Hlavní obsah

Závěr zimy? Zase teplo, ale má víc pršet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Následující čtyři týdny budou jako celek teplotně nadprůměrné, napsali v sobotu odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v dlouhodobém výhledu počasí. Dobrou zprávou po extrémně suchém lednu je, že nadcházející dva týdny mají být srážkově nadprůměrné.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Předpověď na následující čtyři týdny očekává v prvních dvou týdnech, tedy od 10. února do 23. února, nadprůměrné teploty vzduchu. Třetí a čtvrtý týden, tedy mezi 24. únorem a 8. březnem, by měly být teplotně průměrné.

„Týdenní průměry nejnižších nočních teplot by se měly pohybovat kolem -1 °C,“ uvedli meteorologové. Nepředpokládají tedy trvalejší vpád arktického vzduchu, který jsme na přelomu února a března zažívali v předchozích letech v souvislosti s oslabením polárního víru, kdy teploty padaly i hluboko pod -10 stupňů.

„Týdenní průměry nejvyšších denních teplot budou kolem +6 °C,“ uvedl ČHMÚ. Interval průměrných teplot pro toto období z let 1981 až 2010 činí -1,5 až 3,1 stupně.

Konečně nějaké srážky?

Vzhledem k tomu, jak skoupá byla zatím letošní zima na sníh nebo déšť, vyznívá prognóza meteorologů optimisticky. Hovoří o srážkově průměrném až nadprůměrném období. V následujících dvou týdnech, tedy mezi 10. únorem až 23. únorem, by měly být srážkové úhrny nadprůměrné, zatímco třetí a čtvrtý týden, tedy od 24. února do 8. března se zatím jeví jako průměrný.

Hydrolog: Podzemní vody? Není z čeho brát

Domácí

V lednu přitom srážek v Česku spadlo velmi málo a zásoby sněhu na horách jsou ve srovnání s předchozími lety mizivé. Podle náměstka ředitele ČHMÚ Jana Daňhelky činily zásoby vody ve sněhu minulý týden 268 milionů metrů krychlových, přičemž podstatná část už roztála, zatímco loni na začátku února to bylo 3,5 miliardy metrů krychlových.

Brabec: Voda se kvůli suchu zdražit nesmí

Domácí

Meteorologové upozorňují, že měsíční výhled počasí nemůže postihnout i větší kolísání teplot v jednotlivých dnech, ale zaměřuje se na týdenní průměry. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Anketa

Vyhovuje vám teplá zima?
Ano
59 %
Ne
41 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8844 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám