Hlavní obsah

Po tropech se citelně ochladí. Pršet příliš nebude

Novinky, mif

Nezvykle teplé počasí bude v Česku panovat nejen o víkendu, ale také během nadcházejícího týdne. Zkraje srpna ale přijde ochlazení, které z průměrných letních teplot přejde až do lehce podprůměrných. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 20.7. 2019 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Období příštích čtyř týdnů jako celek očekáváme teplotně mírně nadprůměrné, srážkově podprůměrné,“ uvedli meteorologové.

Podle nich budou první dva týdny předpovědi (22.7.-4.8.) teplotně nadprůměrné. „Týdenní průměry nejvyšších denních teplot předpokládáme kolem 29 °C,“ stojí ve výhledu.

„Třetí a čtvrtý týden předpovědi (5.8.-18.8.) očekáváme teplotně průměrné, týdenní průměry nejvyšších denních teplot by se měly pohybovat kolem 24 °C,“ konstatovali meteorologové s tím, že přelom třetího a čtvrtého týdne může být ve sledovaném období i mírně podprůměrný.

Aktuální počasí na Windy.com

Srážky budou průměrné

Příjemné letní teploty by neměla pokazit ani přemíra deště. „Srážkově očekáváme první dva týdny předpovědi podprůměrné, třetí a čtvrtý týden průměrné,“ stojí ve výhledu

„Srážky se budou často vyskytovat v přeháňkách a bouřkách, takže lze očekávat jejich velké místní rozdíly. Předpokládáme tak další postupné zhoršování parametrů sucha,“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 22. července do 18. srpna v letech 1981 až 2010 byla 18,7 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 72 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám