Hlavní obsah

Sníh a ledovku vystřídá o víkendu silný vítr. A oteplí se až na 10 stupňů

• Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup

Sníh, ledovka i silný vítr. Všechny tyto projevy počasí si podle předpovědi „užijeme” v nejbližších dnech. Po ochlazení v závěru pracovního týdne půjdou o víkendu teploty výrazně nahoru, dorazí ale pro změnu silný vítr, sdělila Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 3.12. 2020 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Mikulášský víkend přinese velké teplotní rozdíly – na východě území bude v maximech až 10 stupňů Celsia, zároveň ale bude naši pocitovou teplotu snižovat čerstvý až silný vítr, který v nárazech bude dosahovat rychlosti 70 až 90 kilometrů za hodinu, v sobotu na horách až 110 kilometrů za hodinu,” popsala Honsová.

Ještě před víkendem potrápí nejen řidiče okluzní fronta, která přinese na většinu území sněžení.

„Na východě území se bude tvořit sněhová pokrývka i srážky mrznoucí s tvorbou ledovky. Klouzat to může v pátek a o víkendu zejména v Čechách – to se bude v noci a po ránu tvořit náledí,” upozornila Honsová.

Meteorologové varovali před sněžením a ledovkou

Počasí

Ve čtvrtek bude převážně oblačno až zataženo se sněžením. Smíšené srážky nebo srážky mrznoucí se budou objevovat na Moravě a ve Slezsku i v polohách pod 400 metrů nad mořem. Teploty budou kolísat mezi -2 a 2 stupni Celsia.

Počasí s velkou oblačností bude pokračovat i v pátek. Pouze přechodně by mohlo být i polojasno. Zpočátku dne se ještě mohou objevit srážky. V noci teploty klesnou na -2 až -6 stupňů Celsia, přes den se dostanou na 1 až 5 stupňů, na východě až na 8 stupňů.

Již v pátek začne zesilovat jihovýchodní vítr, který v nárazech dosáhne rychlosti 70 km/hod, na hřebenech hor i 110 km/hod.

Podobně silný vítr vydrží na většině území i v sobotu, jen na západě Čech bude vítr mírný. Bude převážně oblačno, přechodně až polojasno. Noční minima klesnou na 2 až -2 stupně Celsia, denní se dostanou na 6 až 10 stupňů, na západě pouze na 4 stupně.

V neděli bude oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle srážky mrznoucí. V polohách nad 700 metrů nad mořem se bude jednat o sněžení,” uvedla Honsová, podle níž v noci teploty klesnou na 2 až -2 stupně, na východě ale bude až 6 stupňů. Přes den vystoupají na 2 až 6 stupňů, na východě republiky až 10 stupňů Celsia. Opět bude foukat silný vítr s nárazy až 70 km/hod, který ale bude přes den slábnout.

Oblačno s deštěm, který bude od vyšších poloh přecházet ve srážky smíšené či sněžení, bude převládat i v pondělí. V noci teploty spadnou na -1 až -5 stupňů, přes den vystoupají na 1 až 5 stupňů, na východě až na 8 stupňů Celsia.

V úterý a ve středu by mělo převažovat polojasno až oblačno, místy zataženo s nízkou oblačností. V noci se teploty budou držet kolem -3 stupňů, aby se přes den vyšplhaly ke 4 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám