Hlavní obsah

O víkendu přijdou prudké bouřky, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek varoval před velmi silnými bouřkami, které se budou na celém území republiky vyskytovat o víkendu. Do pátečního večera zůstává v platnosti výstraha před vysokými teplotami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Animace předpokládaných bouřek od sobotního rána do nedělní noci Video: Windy

 
Článek

„V sobotu a v neděli se budou na našem území vyskytovat bouřky ojediněle doprovázené přívalovými srážkami, kroupami a silnými nárazy větru,“ upozornili meteorologové.

Na jihovýchodě území se první bouřky objeví už v sobotu ráno a postupně se jejich výskyt rozšíří na celé území.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Výstraha ČHMÚ před předpokládanými bouřkami.

„Ve druhé polovině noci na neděli bude bouřková činnost přechodně slábnout, ale během nedělního dopoledne se znovu obnoví a bude trvat až do noci na pondělí,“ upozornil ČHMÚ s tím, že nejintenzivnější by bouřky měly být v sobotu na jihozápadě republiky.

S bouřkami označenými jako velmi silné se mohou lidé setkat v Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském, Jihomoravském a Zlínském kraji a na Vysočině. Na zbytku území se bude jednat o silné bouřky.

Velmi silné bouřky mohou být doprovázeny přívalovými srážkami s úhrny kolem 50 milimetrů a nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině, v silných bouřkách mohou srážkové úhrny šplhat ke 40 milimetrům a poryvy větru mohou dosahovat rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Bouřka v Nymburku (11. srpna 2017)

Až do pátečního večera zůstává v platnosti varování před vysokými teplotami. Odpolední teploty se na většině území s výjimkou severovýchodu dostanou nad 31 stupňů, na západě Čech místy i nad 34 stupňů.

Až do odvolání platí na celém území rovněž smogová situace kvůli vysokým koncentracím troposférického ozonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám