Hlavní obsah

Příští týden slibuje nádherné počasí, budou i tropy

Novinky, Jaroslav Soukup

Do České republiky se příští týden vrátí léto a odpolední maxima budou stoupat až k tropickým 30 °C. Teplo, i když mírnější, bude panovat i v závěru tohoto týdne. Jak připomněla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress, teplo v září jsme zažívali i v nedávné minulosti.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 10.9. 2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Tropické teploty uprostřed září jsme podle ní zažili například v letech 2011, 2015 a 2016, přičemž padaly i četné teplotní rekordy. To by se však letos opakovat nemělo.

„V září v roce 2016 jsme dokonce zaznamenali rekordní počet tropických dnů – celkem devět. Z prvního září 2015 je zase zaznamenána doposud nejvyšší zářijová teplota vzduchu, tj. 37,4 °C na Javorníku,” připomněla Honsová.

Ve čtvrtek bude převážně oblačno, místy se objeví přeháňky, ale v průběhu dne bychom se měli dočkat i polojasné oblohy. Odpolední teploty vystoupají na 19 až 23 °C.

V pátek již bude polojasno či skoro jasno. V noci teploty klesnou na 14 až 10 °C, přes den se dostanou na 21 až 25 °C.

„V sobotu přejde přes Českou republiku slabá studená fronta. Bude skoro jasno až polojasno, večer se ojediněle mohou objevit přeháňky nebo bouřky,” uvedla Honsová s tím, že v noci teploty klesnou na 14 až 10 °C a odpoledne vystoupají na 23 až 27 °C.

Počasí s minimem oblačnosti bude panovat i v neděli. Noční minima i odpolední maxima zůstanou na hodnotách z předchozího dne.

Od pondělí k nám bude proudit teplý vzduch od jihu, který přinese tropické teploty. Bude jasno až polojasno. Noční teploty klesnou na 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 26 až 30 °C.

Na polojasnou oblohu se můžeme připravit v úterý. Odpolední maxima zůstanou mezi 26 a 30 °C, ráno bude rtuť klesat na 16 až 12 °C.

Ve středu bude skoro jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti se ojediněle vyskytnou přeháňky nebo bouřky,” popsala Honsová výhled. Teploty by měly v noci klesat na 16 až 12 °C, přes den vystoupají opět na 26 až 30 °C.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám