Hlavní obsah

Začátek roku bude chladný, sníh se objeví i v nížinách

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V příštích dnech bychom se i ve středních polohách mohli setkat se sněhovými přeháňkami, přičemž v Krkonoších a Jeseníkách může sněžit i výrazněji. Kromě toho bude závěr letošního roku i začátek toho následujícího poměrně chladný, teploty budou v noci klesat i k –10 °C. Letošní silvestrovská noc tak bude nejchladnější od roku 2017, připomněla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 28.12. 2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Pondělní větrné počasí doprovodí oblačno až zataženo, navečer se od jihozápadu přidají srážky. V nižších polohách půjde o déšť či déšť se sněhem, ojediněle i mrznoucí, od středních poloh by mělo sněžit.

Srážky zapříčiní okluzní fronta, která je spojená s hlubokou tlakovou níží se středem nad Velkou Británií. V Krkonoších či Jeseníkách tak očekávají meteorologové i kolem 20 centimetrů sněhu.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Mapa předpokládaného nového sněhu do úterního rána. Je nutné ji brát s lehkou rezervou zejména v nižších polohách, kde může sníh odtávat, a bude ho tak méně, než mapa ukazuje.

V úterý bude oblačno až polojasno, na východě oblačno až zataženo. Ojediněle se objeví déšť se sněhem, od středních poloh sněžení,” doplnila Honsová s tím, že v noci a ráno klesnou teploty na 0 až –4 °C a přes den se dostanou na 2 až 6 °C.

Oblačno až polojasno vydrží i ve středu. Ojediněle se znovu objeví déšť či přeháňky, od vyšších poloh se opět bude jednat o sněžení. Ráno teploty klesnou na 2 až –2 °C, přes den se dostanou na 1 až 5 °C.

Velmi podobně bude i ve čtvrtek. Opět se ojediněle objeví smíšené či sněhové přeháňky. Ráno teploty klesnou na –1 až -5 °C, při zmenšené oblačnosti až na –7 °C. Denní maxima se dostanou na 0 až 4 °C.

Polojasno až oblačno bude i v pátek na Nový rok. Sněhové přeháňky by se měly ojediněle vyskytovat pouze na severovýchodě republiky. Minimální teploty se o silvestrovské noci dostanou na –3 až –7 °C, ojediněle až na –10 °C. Přes den vystoupají na –1 až 3 °C.

Charakter počasí se nezmění ani v sobotu. Převládat bude oblačno až polojasno s ojedinělým sněžením. Ranní minima poklesnou na –3 až –7, maxima přes den vystoupají na –2 až 2 °C.

V neděli by mělo být na většině území oblačnosti více. Převládat bude oblačno až zataženo s občasným sněžením. Polojasné oblohy bychom se mohli dočkat na západě republiky. Ráno teploty klesnou na –4 až –8 °C, na východě k –2 °C. Přes den se oteplí na –2 až 2 °C.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám