Hlavní obsah

Studená fronta přinese o víkendu sníh

O víkendu bude počasí v Česku ovlivňovat vlnící se studená fronta a bude také sněžit. Na horách by mohlo připadnout až kolem 15 centimetrů a sněhové vločky se objeví i v nižších polohách, kde se však souvislá pokrývka neudrží. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 16.1.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

V posledních dnech převládá počasí s nízkou inverzní oblačností, která se v průběhu dne místy rozpouští.

Ovlivňuje to i teplotu. Na šumavském Churáňově třeba ve středu naměřili 14,8 stupně Celsia, zatímco v Brně, kde se nízká oblačnost udržela, bylo -0,7 stupně.

Na Šumavě bylo 15 stupňů

Počasí

Ve čtvrtek bude inverzní charakter počasí pokračovat. Po rozplynutí ranních mlh se v Čechách dočkáme i polojasné oblohy, zatímco na Moravě a ve Slezsku se nízká oblačnost udrží po celý den. Odpolední teploty se dostanou na 5 až 9 stupňů, na východě bude pouze kolem 2 stupňů.

V pátek bude opět zataženo s nízkou inverzní oblačností a četnými mlhami. Pouze ojediněle se oblačnost protrhá na polojasno. Ráno teploty klesnou na 2 až -2 stupně, přes den vystoupají na 1 až 5, při zmenšené oblačnosti až na 7 stupňů,” popsala Honsová.

V sobotu začne počasí od západu ovlivňovat studená fronta, která přinese zataženou oblohu a přidají se i srážky, které budou postupně v polohách nad 500 metrů sněhové. Ráno se budou teploty pohybovat mezi 1 a -3 stupni, přes den vystoupají na 0 až 4 stupně Celsia.

Velmi podobně bude i v neděli. Oblačné počasí s občasným sněžením či přeháňkami ale již dorazí i do východní poloviny republiky a hranice sněžení se přesune do poloh nad 300 metrů. Ráno teploty klesnou na 1 až -3 stupně, přes den zůstanou mezi 0 a 4 stupni.

Oblačné počasí, které na horách doprovodí občasné sněžení či přeháňky, by mělo panovat i v pondělí. Ranní minima klesnou na -1 až -5 stupňů, přes den vystoupají na 0 až 4 stupně.

Od úterý modely predikují chladnější severozápadní proudění, které srazí minimální teploty až k -8 stupňům. Přes den se teploty udrží mezi 0 a 4 stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám