Hlavní obsah

Počasí bude divoké, apríl by se nemusel stydět

Nad Českem bude v nadcházejícím týdnu přecházet jedna fronta za druhou, počasí se bude často měnit. Maximální teploty se budou držet jen lehce nad nulou, srážky budou od 400 m sněhové nebo smíšené. O víkendu se opět oteplí. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 9.12.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Celý týden bude z hlediska počasí divoký. Duben by se nemusel stydět,“ glosovala Honsová dosavadní výstupy předpovědních modelů.

Pondělní ráno bylo podle ní nadprůměrně teplé, stanice Praha Karlov v 6:00 hodin hlásila 8,6 stupně, nejtepleji pak bylo v Pardubicích, kde naměřili 8,8 stupně Celsia. „Přes den už to moc neporoste. Během noci přecházela studená fronta, po které k nám pronikne chladnější vzduch od severozápadu,“ uvedla Honsová s tím, že další studená fronta přijde navečer.

Během dne ale bude ještě přechodně až polojasno, odpoledne začne od západu oblačnosti přibývat a postupně se přidají i srážky. Odpolední teploty se budou držet mezi 6 až 10 stupni Celsia. Na horách bude foukat čerstvý vítr s nárazy 70 km/h.

V noci na úterý bude úřadovat studená fronta, přinese srážky, které budou v polohách od 400 metrů sněhové, v nížinách budou smíšené. Zasáhnou zejména východní Čechy a Českomoravskou vrchovinu. Ranní minima klesnou na 3 až –1, takže bude hrozit náledí. Zpočátku dne bude oblačno, přeháňky budou doznívat. Během dne pak bude oblačnosti rychle ubývat až na polojasno až skoro jasno. Foukat bude čerstvý vítr. Nejvyšší teploty vystoupí na a 1 až 5 stupňů Celsia.

Středeční ráno bude jasné nebo skoro jasné, a proto i velmi mrazivé s teplotami mezi –2 až –6. Od západu pak bude během dne oblačnosti přibývat. Postupně se dočkáme srážek, které budou v polohách pod 400 metrů smíšené, jinak sněhové. Odpoledne se oteplí nejvýše na 0 až 4 stupně Celsia.

Ve čtvrtek bude zpočátku oblačno až zataženo, občasné sněhové přeháňky budou doznívat. „Některé modely naznačují i srážky mrznoucí,“ upozornila Honsová. Ráno se ochladí na 0 až –4 stupně, přes budou teploty mezi 0 až 4 stupni Celsia. „Během dne bude docházet k ustávání srážek a ubývání oblačnosti opět až na polojasno,“ upřesnila meteoroložka.

V pátek ovšem přijde další frontální systém, takže bude oblačno až zataženo. V nížinách pod 400 metrů bude pršet, do 600 metrů budou srážky smíšené, ve vyšších polohách pak bude padat sníh. Ráno se teploty dostanou na 1 až –3 stupně, odpoledne na 1 až 5 stupňů Celsia. Foukat by měl čerstvý vítr, který bude pocitovou teplotu snižovat.

Víkendové oteplení

V sobotu předpověď očekává oblačno. V polohách pod 400 metrů bude padat déšť, do 800 metrů budou srážky smíšené, a výš bude sněžit. Ráno teploty klesnou na 2 až –2 stupně, odpoledne vystoupí na 3 až 7 stupňů Celsia.

V neděli už bude sníh padat jen na horách, jinak se očekávají dešťové přeháňky. Ráno by většinou nemělo mrznout, teploty budou mezi 4 až 0, odpoledne pak vyšplhají 5 až 9 stupňů Celsia.

Teplo pak vydrží i po několik dalších dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám