Hlavní obsah

Teploty v Česku znovu trhaly rekordy, v Borohrádku bylo 37,7 stupně

V Česku druhý den po sobě padly teplotní rekordy, v pátek na zhruba polovině z asi 160 stanic, kde se měří alespoň 30 let. Nejtepleji bylo v nížinách, třeba na jižní Moravě nebo v Polabí. Na třech místech teploměr ukázal více než 37 stupňů Celsia, řekla Petra Sýkorová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vůbec nejvyšší teplotu 37,7 stupně Celsia dnes meteorologové naměřili v Borohrádku na Rychnovsku, zdejší stanice ale měří jen tři roky. Nejvyšší nový rekord byl zaznamenán v Doksanech na Litoměřicku. Dnešních 37,4 stupně Celsia tam překonalo dosavadní maximum 36,2 stupně z roku 1994. Na 37,3 stupně teplota vystoupala v plzeňském Bolevci.

Teploty v Česku přesahují 30 stupňů Celsia několikátý den za sebou, platí kvůli tomu i výstraha před vznikem požárů. Rekordy na zhruba dvacítce dlouhodobě měřicích stanic zaznamenal ČHMÚ již ve čtvrtek, kdy teplota na několika místech překročila 35 stupňů Celsia.

Ochlazení mohou ještě v pátek přinést bouřky, večer a v noci mohou být v Čechách i silné s přívalovými srážkami až 40 milimetrů, s nárazy větru kolem 70 kilometrů za hodinu a s kroupami. O víkendu by teploty neměly přesáhnout 26 stupňů Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám