Hlavní obsah

Víkend přinese ochutnávku zimy

Na závěr týdne se citelně ochladí a na horách na severu bude intenzivně sněžit. Milovníci zimních radovánek by tak měli nadcházející víkend náležitě využít, protože s příchodem nového roku se opět blíží oteplování. Novinky o tom informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 27.12.2019 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

V závěru týdne k nám bude proudit chladný vzduch od severozápadu až severu. Na horách na severu republiky ve výškách nad 800 metrů bude intenzivně sněžit a do sobotního dopoledne by mělo napadnout 15 až 20 cm nového sněhu, uvedla Honsová. V nárazech bude foukat vítr kolem 50 km/h, který přinese nebezpečí sněhových jazyků a závějí. Po celý víkend bude také potřeba dát si pozor na náledí, upozornila meteoroložka.

V pátek bude oblačno až zataženo. Na severu území bude intenzivně sněžit, zatímco ve zbytku republiky se objeví jen ojedinělé přeháňky, v nížinách se bude jednat o déšť se sněhem. Maxima vystoupí na 1 až 5 stupňů.

V sobotu bude oblačno až zataženo, na severu zpočátku ještě se sněhovými přeháňkami. „Postupně bude docházet k ustávání srážek a ubývání oblačnosti, takže večer může být místy i polojasno,“ uvedla Honsová. Ráno bude podle ní na celém území mrazivé s teplotami mezi 0 až –4 stupni. Odpolední maxima se budou pohybovat mezi –1 až 3 stupni.

V neděli bude oblačno až polojasno. V Jeseníkách a Beskydech se objeví ještě nějaké sněžení nebo sněhové přeháňky. Ráno klesnou teploty na –2 až –6 stupňů, na jihozápadě až na –8. Přes den se budou teploty držet mezi –2 až 2 stupni.

Od pondělí se bude zase oteplovat

V souvislosti s přesunem tlakové výše ze Skandinávie na jihovýchod Evropy se hned od pondělí studené proudění změní na teplejší od jihozápadu. Bude oblačno až polojasno. Ráno se ojediněle mohou vyskytovat mrznoucí mlhy. Ráno bude stále velmi studené, a to mezi –3 až –7 stupni. Odpoledne už se ale začne oteplovat. V Čechách na 2 až 6 stupňů, na Moravě a ve Slezsku zatím jen na –1 až 2 stupně.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Lyžařské středisko na Klínovci

V úterý na Silvestra ráno teploty klesnou na 2 až –2 stupně, odpoledne vystoupí na 3 až 7 stupňů. Mělo by být oblačno až polojasno, na horách s občasným sněžením.

Silvestrovská noc by měla být v nížinách nad nulou, na horách mrznout bude. Středeční Nový rok bude teplotně výrazně nadprůměrný s teplotami mezi 4 až 8, sněžit bude od 800 metrů, jinak se bude vyskytovat déšť.

Na horách hrozí závěje, varovali meteorologové

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám