Hlavní obsah

Přichází týden tropů a bouřek

První letní týden nabídne vesměs tropické teploty, četné přeháňky a bouřky. Nejchladnějším dnem bude úterý, kdy se odpolední maxima budou pohybovat „pouze“ kolem 25 °C. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Ilustrační foto

Článek

V pondělí bude zprvu jasno až polojasno, místy s přeháňkami a ojediněle i bouřkami.

„V Čechách budou bouřky místy silné, na Moravě a ve Slezsku ojediněle i velmi silné. Kvůli vysokému střihu větru se mohou opět tvořit i supercely,” konstatovala Honsová s tím, že zatímco v Čechách se budou bouřky objevovat již dopoledne, na východě republiky až v odpoledních hodinách.

Teploty se dostanou na 26 až 32 °C, ale pocitové teploty budou vyšší; mezi 28 až 35 °C.

Na Pardubicku se vytvořila supercela

Počasí

V noci na úterý bude na východě zprvu více oblačnosti a objeví se srážky. Postupně se vyjasní a minima se dostanou výrazně níže nežli v noci na pondělí, která byla tropická. Ráno se tak teploty budou pohybovat mezi 12 a 7 °C. Přes den bude jasno až polojasno s teplotami mezi 22 až 26 °C.

Středa nabídne polojasno, postupně až oblačno, místy s deštěm, přeháňkami či bouřkami. Ráno teploty klesnou na 14 až 10 °C, odpolední maxima vystoupají na 28 až 32 °C.

I ve čtvrtek bude zprvu polojasno až oblačno. Přeháňky či bouřky by se měly objevovat pouze ojediněle. Ranní minima se dostanou na 16 až 12 °C, přes den bychom se měli dočkat teplot mezi 27 a 31 °C.

Změnu počasí nepřinese ani pátek. Polojasno až oblačno později během dne vystřídá přibývání oblačnosti a místy se přidají srážky či bouřky. Ráno budou teploty klesat na 18 až 14 °C, přes den by měly vystoupat na 28 až 32 °C.

V sobotu i v neděli by mělo být shodně oblačno až polojasno, místy s deštěm, přeháňkami či bouřkami. Ranní minima po oba dny setrvají mezi 18 a 14 °C, denní teploty se dostanou na 25 až 29 °C.

Reklama

Výběr článků

Načítám