Hlavní obsah

Zima se vrací, bude sněžit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory tomu, že o minulém víkendu stoupaly teploty k 20 °C, nadcházející dny přinesou ochlazování a spíše zimní charakter počasí, včetně sněžení, náledí i sněhových jazyků. Teploty by měly opět stoupat až od poloviny příštího týdne, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 31.3. 2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Konec týdne bude ve znamení studeného severního až severovýchodního proudění, takže přinese výrazně podprůměrné teploty, navíc bude pocitovou teplotu snižovat vítr. Pozor po ránu na tvorbu náledí, na horách se budou tvořit sněhové jazyky, sněhové vločky se dostanou i do nížin,“ shrnula Honsová výhled do konce týdne, který nepotěší ani pěstitele, neboť se dají očekávat i mrazivá rána.

Ve čtvrtek se bude i nadále ochlazovat. Převládat bude velká oblačnost s přeháňkami či deštěm, na horách se sněžením. Teploty se dostanou na 6 až 10 °C.

V pátek bude pokračovat zataženo s deštěm či přeháňkami, přičemž sněžení se bude objevovat od středních poloh. V Jeseníkách a Beskydech by mohlo napadnou mezi 10 a 15 centimetry sněhu. Ranní minima klesnou k 3 až -1 °C, přičemž ojediněle se bude tvořit náledí. Nejvyšší denní teploty se dostanou na 2 až 6 °C, na jihu Moravy až 8 °C.

V sobotu bude oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky nebo sněžení, v nížinách i srážky smíšené. Na horách napadne 5 až 20 centimetrů sněhu, tvořit se mohou sněhové jazyky,“ konstatovala meteoroložka. Ráno teploty klesnou k 1 až -3 °C, denní vystoupají na 1 až 5 °C.

Oblačné až zatažené počasí přinese i neděle. Sněhové přeháňky by se měly objevovat jen místy, v nížinách budou nejčastěji smíšené a později během dne budou ustávat. Ráno by měly teploty klesat k -1 až -5 °C, přes den se dostanou na 1 až 5 °C.

Hasiči na severu Moravy se nezastaví. Mají čtyřikrát více požárů

Krimi

Ještě chladnější ráno nabídne pondělí. Teploty klesnou k -2 až -6 °C, denní se dostanou na 2 až 6 °C, přičemž převládat bude oblačné počasí, místy s přeháňkami, které budou sněhové, v nížinách dešťové.

V úterý bude oblačno až zataženo, místy opět se sněhovými přeháňkami. V nížinách půjde o srážky dešťové. Ranní teploty budou klesat k -1 až -5 °C. Denní teploty vystoupí na 3 až 7 °C.

Od středy se začne zvolna oteplovat. I nadále bude oblačno až zataženo s přeháňkami, které by měly být sněhové jen ve vyšších polohách. Ráno budou teploty kolísat kolem nuly, přes den vystoupají na 5 až 9 °C.

Foto: Issei Kato, Reuters

Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám