Hlavní obsah

Mráz, sníh, obleva. Začátek prosince předvede úplně všechno

V prvním prosincovém týdnu ukáže počasí všechny meteorologické nešvary zimy. Dočkáme se sněžení i srážek smíšených a mrznoucích, mrazu i oblevy, mrznoucích mlh i inverzního počasí. Ranní teploty mohou během všedních dnů klesat až k -7 stupňům, o víkendu přijde citelné oteplení. Novinky o tom informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 2.12.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Ráno sněžilo v jižním cípu republiky, během dne očekáváme sněhové přeháňky místy, četnější budou odpoledne v horských oblastech. Jinak převládá velká oblačnost, je zataženo až oblačno a během dne s výjimkou horských oblastí může být i polojasno,“ popsala Honsová pondělní ráno. Odpolední teploty vystoupí na 1 až 5 stupňů.

„Obrovské ochlazení je vidět na Praze, v pátek tam byla průměrná denní teplota 7 stupňů, v neděli už jen 0,2 stupně. Dlouhodobý průměr pro toto období je přitom 1,9 stupně,“ poznamenala Honsová.

V úterý přijde nevýrazná teplá fronta, která změní studené severozápadní proudění na teplejší vzduch od jihozápadu, který se k nám ale bude dostávat ve vyšších polohách atmosféry, což znamená inverzní charakter počasí. „Bude převážně oblačno až zataženo, místy se sněhovými přeháňkami, zejména v horských oblastech,“ uvedla Honsová. Díky velké oblačnosti budou ranní teploty relativně vysoké, a to mezi 1 a -3 stupni. Odpolední maxima se dostanou na 0 až 4 stupně. Během dne budou sněhové vločky přecházet v nížinách ve srážky smíšené, ale bude jich ubývat.

Ve středu po ránu by mělo být jasno nebo polojasno, místy zataženo nízkou inverzní oblačností. Při jasné obloze budou ranní teploty klesat k -3 až -7 stupňům. „Může se tak vytvářet náledí tam, kde budou den předtím smíšené srážky,“ upozornila meteoroložka. I den bude jasný až polojasný, ale místy v nížinách můžeme počítat s oblohou zataženou nízkou oblačností. Při nízké oblačnosti bude 1 stupeň, při slunečné obloze až 5 stupňů.

Sněhová bouře ochromila cestování v USA

Amerika

Stejný ráz počasí můžeme očekávat i ve čtvrtek. Ráno při vyjasnění se ochladí na -3 až -7 stupňů, při nízké oblačnosti zůstanou teploty na -2 stupních. Objevit se mohou místy mrznoucí mlhy. Přes den bude na horách a ojediněle i v nížinách jasno nebo polojasno, jinak bude ale převládat zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Denní teploty budou opět mezi 1 a 5 stupni.

V pátek nás opět čekají zpočátku dne mrznoucí mlhy a nízká oblačnost. Na horách a ojediněle i v nižších nadmořských výškách bude jasno nebo polojasno. Ranní teploty klesnou na -3 až -7 stupňů, při zatažené obloze na -2 stupně. Během dne bude od západu přibývat frontální vysoká oblačnost spojená s příchodem teplé fronty. Přes den se teploty budou držet kolem nuly při inverzi, při slunečné obloze vyšplhají až k 5 stupňům.

Víkendové oteplení

V sobotu už bude na obloze dominovat velká oblačnost, bude zataženo až oblačno, postupně s deštěm, místy se mohou objevit srážky mrznoucí, na horách by ještě zpočátku mělo sněžit. Ranní minima budou představovat tu nejhorší variantu pro řidiče, a sice 2 až -2 stupně. „Takže hrozí náledí, při mrznoucích srážkách ledovka,“ upozornila Honsová. Odpolední maxima ale vyskočí na 3 až 7 stupňů.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Ilustrační foto

Druhá adventní neděle bude spíše jarní. Panovat bude převážně velká oblačnost s občasným deštěm. Ráno nebude mrznout, teploty zůstanou mezi 5 a 1 stupněm, odpoledne se oteplí na 6 až 10 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám