Geulenová 100 let, její příběh si můžete poslechnout v našem podcastu.

Jiný hrníček

Zajímavosti zachycené redaktory serveru Novinky.cz, na které nezbyla vlastní škatulka. Podcast o tom co hýbe, nebo hýbalo světem. Přehrajte si Jiný hrníček na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Reklama

Výběr článků

Načítám