Hlavní obsah

Teplé počasí vystřídá vichřice, o víkendu teploty spadnou

Po nezvykle teplém úvodu týdne přejde ve čtvrtek přes naše území studená fronta, za níž k nám začne proudit chladný vzduch od severozápadu. O víkendu spadnou odpolední maxima k 10 °C a o mnoho výše se nedostanou ani příští týden. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 21.10.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Ve čtvrtek čeká Česko první podzimní vichřice. Nárazy větru se budou v horských oblastech zastavovat až na 120 kilometrů v hodině, větrno bude i v nižších polohách – na většině území budou poryvy větru dosahovat rychlosti 70 až 90 kilometrů za hodinu, na západě a jihozápadě území přechodně až 100 kilometrů za hodinu,” uvedla Honsová.

Přes den bude ve čtvrtek převládat oblačno až zataženo, na většině území s deštěm či přeháňkami. Během dne budou srážky od západu ustávat. Odpolední maxima se dostanou na 14 až 18 °C.

Meteorologové zvýšili výstrahu před větrem

Počasí

V pátek bude oblačno až polojasno. Ráno teploty klesnou na  6 až 2 °C, odpoledne vystoupají na 8 až 12 °C. Na severu meteorologové očekávají místy déšť či přeháňky, které na horách budou smíšené či sněhové.

V sobotu se k nám začne nasouvat oblast vysokého tlaku vzduchu. Převládat bude oblačno až polojasno, zejména na severu místy přeháňky, na horách sněhové,” uvedla Honsová. Ráno se ojediněle budou objevovat mlhy čí nízká oblačnost a teploty budou klesat k 5 až 1 °C. Přes den se dostanou na 7 až 11 °C.

Neděle nabídne méně oblačnosti. Bude převážně  jasno či polojasno a ranními minimy kolem 2 až -2 °C. Ojediněle se opět mohou objevovat mlhy či nízká oblačnost. Odpolední teploty budou nejčastěji mezi 8 a 12 °C.

Méně oblačnosti bude rovněž v pondělí a úterý. Po oba dny bude jasno až polojasno s ojedinělými ranními mlhami. V pondělí teploty klesnou na 2 až - 2 °C, v úterý na 3 až -1 °C. Pondělní maxima vystoupají na 10 až 14, úterní na 11 až 15 °C.

Ve středu začne přibývat oblačnosti. Přidá se déšť, případně přeháňky a po ránu ojediněle mlhy. Ranné minima klesnou na 5 až 1 °C, odpolední teploty vystoupají na 10 až 14 °C.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám