Hlavní obsah

Na Sněžce řádil orkán

Sněžku ve čtvrtek ráno zasáhl vítr o síle orkánu. Kvůli větru se zastavila horní část lanovky na Sněžku v úseku Růžová hora - Sněžka.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zhruba v 7:30 dosáhl podle informací na webu meteorologů vítr na Sněžce v nárazu rychlosti 135,7 km/h.

Kabinová lanovka na Sněžku může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h.

Turista s kytarou neplánovaně strávil noc pod Sněžkou. Náhodou ho našli hasiči

Krimi

Sněžka nemá podle zástupců Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) ve středoevropském prostoru obdoby. Má tvar trojbokého jehlanu, který ční nad krkonošské hřebeny volně do atmosféry a je pro středoevropské horstvo vzácný. Proto je tam klima navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské, často ani neodráží celkový ráz počasí v Krkonoších. Odborníci takový typ hory nazývají karlingem nebo také matterhornem, podle názvu alpské hory.

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů bylo ve středu ráno podle informací horské služby devět stupňů nad nulou, okolo 30 centimetrů sněhu a vítr dosahoval rychlosti 36 km/h.

Foto: David Taneček, ČTK

Na horách je stále ještě sníh. Fréza technických služeb města Pec pod Sněžkou prorážela masu sněhu v traverzu mezi Výrovkou a kaplí Památník obětem hor v Krkonoších (snímek z 9. května 2022)

Podle meteorologů má být ve čtvrtek v Královéhradeckém kraji polojasno až oblačno, večer od jihozápadu přibývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 22 a 25 stupni Celsia, na horách do 17 stupňů. Vítr může místy v nárazech dosahovat rychlosti okolo 54 km/h, večer zeslábne.

V české části Krkonoš ve středu 11. května pominulo lavinové nebezpečí, uvedla také ve čtvrtek na webu Horská služba Krkonoše. Trvalo nepřetržitě v různých stupních pětibodové stupnice od 2. prosince. V polské části Krkonoš neplatí lavinové nebezpečí již několik dní. Loni lavinové nebezpečí na české straně Krkonoš pominulo 17. května.

Na části českého území platí aktuálně výstraha před rizikem požárů, ta kromě větru souvisí také s vyššími teplotami a suchem.

Reklama

Výběr článků

Načítám