Hlavní obsah

Teplota v Česku na sedmi stanicích překročila 36 stupňů, padlo zhruba 30 rekordů

Sedm stanic v Česku ve středu naměřilo teplotu vyšší než 36 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo ve středočeském Husinci-Řeži, kde zaznamenali 36,9 stupně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Rekordy pro 20. červenec padly zhruba na třech desítkách stanic z asi 160, které fungují alespoň 30 let. ČTK to řekl Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha před vysokými teplotami platí v Česku až do pátku.

Vedra dnes byla zejména ve středních Čechách, Plzeňském kraji, Ústeckém kraji a na jižní Moravě.

Vedle Husince naměřili přes 36 stupňů také dvě stanice v Plzni - Bolevec a Mikulka evidují shodně 36,6 stupně Celsia.

Tuhaň na Mělnicku měla maximum 36,2 stupně, stejně tak Tušimice a Doksany v Ústeckém kraji. Česká Lípa pak zaznamenala 36,1 stupně Celsia.

Teplo bylo ve středu i na horách. Nový rekord mají například dvě stanice, které leží výše než 1000 metrů nad mořem. Na šumavské Kvildě-Perle bylo 28,9 stupně Celsia, na Labské boudě v Krkonoších pak 25,5 stupně.

Tropy budou v Česku i ve čtvrtek a pátek

Tropické teploty budou v České republice i v dalších dvou dnech. Ve čtvrtek bude ve východní polovině Česka 32 až 37 stupňů, ve zbytku republiky bude o několik stupňů méně.

V Čechách s výjimkou západu a severozápadu a na Českomoravské vrchovině meteorologové v souvislosti se studenou frontou, která bude do Česka postupovat z Německa, očekávají od čtvrtečního odpoledne do pátečního rána ojedinělý výskyt silných bouřek.

Úmorné vedro bude i v pátek. A dostaví se bouřky, varují meteorologové

Počasí

V pátek zůstanou nejvyšší teploty na většině území ČR nad 31 stupni, v Jihomoravském kraji mohou stoupat až přes 34 stupňů.

Odborníci doporučují lidem v horkém počasí pít dostatek nealkoholických nápojů a omezit pohyb hlavně kolem poledne a odpoledne.

Varují před úpalem a úžehem a rychlými přechody mezi klimatizovanými a rozpálenými prostory. Ve stínu a v klidu by měli zůstávat zejména lidé se zdravotními obtížemi, senioři a malé děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám