Hlavní obsah

V prosinci jako na jaře. Meteorologové naměřili i 18 stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Česku ve středu padaly teplotní rekordy, pokořeny byly na 51 stanicích, které měří 30 a více let. Nejtepleji bylo odpoledne v Mořkově na Novojičínsku, kde naměřili 17,8 stupně Celsia. Přes 16 stupňů ukázal teploměr v Javorníku na Jesenicku či v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku, uvedli meteorologové na informačním webu infomet.cz.

Animace vývoje teplot v ČR během středečního dneVideo: windy.com

 
Článek

„Před studenou frontou, která se v oblasti vyššího tlaku nad naším územím rozpadávala, vystupovaly dnešní teploty většinou na hodnoty kolem 10 stupňů Celsia. Za frontou se od jihozápadu začalo vyjasňovat. Chladněji bylo v severní polovině Čech, kde fronta nedokázala narušit teplotní inverzi a zároveň se i nejdéle udržovala oblačnost. Naopak na jihozápadě Čech a na severovýchodě a východě ČR teploty vystupovaly i přes 14 stupňů Celsia,“ uvedli meteorologové.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Teplé počasí přerušilo umělé zasněžování v některých skiareálech v Krušných horách. Na snímku ze 17. prosince 2019 jsou zbytky technického sněhu na sjezdovce v lyžařském areálu Bublava na Sokolovsku.

Jednapadesát stanic s alespoň třicetiletou tradicí si pro středeční datum zapsalo nová denní maxima, z toho na 32 stanicích padl i absolutní rekord pro měsíc prosinec.

Výjimečně teplé počasí s rekordními teplotami panuje na řadě míst Česka od neděle a relativně teplo by mělo být i na Vánoce.

Výjimečně teplý byl také listopad. S průměrem 5,6 stupně Celsia se zařadil mezi pět nejteplejších od roku 1961. A nebývalé teplo zažívalo Česko i loni. Rok 2018 byl v Česku nejteplejší od roku 1961. Průměrná teplota byla 9,6 stupně Celsia byla o 1,7 stupně vyšší, než je dlouhodobý normál.

Foto: ČHMÚ

Průměrné roční teploty na území ČR v letech 1961-2018 s proložením lineární přímky.

Reklama

Výběr článků

Načítám