Hlavní obsah

Na východě vytrvale prší, hladiny začínají stoupat

Novinky, jas

Vytrvalý déšť, který zasáhl východní části republiky, začal zvedat hladiny řek. Meteorologové s podobným scénářem počítali a vydali proto výstrahy jak před srážkami, tak před možností rozvodnění menších toků.

Foto: Windy

Srážky v sobotu odpoledne

Článek

Srážky zasáhly v sobotu východní polovinu Čech a celou Moravu a Slezsko. Srážková oblačnost se postupně posouvá dále k východu.

Vzhledem k tomu, že v oblasti Jeseníků napršelo již v noci na sobotu až 30 milimetrů a dalších až 25 může spadnout během dne, aktualizoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu před polednem výstrahu před vydatným deštěm, která platí pro části Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Typické středoevropské léto: během dne se ochladilo o 20 stupňů

Počasí

Vzestupy hladin meteorologové očekávali na východě Pardubického a západě Olomouckého kraje, což se v sobotu odpoledne naplnilo, když se na první povodňový stupeň dostala říčka Jevíčka v Chornici a stoupat začaly i některé další menší toky.

Situace by neměla být nějak dramatická, nicméně varování meteorologů platí až do nedělní šesté hodiny ranní.

Hydrologická předpověď uvádí, že „k výraznějším vzestupům může docházet vlivem očekávaných srážek především na severovýchodně republiky, kde vzhledem k nasycenosti území nelze, zejména v povodí Třebůvky, vyloučit překročení 1. stupně povodňové aktivity”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám