Hlavní obsah

Zima se hlásí o slovo, teploty půjdou citelně dolů

Do České republiky míří výrazné ochlazení, které v závěru tohoto a úvodu příštího týdne srazí odpolední maxima na hodnoty kolem nuly. I v nížinách se pak objeví sněžení, byť srážky budou častější v horských oblastech. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 28.11.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Ve čtvrtek bude ještě počasí ovlivňovat teplé jihozápadní proudění, díky němuž se odpoledne dočkáme v Čechách i polojasné oblohy. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 8 a 12 stupni Celsia.

V pátek se již projeví studená fronta, za níž k nám bude od severozápadu proudit chladný vzduch. Ráno se ještě minimální teploty udrží mezi 7 a 3 stupni, ale v tomto intervalu setrvají i po zbytek dne. Na východě republiky by ale mělo být tepleji a odpolední maxima tam ještě vystoupají na 7 až 11 stupňů Celsia. Převážně bude oblačno až zataženo s přeháňkami, které budou v polohách nad 700 metrů smíšené a později sněhové.

Teplý konec listopadu rázně utne víkendové ochlazení

Počasí

Ochlazení se naplno projeví v sobotu. Ranní minima klesnou na 2 až –2 stupně, přes den se teploty dostanou na 1 až 5 stupňů. „Bude převážně oblačno, v průběhu dne až polojasno. Ojediněle s přeháňkami, které budou v polohách nad 400 metrů smíšené a v horských oblastech sněhové,” uvedla Honsová.

Neděle, na niž kvůli datu 1. prosince připadá začátek meteorologické zimy, nabídne zpočátku dne převládající polojasno. Postupně bude od západu přibývat oblačnosti a místy se přidá i sněžení. Ráno teploty klesnou na –3 až –7, v horských oblastech bude až kolem –10 stupňů. Přes den bude mezi –1 a 3 stupni Celsia.

Foto: Novinky

Oblačné počasí se sněžením vydrží rovněž v úvodu pondělí. Ráno teploty klesnou na –4 až –7, přes den zůstanou mezi –2 a 2 stupni Celsia. V průběhu dne by měly srážky od severu ustávat.

Výhled na úterý a středu slibuje prozatím převládající oblačno až polojasno, ojediněle s přeháňkami a teplotami mezi –2 a 2 stupni. Následně by mělo dorazit „mikulášské oteplení”, kdy by se teploty mohly zvednout až k 5 stupňům Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám