Hlavní obsah

O víkendu bude sněžit i pršet. Další vývoj je nejistý

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výhled počasí pro příští týden je zatím kvůli frontálnímu rozhraní velmi nejistý. Pro nejbližší dny je třeba počítat s velkými teplotními rozdíly na severu a jihu republiky a četnými srážkami, sdělila Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 4.2.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Nad střední Evropou bude počasí už o tomto víkendu pod vlivem frontálního rozhraní, které bude oddělovat teplejší vzduch na jihu od studeného na severu Evropy a bude hodně záležet na tom, kam přesně se posune,” přiblížila Honsová důvody nejistoty vývoje počasí.

Ve čtvrtek bude převládat oblačno až polojasno, na severu území bude až zataženo a místy se objeví déšť, na vrcholcích hor i sněžení. Teploty se dostanou na 6 až 10 °C.

Velmi podobně bude i v pátek. Odpoledne se sice hranice sněžení na severu území přesune z vrcholků hor do vyšších poloh, i tak by se odpolední maxima měla pohybovat nejčastěji mezi 2 a 6 °C. Ráno teploty klesnou na 2 až –2 °C.

„Frontální rozhraní bude o víkendu přinášet na naše území velké teplotní rozdíly – zatímco na severu území bude sněžit a teploty se budou pohybovat kolem nuly, na jihu území bude až 7 °C a srážky budou spíše v dešti,” konstatovala Honsová.

V sobotu tak bude převážně zataženo s občasným deštěm. Na severu území by se mělo jednat o sněžení. Ranní teploty klesnou na 2 až –2 °C, na severu až –5 °C. Nejvyšší denní se dostanou na 2 až 6 °C, na severu území budou kolem 0 °C.

Zataženo, na většině území s deštěm, smíšenými srážkami nebo sněžením bude i v neděli. Ranní teploty klesnou na 2 až –2 °C, na severu kolem –5 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C, na jihu až 7 °C.

Srážky a zataženou oblohu čekají meteorologové i v pondělí. Ráno teploty klesnou na –2 až –6 °C, na severu až –10 °C a na jižní Moravě kolem 0 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od –5 °C na severu území po 4 °C na jihu.

„Evropský model ECMWF ve svých výstupech vypočítává, že poté se do střední Evropy dostane arktický vzduch a že během příštího týdne se bude zřejmě toto frontální rozhraní posouvat k jihu – tím pádem studený vzduch pronikne i na zbytek území a v ranních minimech budou teploty klesat až k –10 °C, v odpoledních maximech se budou pohybovat mezi –4 až 1 °C. Model GFS se přiklání k nižšímu poklesu teploty vzduchu,” nastínila Honsová nejistotu dalšího vývoje. Meteorologové jej proto budou v dalších dnech upřesňovat.

Foto: Don Campbell, ČTK/AP

Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám