Hlavní obsah

Silvestrovská noc bude mrazivá, teploty spadnou až na -10

Novinky, fia

Poslední den letošního roku by měl být převážně slunečný, ale už během silvestrovské noci bude oblačnosti od západu přibývat. Teplota vzduchu bude ojediněle klesat až k -10 stupňům Celsia. První lednové dny už budou ve znamení velké oblačnosti a občasných srážek, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Silvestrovské záběry z panoramatických kamer 31.12.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Na Silvestra bude počasí u nás pod vlivem výběžku vyššího tlaku vzduchu, o víkendu bude více oblačnosti a srážek přinášet tlaková níže se středem nad Středomořím, uvedla Honsová.

„Srážky budou od středních poloh smíšené nebo sněhové, ojediněle i mrznoucí. V nížinách bude sněžit jen přechodně. Řidiči musí být opatrní – po ránu se bude místy vyskytovat náledí nebo mrznoucí mlhy, při mrznoucích srážkách i ledovka,“ upozornila meteoroložka.

Ve čtvrtek na Silvestra bude na obloze panovat malá oblačnost. Bude jasno až polojasno, jen ojediněle zataženo nízkou oblačností. Také pouze ojediněle se mohou objevit sněhové přeháňky. Denní teploty v maximech vystoupí na -1 až 3 stupně.

V pátek na Nový rok bude oblačno až zataženo, ojediněle se sněhovými přeháňkami. Ráno se budou místy vyskytovat mrznoucí mlhy. Ranní teploty klesnou na -3 až -7 stupňů, ojediněle až na -10 stupňů. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -1 až 3 stupně.

Na sobotu hlásí předpověď oblačno až zataženo, na východě místy, jinde ojediněle se sněžením. Na východě budou srážky postupně i smíšené. Zpočátku je potřeba počítat i s mrznoucími srážkami. Po ránu se ochladí na -2 až -6 stupňů, přes den teploty stoupnou na -1 až 3 stupně, na východě až k 6 stupňům.

Také v neděli by mělo oblačno až zataženo s občasným sněžením, v nižších polohách bude padat déšť se sněhem. Ojediněle budou srážky mrznoucí. Ranní teploty klesnou na -2 až -6 stupňů. Přes den se vyšplhají na 0 až 4 stupně.

„Výraznější změnu nepřinese ani příští pracovní týden. Sluneční paprsky budou vzácností a počítat musíme s nebezpečnými jevy, tj. náledím, při mrznoucích srážkách i s ledovkou. Ani o srážky nebude nouze, od deště v nížinách, přes déšť se sněhem a mrznoucí srážky až po sněžení od středních poloh,“ upřesnila Honsová ráz počasí v prvním pracovním týdnu nového roku.

V pondělí bude většinou zataženo, místy s občasným sněžením. V nížinách se občas objeví déšť se sněhem i srážky mrznoucí. Ranní teploty spadnou k 1 až -3 stupňům, denní vystoupají na 0 až 4 stupně.

Také v úterý bude oblačno až zataženo, občas se vyskytne déšť se sněhem nebo sněžení. Ranní teploty klesnou na 2 až -2 stupně, odpoledne teploměr ukáže 0 až 4 stupně.

Stejné počasí má panovat i ve středu, jen nejvyšší denní teploty budou o stupeň výše, a to mezi 1 a 5 stupni.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám