Hlavní obsah

V Česku se ochladilo až o 20 stupňů

• Aktualizováno

V Česku se v noci na úterý prudce ochladilo. Z relativně teplého začátku pondělí se v úterý ráno teploty propadly mnohdy pod nulu. Nejchladněji bylo v Krkonoších. Na Luční boudě teplota klesla na –7 stupňů. V noci sněžilo, přičemž na hřebenech Krkonoš napadlo až 15 centimetrů sněhu.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 12.5.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Během pondělí a noci na dnešek přešla přes naše území k jihovýchodu výrazná studená fronta. Na řadě míst se ochladilo zhruba o 20 stupňů Celsia a teplota klesla i slabě pod bod mrazu," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Teploty předchozí noc přitom přesahovaly deset stupňů, a to často i na horách. Pád byl tak během jednoho dne velmi výrazný. Například v Měděnci v Krušných horách bylo včera ráno 12 stupňů, v úterý ráno tři stupně pod nulou.

K minus sedmi stupňům spadla teplota i v Krušných horách, tuto hodnotu naměřili na Šindelové, na Klínovci bylo –5 stupňů. Na Sněžce byla vinou silného větrru pocitová teplota –13 stupňů Celsia.

Na horách také sněžilo, někde napadlo i 15 centimetrů nového sněhu, udržel se ale jen v nejvyšších polohách. Polská horská služba na svém webu v úterý ráno uvedla, že na Sněžce napadlo 25 centimetrů sněhu.

Během uplynulých 24 hodin spadlo na většině území do 15 milimetrů srážek. „Nejvíce napršelo při trvalém dešti v pásmu táhnoucím se od jihu Plzeňského kraje k severovýchodu přes střední Čechy na východ Libereckého kraje,” uvedl ČHMÚ.

Nejvyšší srážkový úhrn zaznamenali na stanici Dvoračky (48,5 milimetru). V Holenicích to bylo (46,5 milimetru) a v Lomnici nad Popelkou (45,6 milimetru).

Podle předpovědi meteorologů by se po výrazném pondělním ochlazení mělo od úterý opět pozvolna oteplovat.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Sněhový poprašek v obci Tisá u Ústí nad Labem

Bez proudu jsou tisíce domácností

Hasiči a energetici během noci odstraňovali následky včerejšího větru a přívalových dešťů. Nejhorší byla situace na východních Čechách. Bez proudu bylo večer 40 tisíc domácností, ráno je to podle informací ČEZ 9000 domácností.

Nejsilnější nárazy větru zaznamenali meteorologové v pondělí odpoledne po 16. hodině jednak v bouřce, která postupovala z Jihočeského kraje přes Vysočinu a Pardubický kraj k severovýchodu, a zejména potom v závětří Krušných hor, Jizerských hor a Krkonoš. Nárazy větru v nížinách přesahovaly 70 kilometrů v hodině.

Reklama

Výběr článků

Načítám